luni, 22 decembrie 2025

Λαχανοντολμάδες-Lahano dolmades- Sărmăluțe grecești în foi de varză

Λαχανοντολμάδες-
Lahano dolmades-
Sărmăluțe grecești în foi de varză
„Lahano dolmades” sunt sarmale grecești în foi de varză (în greacă, λάχανο = lahano = varză). mai jos îți dau o rețetă tradițională, gustoasă:

 

Ingrediente: I. Pentru sarmale: 1 varză mare murată sau prospătă dar fiartă -pentru frunze- în Grecia mai sigur a doua variantă ( prodecura este :Puneți o oală cu apă pe foc, adăugați sare și lăsați-o să fiarbă. Tăiați cotorul verzei și apoi puneți-o oală cu cotorul  în jos. Cu o spatulă, îndepărtați încet și cu grijă frunzele exterioare ale verzei. Urmați același proces timp de 10-15 minute, până când îndepărtăm toate frunzele.Transferați frunzele pe un grătar pentru a se scurge și a se răci), 500 gr. carne tocată (amestec vită și porc sau doar porc), 1 ceapă mare, tocată fin, 100 gr. orez, 2 linguri ulei de măsline, 1 linguriță sare, 1/2 linguriță piper, 1/2 linguriță cimbru (opțional), 1 lingură pătrunjel tocat, 1 lingură mărar tocat/ II. Pentru sos: 2-3 linguri pastă de roșii sau 2 roșii mari pasate, 300 ml. apă sau supă, 1 lingură ulei de măsline, 1 linguriță zahăr (pentru a tempera aciditatea), sare și piper după gust, sucul de la 1/2 lămâie (opțional, pentru un gust acrișor specific grecesc).

 

Mod de preparare: A. Pregătirea verzei: Dacă folosești varză murată, separă frunzele și taie nervura groasă din mijloc. Dacă folosești varză proaspătă, opărește frunzele în apă clocotită cum am precizat  până se înmoaie. B. Umplutura: Într-o tigaie, călește ceapa în ulei până devine aurie. Adaugă carnea tocată și călește ușor până se schimbă culoarea. Adaugă orezul, sare, piper, cimbru și pătrunjel/mărar. Amestecă bine. Poți adăuga 50 ml apă dacă orezul pare uscat. C. Formarea sarmalelor: Pune 1-2 linguri de umplutură pe o frunză de varză. Împăturește marginile laterale și rulează strâns, formând un mic „pachet”. D. Aranjarea în cratiță: Așează sarmalele strâns, într-un strat uniform, în cratiță. Amestecă ingredientele pentru sos și toarnă peste sarmale. Dacă mai este nevoie, adaugă apă ca să acopere sarmalele. E. Gătirea: Acoperă cratița și fierbe la foc mic 45-60 minute, până ce orezul este fiert și varza moale. Poți stoarce puțin suc de lămâie înainte de servire pentru un gust autentic grecesc.

Sfaturi:

  • Poți servi cu iaurt grecesc sau tzatziki.
  • Sarmalele se păstrează foarte bine și a doua zi, aromele fiind chiar mai bune.

 

Iată și varianta cretană de Λαχανοντολμάδες, mai aromatică și cu influență mediteraneană.

 

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): I. Pentru sarmale: 1 varză mare (murată sau fiartă pentru frunze), 400 gr. carne tocată (porc, vită sau amestec), 100 gr. orez, 1 ceapă mare, tocată fin, 2 linguri ulei de măsline, 10-12 măsline negre sau Kalamata-tăiate felii, 2 linguri capere (opțional), 1 linguriță sare, 1/2 linguriță piper, 1 lingură pătrunjel tocat, 1 lingură mărar tocat, 1 linguriță oregano uscat, coajă rasă de la 1 lămâie bio (pentru aromă)/ II. Pentru sos: 2-3 linguri pastă de roșii sau 2 roșii mari pasate, 300 ml. apă sau supă de legume, 2 linguri ulei de măsline, 1 linguriță zahăr, sucul de la 1 lămâie, sare și piper după gust.

 

Mod de preparare: APregătirea frunzelor: Dacă folosești varză proaspătă, opărește frunzele cum am explicat în apă clocotită. Dacă folosești murată, taie nervura groasă din mijloc. B. Umplutura cretană: Călește ceapa în ulei de măsline până devine aurie. Adaugă carnea tocată și amestecă până se rumenește ușor. Adaugă orezul, măslinele, caperele, ierburi (pătrunjel, mărar, oregano), coaja de lămâie, sare și piper. Amestecă bine și lasă 1-2 minute să se combine aromele. C. Formarea sarmalelor: Pune 1-2 linguri de umplutură pe fiecare frunză. Împăturește marginile și rulează strâns. D. Aranjarea în cratiță și sos: Pune sarmalele strâns în cratiță. Amestecă ingredientele pentru sos și toarnă peste ele. Adaugă apă sau supă până aproape acoperi sarmalele. E. Gătirea: Fierbe la foc mic, acoperit, 45-60 minute. La final, stoarce suc de lămâie pentru gust mediteranean autentic.

 Sfaturi cretane:

  • Poți adăuga puțin fenicul sau frunze de țelină pentru aromă suplimentară.
  •  Se servesc călduțe sau reci, cu iaurt grecesc sau puțin ulei de măsline deasupra.

Notă:
Amândouă variantele se fac tradițional și cu sos alb.

Pentru sos70 gr. unt, 70 gr. făină universală, 700 gr. apă, 1 cub de supă de pui, coajă de lămâie de la 1-2 lămâi bio, suc de lămâie-de la 1-2 lămâi, piper, 1 lingură(e) de ulei de măsline

 

Λαχανοντολμάδες-Lahano dolmades- Sărmăluțe grecești în foi de varză
Λαχανοντολμάδες-
Lahano dolmades-
Sărmăluțe grecești în sos alb înfoi de varză

Mod de preparare pentru această variantă
: Așezați sarmalele într-o oală.Umpleți oala cu apă până la nivelul vasului. Transferați la foc mediu și fierbeți timp de o oră și jumătate. În timp ce fierb, dacă este necesar, completați cu apă. Trebuie să mențineți întotdeauna nivelul apei până la nivelul vasului peste sarmale. Sosul se face după cum urmează: Puneți o cratiță pe foc și adăugați untul. Imediat ce se topește, adăugați făina și sotați. Adăugați apa în tranșe, amestecând constant cu un tel de mână, până când sosul se îngroașă. Luați de pe foc. Adăugați cubul de supă, coaja și sucul de lămâie, piperul, uleiul de măsline și amestecați. Întindeți sosul peste sarmale, adăugați mărar tocat mărunt, ulei de măsline, felii de lămâie, piper și serviți.


Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere