joi, 23 decembrie 2010

Karidopita (Prajitura cu Nuci pentru Craciun )


Karidopita este o prajitura cu nuci, aromata  cu scorţisoara si scaldata in sirop dulce care se face in Grecia in preajma Craciunului si  a Anului Nou. Este o prajitura mare care se face cu cateva zile inainte, deoarece se poate pastra bine acoperita si la temperatura camerei. 



Ingrediente:

Pentru blat: 7 oua, 1 ceasca ulei vegetal,1 / 2 cana cu lapte ,2 cesti de zahar brun, 2 linguri brandy sau coniac ,coaja de la 1 lamaie , 2 lingurite scortisoara macinata,1 / 4  lingurita.  cuisoare macinate, 3. 1 / 2 cani faina patiserie (sau 2.1/2 faina +1 semolina), 2 lingurite praf de copt, 1 lingurita bicarbonat de sodiu ,1 cana nuci grosolan macinate (+inca 1/2 cana nuci jumatati pt. decor); Pentru sirop:  2 cesti cu zahar brun,2 .1 / 2 cesti de apa, o mica bucata baton de scortisoara
,zeama  de la 1 / 2 lamaie .


  
Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la maxim. Se unge cu grăsime si faina o tava pt. copt de 22*40 dreptunghiulara sau o tava rotunda de aproximativ 32 cm în diametru unsa in prealabil cu unt. Intr-un castron mare, folosind un mixer electric bateti ouale pana cand acestea capata o culoare galben deschis (aproximativ 5 minute). Adaugati uleiul, laptele, si zaharul si amestecati bine.  Adaugati coaja  lamaie, coniacul, scorţisoara si cuisoarele si  amestecati pană la incorporare. Intr-un castron separat, cerneti faina adaugati praful de copt si bicarbonatul de sodiu.Cu mixerul pe viteza cea mai mică, incorporati apoi faina in aluat.  Se amesteca apoi in aluat nuci  dupa care puteti  sa opriti mixerul o data ce toate ingredientele sunt combinate. Se toarna aluatul in tava de copt si se coace în cuptorul preîncălzit pentru 35-40 minute sau pana cand un pai de lemn introdus in  centrul  tortului iese uscat. Intr-o cratita medie ca dimensiune se adauga zaharul, apa si scortisoara si se aduce la fierbere pana cand scade fierband la foc mic neacoperit timp de zece minute pana cand se ingroasa putin siropul. Luati de la caldura, scoateţi scortisoara si  adaugati si sucul de lamaie. Se lasa sa se răceasca siropul la temperatura camerei dupa care se scoate prajitura din cuptor si  se toarna cu grija siropul racit peste ea cat acesta este cald.  Aceasta prajitura este în mod tradiţional decorata la suprafata cu mai multe nuci jumatati, dar că este opţional.

 Craciun Fericit! Kala Christougenna Kieftihismenos!

2 comentarii:

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere