sâmbătă, 22 iunie 2024

Χταπόδι ξιδάτο, ο κλασικός μεζές- Chtapódi xidáto, o klasikós mezés- Un , aperitiv clasic:Caracatiță cu oțet

Ingrediente pentru 6-8 porții:
1 caracatiță de aproximativ 2 kg, curățată, 2 foi de dafin, 5 boabe de piper- întregi, 5 ienibahar- întregi, 2 linguri de ulei de măsline/ Pentru vinegretă: 120 ml. ulei de măsline extravirgin grecesc, 60 ml. de oțet de vin roșu, sucul de lămâie, 1 lingură oregano uscat, 2 căței de usturoi- feliați.

Mod de preparare: Începem prin a preîncălzi cuptorul la 200°C. Așezați caracatița într-o cratiță care i se potrivește perfect, cu ventuzele în sus. Adăugați foile de dafin, piperul, ienibaharul și uleiul de măsline și acoperiți bine cu hârtie de copt și apoi cu folie de aluminiu. Coaceți aproximativ 45 de minute până la 1 oră. În ultimele minute îndepărtați folia  pentru a căpăta culoare. Păstrăți lichidele pe care caracatița le va elibera în cratiță pentru utilizare ulterioară, de exemplu pentru un risotto cu fructe de mare etc.

Preparare vinaigretă Într-un castron adânc, bateți uleiul, oțetul, sucul de lămâie, usturoiul și oregano cu o furculiță până se amestecă. Tăiați caracatița în bucăți mai mici și o amestecați în bolul cu vinegretă. Acopereți cu folie alimentară și  lăsați cel puțin o oră la infuzat, înainte de servire.  Se păstrează la frigider cel puțin o săptămână.

Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere