vineri, 21 septembrie 2018

Pește Wild Sea Bass (biban de mare salbatic) gatit la tigaie a la Papagheorghiu


Ingrediente:
 
2 pestisori potriviti ca marime (filetati, fara piele), sare marina neiodata si piper proaspat macinat dupa gust  pentru dat inainte de pregatire (cand se va tine la rece), ulei de masline extravirgin, u picut de unt, 2 ardei grasi unul rosu si unul verde tocati in felii medii ca grosime,  3 cepe albe tocate fin, 4-6 catei de usturoi in functie de marime zdrobiti intai cu latul cutitului dupa care tocati, 100 gr. masline fara samburi taiate rondele, sucul si coaja rasa de la o lamaie bio+sucul de la inca o lamaie pentru servit, un mix de condimente facut din : 1/2 lingurita boabe coriandru pisate, cateva boabe de piper verde pisate si cateva negre sau puteti bune varianta mozaic, 1 lingurita boia dulce afumata (sau daca va place mai iute un varf din cea picanta), 1 lingurita  de cumin/chimion macinat


Mod de preparare:
 
Scoateti pestele din frigider cu aproximativ 20 de minute inainte de a incepe prepararea. Presarati-l cu sare si un pic piper  pe ambele parti dupa care il lasati in repaus. Intr-un mojar pregatiti mixul de mirodenii. Acum puneti pe foc mediu o tigaie cuprinzatoare cu  2 linguri ulei de masline si un picut de unt fara sa ardeti ci doar sa incalziti. Adaugati ardeii grasi, ceapa si usturoiul, condimentati cu sare si 1/2 di cantitatea de amestec de mirodenii si gatiti mestecand  regulat, timp de 5 minute sau pana cand ardeii se inmoaie, cam la jumatatea timpului puteti adauga coaja rasa de lamaie si sucul de lamaie. Acum dati focul la foarte mic si adaugati si maslinele si lasati la caldura pana ce preparati si pestele. Pestele il tamponati bine cu servetele de hartie pe toate partile, il asezonati cu restul de mirodenii. Intr-o alta tigaie  preferabil de fonta incalziti usor ulei de masline si un picut de unt cat considerati ca este necesar, iar cand acesta este fierbinte (nu fumega) adaugati bucatile de peste ( reducand caldura la mediu, daca este necesar). Pentru ase face mai repede putei apasa pe bucatile de peste cu o spatula de lemn. Gatiti pestele pe o parte,  pana cand se rumeneste frumos, aproximativ 4-6 minute. Folosind o spatula, intoarceti-l cu grija si gatiti-l si pe cealalta parte timp de inca 3-4 minute pana cand tot asa se rumeneste frumos (timpii sunt aproximativi in functie de foc, tigaie si grosimea fileurilor de peste). Atentie sa nu se lipeasca de fundul tigaii. Cand pestele este gata. Cand pestele este gata adaugati rapid peste el sucul de lamaie dupa care legumele anterior pregatite. Serviti alaturi de o garnitura de paste orzo preparate intre timp sau cu cartofi prajiti, sau cu cartofi fierti.


PS: Preparare garnitura Orzo: 

Ingrediente: 1/4 ceasca de ulei de masline extravirgin,  suc proaspat de la o lamaie si coaja rasa ( sa fie bio), 100 gr. masline de buna calitate fara samburi,2 rosii coapte taiate cubulete sau echivalentul in rosii chery,1 ardei rosu, tocat,1 ceapa rosie tocata, 2 catei de usturoi tocati,  1 lingurita de oregano proaspat,  75 gr. branza feta (optonal)  zdrobita cu furculita, paste uscate orzo cat este necesar in functie de numarul de persoane, 1 legatura de patrunjel proaspat tocat, un picut de frunze de menta tocate./Mod de preparare: adaugati toate ingredientele intr-un castron mare (cu exceptia pastelor orzo). Se lasa la temperatura camerei timp de 1 ora.     Intr-o oala mare puneti apa la fiert cu putina sare.Cand clocoteste adaugati orzo si gatiti timp de 8 pana la 10 minute sau pana la al dente (vedeti pe ambalaj indicatiile); scurgeti, dupa care amestecati cu legumele pregatite mai inainte. Presarati cu patrunjel si menta tocate pentru a servi.

Spor la treaba si pofta buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere