luni, 7 februarie 2011

Soutzoukakia- chiftelute cu sos de rosii

Ingrediente:

Pentru sosul de rosii: 3 kg rosii,date pe razatoare (puteti inlocui cu 2 cutii mici de rosii decojite cuburi si 1/2 cutie de 0.5 kg rosii pasate),2 linguri de unt inmuiat,1 lingurita de zahar sau una de miere de cimbru daca aveti sau de padure (ia din aciditatea rosilor),1 lingurita scortisoara macinata,2 frunze de dafin, 1/4 ceasca cu ulei de masline extravirgin,1 ceapa medie taiata marunt,sare si piper proaspat macinat dupa gust, 1 pahar de vin rosu 
Pentru chiftelute: 1 kg. carne tocata vita cu oaie/capra, 1 ceapa data pe razatoare,4-5 catei de usturoi dati pe razatoare, 3 bucati zdravene de paine/4 linguri pesmet inmuiate in vin, zeama de la o lamaie 1/2 cana vin rosu,2 linguri ulei de masline extravirgin sau pesmet, 1 lingurita scortisoara macinata, 1 lingurita pudra de chimen, o lingurita coriandru pisat,o nucsoara rasa,1 lingura oregano, 1 legatura marar si una patrunjel tocate fin sare si piper proaspat macinat dupa gust. Ulei de masline sau de palmier pentru prajit chiftelutele

Mod de preparare:

Se pune ceapa impreuna cu 2 lingurite de ulei de masline intr-un blender si se face un piureu pe care il vom sota apoi in putin ulei si unt topit intr-o tigaie adanca.Se dau pe razatoare rosiile, dupa care se pun pe foc si se gatesc 10 minute. Se unesc cu ceapa si se adauga  restul ingredientelor inclusiv restul de ulei de masline si vinul rosu amestecand bine Adaugati apa daca este necesar si fierbeti sosul pentru 20 minute la foc mic.Daca scade prea tare mai puneti un pic de vin indoit cu apa. In timp ce sosul se fierbe inmuiati pesmetul sau painea in vin amestecat cu zeama de la o lamie si 2 lingurite de ulei de masline.Amestecati apoi intr-un blender painea/pesmetul inmuiate cu ceapa si usturoiul date pe razatoare  si cu zeama  de inmuiere.Intr-un vas adanc puneti carnea si restul ingredientelor si amestecati bine cu compozitia rezultat din blender. Dati la rece pentru cel putin o ora. Apoi faceti chiftelute lunguiete de marimea unui deget mare de la mana pe care le perpeliti bine in ulei de masline sau palmier. Le veti scoate si pune direct in sosul pregatit si veti da la cuptor pentru 1/2 ora (atentie chiftelutele trebuie sa fie acoperite cu sos.Puteti servi alaturi un piureu de cartofi sau cartofi prajiti, paste scurte sau orez si un pahar de vin rosu.

Kali Orexi! Pofta Buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere