duminică, 3 martie 2024

Paste cu brânză la cuptor/Mâncare rafinată acasă-Baked Mac and Cheese / 2 rețete

Baked Mac and Cheese cum este cunoscut acest preparat în America este un fel de a prepara macaroane cu  un sos de brânză, cel mai frecvent sos cheddar. Wikipedia spune că originile acestui preparat se regăsesc preparatele la cuptor făcute cu brânză și paste care datează din secolul al XIV-lea în Italia dar și în Anglia medievală. Brânza este adesea încorporată mai întâi într-un sos bechamel pentru a crea un sos Mornay ( un sos foarte cremos, delicios și popular în bucătăria internațională. În mod original, se prepară având ca bază sosul Bechamel, la care se adaugă cașcaval sau brânză Gruyere. Puteți folosi și alt tip de cașcaval sau un amestec de brânzeturi date pe răzătoare, rezultatul va fi oricum delicios. Sosul Mornay se poate servi cu legume, paste, cu pește, fripturi sau ouă), care este apoi adăugat la paste.

O rețetă o putem găsi  și în cartea
din secolul al XIV-lea-Liber de Coquina („Cartea de gătit”) care este una dintre cele mai vechi cărți de bucate medievale. Deasemenea apare și in cartea tot din secolul al -XIV-lea -Forma de Cury o culegere de rețete medievale englezești.Prima rețetă modernă de macaroane și brânză a fost inclusă în cartea lui Elizabeth Raffald din 1769, The Experienced English Housekeeper. Rețeta lui Raffald este un preparat cu un sos bechamel făcut cu brânză cheddar - un sos Mornay în bucătăria franceză - care se amestecă cu macaroane,după care se stropește cu parmezan și se coace până când devine spumos și auriu.
James Hemings, un bucătar francez cu pregătire clasică, angajat de președintele american Thomas Jefferson, a jucat un rol esențial în aducerea acestei rețete în Statele Unite. Cremozitatea sosului, faptul că au un sos, până la urmă, și o crustă așa de plăcută sunt argumentele care poate vă vor convinge să faceți această rețetă.

Dar după atâtea povești să trecem la treabă. Mai jos, vă dau două rețete pas cu pas.

Varianta 1


​Ingrediente:
400 gr. de paste scurte (maccheroni, orechiete sau penne, la alegere), ceapă verde proaspătă, prosciutto, 50 gr. unt, 2 linguri de ulei de măsline, 50  gr. făină, 500 ml. lapte 3,5%,  sare marină neiodată și piper alb proaspăt măcinat, 500 de grame de brânzeturi rase ( amestec gouda afumat+gruyere+cheddar+ un pic de mozzarella maturată), un strop de nucșoară, pesmet.

 

Mod de preparare:

  • În primul rând, preîncălziți cuptorul la 200 gr.C.
  • Fierbeți pastele în apă cu sare al dente mai puțin 2 minute decât timpul de pe etichetă
  • Radeți  brânza și dați-o deoparte.
  • Puneți o tigaie cuprinzătoare pe aragaz, la foc mediu și adăugați untul și uleiul de măsline în ea.
  • Dupa ce untul s-a topit complet și a început să facă bule,  adăugați făina și  amestecați până se înglobează bine. amestecând constant. Lăsați să fiarbă aproximativ 1-2 minute  după care turnați treptat laptele (la temperatura camerei), în timp ce amestecați continuu cu telul ca să nu se facă cocoloașele. Fierbeți sosul 2-3 minute, până s-a îngroșat bine pentru a crea un sos roux. Opriți focul.
  • Adăugați sare și piper după gust și un strop de nucșoară.
  • Adăugați 3/4 din brânza rasă și amestecați împreună cu roux-ul. Lasați-l să se gătească aproximativ un minut sau două. Adăugați puțin lapte dacă sosul este prea gros.
  • După ce sosul este gata, adăugați pastele și amestecați până se omogenizează. Adăugați acum și prosciuto tăiat mărunt.
  • Când sosul a acoperit bine pastele, transferați-le într-o tavă de copt care a fost unsă cu ulei.
  • Presărați pesmet peste amestec după care presărați  din nou  brânză rasă.
  • Coaceți în cuptorul preîncălzit la 200 gr. C. pentru aproximativ 10 minute sau până când toată brânza se topește.
  • Presărați la sfârșit niște arpagic proaspăt tocat deasupra și bucurați-vă de mac cu brânză.
  •  După coacere, lăsăm  la cuptor să se răcorească vreo 10 minute, după care  le servim, calde fiind încă.

Varianta 2

Ingrediente: 400 gr.paste scurte (maccheroni, orechiete sau penne, la alegere), 4 linguri de unt nesarat1 cană și jumătate de brânză cheddar (mărunțită)2 căni de lapte gras, un vârf linguriță  muștar de dijon, ½ cană pesmet1/2 linguriță de sare marină neiodată, 1 vârf linguriță piper Cayenne,  un vârf linguriță de piper negru proaspăt măcinat.


Mod de preparare:
Puneți o oală mare la foc mediu și fierbeți laptele în ea. Adăugați macaroanele când s-a fiert laptele și gătiți la foc mic aproximativ 10 minute până când pastele sunt fierte. Scoateți oala de pe foc și adăugați brânză, sare, piper, piper cayenne, muștar și unt. Amestecați bine, astfel încât totul să se îmbine. Adăugați peste  brânză cheddar  și amestecați din nou până se combină. Prăjiți pesmetul într-o tigaie  la foc mediu unde ați adăugat unt și gătiți timp de 5 minute amestecând constant. Acum puneți amestecul paste într-o tavă de copt și adăugați peste pesmetul prăjit și apoi încă puțină brânză cheddar. Puneți într-un cuptor preîncălzit la 200 gr. C. și coaceți  timp de aproximativ 10-15-20 de minute.

 Spor la treabă și poftă bună!
 

 

 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere