duminică, 28 noiembrie 2010

Carbonada flamanda (specialitate din Belgia)

Ingrediente:

750 g pulpa de vita sau manzat, taiata cubulete,75 gr de faina, 75 gr de unt,2 linguri de ulei de masline extravirgin,3 cepe rosii tocate mediu, 6 catei de usturoi presati cu latul cutitului, 1 lingura de boia dulce, o lingurita de rozmarin pisat un pic ca sa-si desfaca aroma, 3 foi de dafin, 2 lingurite de seminte de chimen, 50 ml. cognac, 2 linguri de otet balsamic rosu,2 linguri de zahar brun,5  felii de paine neagra curatate de coaja,2 linguri de mustar Dijon,sare si piper negru macinat dupa gust,1 legatura de marar proaspat tocat marunt,  3/4  l de bere neagra  de preferat belgiana dar merge foarte bine si cu bere autohnona.Piureu de cartofi sau cartofi prajiti pentru servit .

Mod de preparare:

Carnea spalata bine,curatata de pieliti  si uscata in servete de hartie, se tine 1-2 ore la temperatura camerei,dupa care  se pudreaza cu sare si piper mai multisor si se amesteca cu faina pana se acopera uniform.Intr-o tigaie adanca incingem untul si uleiul dupa care adaugam carnea si o perpelim bine pe toate partile. Se da deoparte carnea iar in tigaie calim mai departe ceapa pana se inmoaie cam 3-4 minute, dupa care adaugam usturoiul si chimenul si mai tinem pe foc 2-3 minute. Acum putem pune la loc carnea si adauga boia de ardei amestecand in acest timp. Turnam berea si dam in clocot cu grija sa nu faca spuma dupa care putem pune foile de dafin, rozamarinul, cognacul , otetul si zaharul si lasam sa fiarba acoperit 1.1/2-2.1/2 ore sau pana se face carnea. Avem grija ca lichidul se cam evapora si mai adaugam putintica bere sau apa la nevoie mestecand compozitia din cand in cand sa nu se prinda de fund. Cand s-a fiert adaugam miezul de paine si mustarul si mai lasam la fiert inca 20 minute. la sfarsit adaugam pe deasupra pentru ornare mararul taiat fin. Servim cat este calda cu piure de cartofi sau cartofi prajiti si salata de varza acra.

Pofta Buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere