marți, 1 februarie 2011

Lahano Dolmadakia (Dolmathes) - Sarmale in foi de varza pe stil grecesc

Aceste sarmale delicioase se fac atat vara cat si iarna in Grecia. Cei vegetarieni pot sa le faca foarte bine cu orez iar cei care prefera carnea cu amestec de carne de vita sau miel  si porc. In mod traditional se fac cu frunze de varza proaspata (dar se pot face si cu cea murata) si se fierb in sos Avgolemono (dar exista variante si in sos de tomate).

Ingrediente:


2 verze medii (murate sau proaspete) la care separati frunzele, 700 gr. carne tocata amestec, 2 cepe medii rase, 1 cutie rosii taiate cubulete (sau 3-4 rosii taiate),3-4 rosii pt. sos sau o 1/2 cutie rosii pasate, 1 ceasca de orez pentru sarmale,1 legatura marar si una patrrunjel taiate, 1 lingura seminte de fenel zdrobite, 1 lingura pudra cumin, 1 lingurita coriadru zdrobit, 1 lingura menta uscata, un colt de paine inmuiat in prealabil, 2 linguri ulei masline extravirgin, sare si piper dupa gust, 2 cani supa clara de legume. In varianta vegetariana se inlocuieste carnea cu 4-5 cesti de orez care se amesteca cu restul de ingrediente si se dau putin la foc cu putina zeama de legume peste ele atat timp cat sa se inmoaie putin orezul)


Mod de preparare:



Se separa frunzele (in cazul in care folosim varza proaspata dupa separare frunzele se oparesc 2-3 minute in apa clocotita). Se amesteca bine carnea cu toate ingredientele si se lasa la odihna ceel putin o ora (ar fi bine peste noapte). Pe fundul vasului in care vom gati punem cateva foi de varza dupa care incepem sa aranjam sarmalele. Puteti sa intercalati randurile cu varza taiata marunt.Cand s-a umplut vasul adaugati supa de legume, rosiile date pe razatoare sau rosiile pasate, puneti o farfurie deasupra sa preseze sarmalele sa nu se ridice si fierbeti-le la foc micut 45-60 minute. Daca ati ales varianta cu varza proaspata puneti mai putina supa de legume si completati cu un sos Avgolemono facut din 3 oua batute energic cu zeama de la 2 lamai maricele. Lasati-le la rece si serviti-le a doua zi incalzite cand sunt mai bune.


Kali Orexi! Pofta Buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere