vineri, 10 octombrie 2014

Tocană de vită cu piure de vinete


In Istanbul gasiti  acest fel de mancare sub denumirea de  "Preferata  Curtii Sultanului"! In caz ca va intrebati de ce, veti afla raspunsul doar dupa ce  incercati!




  Ingrediente:

1 kg. carne de vita  de calitate taiata in portii mai mici,
3 linguri ulei de masline extra virgin, 3 cepe rosii tocate marunt, 1 catel de usturoi,1.1/2 lingura pasta de tomate, 1 cana rosii maruntite, ½ pahar de apa cu vin alb sec, cateva frunze de dafin, 4 boabe de ienibahar,  1 lingurita zahar brun, o mana de patrunjel, sare neiodata marina dupa gust, piper proaspat macinat/   Pentru piureul de vinete: 5-6 vinete  mijlocii coapte, 500 ml. lapte, 2 linguri de unt topit, 2 linguri de faina, 1 ceapa , 1 catel de usturoi,  un varf de cutit de nucsoara proaspat rasa.
   


    Mod de preparare:

Incalziti uleiul de masline intr-o tigaie si inabusiti carnea pe toate părțile pentru 4-5 minute. Scoateti-o si puneti-o pe o farfurie la cald. Adaugati usturoiul si ceapa taiate marunt si  amestecati-le  pana cand devin translucide. Apoi adaugati pasta de tomate  si turnati vinul asteptand ca alcoolul sa se evapore, apoi adaugati patrunjelul maruntit, ienibaharul un picut sfaramat, frunzele de dafin si rosiile tocate marunt. Se presara cu zahar, se stropeste cu foarte putina apa si se condimenteaza dupa gust. Adaugati si carnea la loc. Adauga  putina apa, in timpul gatitului, pentru a ajuta la incorporarea aromelor. Puneti capacul si  fierbeti la foc mic pana cand carnea se inmoaie bine si se topeste in gura, iar sosul se ingroasa ( aproximativ 1 ora si jumatate) avand grija sa nu scada lichidul prea mult.

Pentru piureul de vineteceapa taiata pe din doua o puneti intr-o oala impreuna cu laptele si incalziti un pic. Topiti  untul usor intr-o cratita si  presarati cu faina. Se amesteca cu o paleta timp de 3-4 minute. Scoateti de pe foc laptele, aruncati ceapa, apoi adaugati laptele peste unt cate un picut in mod constant, amestecand mereu. Puneti din nou pe foc si  fierbeti usor pana cand sosul se ingroasa. Cand este gata se ia de pe foc si se adauga sare si nucsoara. Intre timp se curata vinetele coapte si se fac piure in blender sau cu cutitul de vinete. Adaugati-le in amestecul de dinainte si amestecati usor totul bine. Pentru a servi, se pune piureul pe o farfurie, deasupra carnea iar peste  se toarna sosul din belsug.

Spor la treaba si Pofta Buna!


gasiti multe retete grecesti si nu numai si pe http://www.argiro.com.gr