joi, 18 ianuarie 2018

Χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο-Carne de porc cu telina si sos de ou batut cu lamaie (avgolemono)-Fricasse grecesc cu carne de porc



Ingrediente



  1.  500 gr. carne de porc (pulpa) taiata cuburi ;
  2. 5 tulpini mari de Apio-sau un buchet destul de mare de frunze telina; 
  3. 2 cepe tocate fin; 
  4.  2 legaturi de ceapa verde;
  5.  ulei de masline extravirgin cat este necesar; 
  6. 350 gr. frunze baby spanac taiate sau frunze de salata letuce din aceia cu frunze alungite;
  7.  1/2 cana  patrunjel taiat  si la fel de marar si la fel de menta;  
  8. 1/2 radacina medie de telina;
  9. 5 cani mari cu  apa; si daca aveti ceva zeama de carne; optional un paharel de vin alb sec pentru stigerea dupa perpelirea carnii;
  10. sare si piper cat este necesar, cateva cuisoare si o frunza de dafin;
  11. 1 lingurita chimen pudra; 
  12.  3 oua; 
  13. optional pentru  sosul avgolemono o lingurita tahini (Tahini ajută la inmuierea mai buna a sosului, dand in acelasi timp un gust unic
  14. optional un cub de bulion daca nu aveti zeama proaspata de carne
  15. 1/2 cană (125 ml) suc de lamaie proaspat stors; si coaja rasa de la o lamaie Bio;cateva felii de lamaie pentru servit;
  16. optional pentru servire orez fiert;

Mod de preparare



Puneti o cratita maricica cu fund dublu la incalzit cu 3-4 linguri de ulei de masline. Adaufgati piper boabe, cateva cuisoare si o frunza de dafin maruntita sa se deschida la caldura. Adaugati carnea in cratita si perpeliti bine pe toate partile  3-4 minute, pana se coloreaza pe toate partile.Puteti stinge cun paharel de vin alb inainte de a pune apa. Adaugati apa si zeama de carne cat sa acopere bine carnea.Adaugati optional cubul de bulion, dupa care chimenul. Lasati la foc mediu si fierbeti o ora sau pana carne se inmoaie (atentie daca lichidul scade prea mult completati cu apa calduta). In acest timp pregatiti restul ingredientelor. Se taie ceapa verde dar si cea uscata  cat mai marunt. Se taie mararul, menta si patrunjelul . Se maruntesc tulpinile de Apio si se taie cubulete radacina de telina. Cand carnea s-a inmuiat suficient adaugati in cratita cubuletele de telina lasati sa dea in cateva clocote dupa care tulpinile de Apio si ceapa. Iarasi lasati sa dea in cateva clocote dupa care adaugati mararul, patrunjelul si menta. Acoperiti  cu un capac si fierbeti timp de inca 10-15 minute. Acum puteti adauga si baby spanacul si mai fierbeti 5 minute.    Cand este aproape gata, pregatiti sosul avgolemono, intr-un castron prin  baterea energica a galbenusurilor de ou, adaugand apoi treptat ceva sare, piper, coaja de lamaie si sucul de lamaie pana se combina complet. In acest moment, puteti adauga daca vreti si tahini. Acest lucru este opțional. Adaugati o mana de marar si amestecati.

Adaugati un polonic de zeama  fierbinte din cratita in castronul cu sosul avgolemono continuand amestecarea. Luati cratita de pe foc si adaugati sosul avgolemono usurel nu tot o data. Se amesteca usor.

Pentru servire puneti in castroane si felii de lamaie si daca vreti alaturi orez fiert.


    Kali Orexi! Pofta buna!

 



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere