
Salată de sfeclă roșie
Aveți mai jos rețeta de Pantzaria me Skordaliá, așa cum apare în manuscrisele culinare ale mănăstirilor, în limbajul vechi grecesc (koiné modernizată), după un manuscris de mănăstire, cu textul arhaic grecesc și traducerea în română.
Παντζάρια με σκορδαλιά τοῦ Μοναστηριοῦ- Pantzaria me Skordaliá tou Monastiriou Athōnitou
Textul original (greacă veche monahală):
Παντζάρια καλά πλυμένα, με ρίζαν καὶ φύλλα, βράζομεν ὡς μαλακωθῶσιν. Ἐν ἄλλῳ σκεύει ἑτοιμάζομεν τὴν σκορδαλιάν· ψωμὶ παλαιὸν μουσκεύομεν ἐν ὕδατι, καὶ ἐκθλίβομεν. Ἐν γουδίῳ θλῶμεν σκόρδον μετὰ ἁλός, προστιθέμεν τὸ ψωμίον, καὶ σταγόνα κατὰ σταγόνα τὸ ἔλαιον τὸ καθαρὸν τῆς ἐλαίας, καὶ ὀλίγον ὄξος. Ἐπιχέομεν τὰ παντζάρια με τὴν σκορδαλιάν, ἐπιρραίνoμεν ἐλαίῳ καὶ ὄξει, καὶ ἀναπέμπομεν εὐχαριστίαν τῷ Θεῷ ὑπὲρ τοῦ καρποῦ τῆς γῆς.
Traducere în română:
Sfecla, bine spălată, cu rădăcină și frunze, se fierbe până
se înmoaie.
În alt vas se pregătește skordaliá: pâinea veche se înmoaie în apă și se stoarce. În mojar se zdrobește usturoiul cu sare, se adaugă pâinea și, picătură cu picătură, se toarnă uleiul curat de măsline și puțin oțet. Se toarnă peste sfeclă skordaliá, se stropește cu ulei și oțet și se înalță mulțumire lui Dumnezeu pentru rodul pământului.
✝️ Comentariu athonit:
Această rețetă este menționată în vechile „κανόνες διατροφής” (canoane alimentare) ale monahilor, ca hrană simplă, smerită, dar hrănitoare. Se servește vinerea, în posturile mari sau în ajunul praznicelor, ca simbol al curățeniei trupului și sufletului.
Salată de sfeclă cu cremă de usturoi rețetă monahală
Ingrediente pentru sfeclă: I. 3–4 sfecle roșii cu tot cu frunze, 2 linguri oțet de vin roșu, 3 linguri ulei de măsline extravirgin, sare de mare neiodată/ II. Ingrediente pentru skordaliá 1. de post (fără cartofi, fără lactate): 4–6 căței de usturoi (după gust), 3 felii pâine albă de o zi (sau neagră, tradițională), fără coajă ½ cană apă (pentru înmuiat pâinea), ½ cană ulei de măsline, 2 linguri oțet de vin alb sau suc de lămâie, sare marină neiodată după gust, 2. Varianta cu cartofi: 2 cartofi mari, fierți și pasați, 4–5 căței de usturoi pisați, 100 ml ulei de măsline extravirgin, 2 linguri oțet de vin alb sau suc de lămâiem, sare după gust/ 170 gr. radicchio, 2 portocale-curățate de coajă- feliate subțire, ½ cană semințe de rodie, piper negru proaspăt măcinat.
Mod de preparare: A. Sfecla:Spală-le bine și fierbe-le întreagi (cu coajă) în apă cu puțină sare 40–45 de minute, până când se pot străpunge ușor cu o furculiță. Scoateți, lasați să se răcească, curățați și tăiați-le rondele sau cuburi.( Alternativ, le poți coace în hârtie de copt și folie de aluminiu la cuptor pentru gust mai intens).După ce s-au răcit puțin, curăță-le de coajă (se desprinde ușor) și taie-le felii, cuburi sau rondele. Frunzele se fierb separat 5 minute, apoi se scurg. B. Skordalia:Varianta cu cartofi (mai ușoară):2 cartofi mari, fierți și pasați, 4–5 căței de usturoi pisați, 100 ml. ulei de măsline extravirgin, 2 linguri oțet de vin alb sau suc de lămâie, sare după gust/Varianta cu pâine (tradițională în unele insule): Înmoi pâinea în apă, și stoarceți bine. Zdrobești usturoiul cu sare într-un mojar sau blender. Adaugi pâinea stoarsă sau cartofii fierți și continui să amesteci până devine pastă și omogen. Încorporezi treptat uleiul de măsline și oțetul (alternând puțin câte puțin), până se obține o cremă groasă, alb-gălbuie. C. Gustă și reglează aciditatea. D. Asamblare: Așează sfecla și frunzele pe o farfurie mare. Pune deasupra sau alături câteva linguri de skordalia. Așează și feliile de portocală, aruncă peste semințele de rodie. Stropește cu puțin ulei de măsline și oțet. Condimentează cu puțin piper. Las-o 15–20 de minute la rece să se îmbine aromele.
Tradiție monahală:
- În mânăstiri, această salată se servește:
- în zilele de post fără ulei, fără dressing, doar sfeclă și oțet;
- în zilele cu ulei, cu skordaliá și ulei din belșug;
- de sărbători, uneori se adaugă și nuci măcinate deasupra pentru binecuvântare și bogăție sufletească.
- Se servește rece sau la temperatura camerei, ca aperitiv.
- Merge excelent cu pește prăjit, legume la grătar sau simplu, cu pâine de casă.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere