marți, 20 octombrie 2020

Tarator – supă rece bulgărească cu castraveți, nuci și usturoi

Vara în Bulgaria este destul de cald. Vară, temperaturile cresc până la 40 de grade Celsius ca și la noi în România. Așadar, nu este o surpriză faptul că supa Tarator (таратор în bugărește) este un fel de mâncare preferat de mulți bulgari, fiind unul dintre preparatele cele mai cunoscute, chiar emblematice, ale bucătăriei din țara de la sud de Dunăre. Similaritățile acestei rețete cu  grecescul tzatziki, sunt evidente. Există mai multe variante ale acestei rețete. Una dintre ele este cea numită salată Tarator/ snezhanka , fiind aproape identică cu tzatziki. La acaestă variantă nu se adaugă nici un strop de apă, consistența ei fiind  mult mai densă. Mai multe informații găsiți și aici. Bulgarii susțin că nu există nimic ca un Tarator rece ca gheața la prânz. Astazi voi prezenta varianta de supă Tarator.

 

Ingrediente: 1 castravete Fabio curățat de coajă, scobit de semințe și tăiat cubulețe, 500 gr. iaurt gros ( gen grecesc 10%, dar se poate și cu altul de 6% gen cel amestec oaie, vacă,bivoliță), 1/2 legătură mărar, 3 căței de usturoi ( mai mulți sau mai puțini după cum suportați usturoiul), 2-3  linguri de nuci tocate, 2 linguri de ulei măsline extravirgin, aproximativ 200-300 ml. apă ( în funcție de cât de gros este iaurtul).

Mod de preparare: Spălați și curățați castraveții. Tăiați castraveții în cuburi mici. Adăugați usturoiul tocat mărunt, mărarul și nucile. Adăugați uleiul și amestecați bine. Nu vă place usturoiul? Nu-l adăugați. În afară de castravete, ulei și iaurt, orice altceva este opțional. Într-un castron separat amestecați bine iaurtul mai întâi cu o furculiță până devine fluid după care adăugăm câtă apă este necesara după cât dorim să fie de zemos. În funcție de iaurtul pe care îl utilizați, este posibil să aveți nevoie de mai multă sau mai puțină apă. Adăugați apoi  iaurtul peste castraveți. Supa Tarator se servește rece, de la frigider, eventual, cu adaus de cuburi de  gheață. La servire, după ce se pune în boluri,căni sau pahare, putem adăuga feliile de castravete  și să presărăm  miez de nucă și mărar.

Spor la treabă și poftă bună!

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere