marți, 31 octombrie 2017

Ceva denumiri de preparate,cuvinte si expresii in greceste folositoare in drumurile prin Grecia- Partea a-8-a



Dulciuri

1.    Μελομακάρονα-Melomakarona- Prajiturele de Craciun cu miere si nuca. Se fac cam la fel cu Finikia dar dupa coacere, se scufunda intr-un amestec de sirop constand din zahar, miere, apa, zeama de portocale si cuisoare. Apoi se rostogoleste în amestecul de nuca, zahar si scortisoara.
2.   κουλουράκια- Koulourakia- sunt un produs pe bază de unt, cu glazura de. Au o aroma dulce delicata, cu un strop de vanilie. Acestea sunt frecvent consumate cu cafeaua de dimineata. Adesea, se adauga o cuisoara pentru aroma.
3.   Αμυγδαλόπιτα-Amygdalopita- prejitura cu migdale servita in mod traditional cu frisca. Dar in ultima vreme aau aparut si variante glazurate cu ciocolata sau vanilie.
4.   Αμυγδαλωτά- Amygdalotá sau Παστέλι- pastéli exista in multe varietati în toata Grecia si Cipru si sunt deosebit de populare în insule. Acestea constau din pulbere migdale blancate, zahar/miere si apa de trandafiri, turnate în diferite forme si dimensiuni. Se mai folosesc si cu amestec de seminte de susan. Arata ca niste mici bare sa zicem. Sunt deserturi pentru nunti si botezuri
5.       Διπλές-Diples -o delicatesa de Craciun dar si  de nunta, facuta din aluat sub formă de foi subtiri taiat in patrate cae se  prajesc prin scufundare rapida in  ulei de masline fierbinte timp de cateva secunde.Se presara  imediat cu miere si nuci zdrobite.
6.   μπακλαβά-baklava
7.   Finikia- O prajiturica/biscuit  fabricat din faina, praf de copt, suc de portocale ai ulei de masline. Nu sunt utilizate produse lactate. După coacere in cuptor, finikia sunt tavalite intr-un amestec de scortisoara, zahar si nuci macinate.
8.   Γαλακτομπουρεκο -Galaktoboureko, - o prajitura cu crema de lapte coapta intre foi de patiserie si apoi inmuiata cu sirop de lamaie si miere. Numele vine de la grecescul "gala"(γάλα), =lapte, si börek-umplut .
9.   χαλβάς –Halva-in Grecia si Cipru, este foarte populara si este facuta fie din tahini, fie din gris. Halvaua pe baza de tahini poate fi găsita în forme: simpla (de obicei aromatizata cu esenta de vanilie) sau in varianta care contine in special migdale sau arahide. Exista, de asemenea, halva cu aroma de miere. Halvaua produsa in nordul Greciei, cunoscuta ca halvaua macedoniana (μακεδονικός χαλβάς), este una dintre cele mai cunoscute din Grecia. Varianta Farsala (Χαλβάς Φαρσάλων sau Σπιτικός χαλβάς Φαρσάλων),este  produs care a aparut in orasul Farsala, la sud de Larissa. Halvas Farsalon se face dupa cum urmeaza: zaharul se adauga intr-o oala rotunda mare(cu fund dublu, la foc moderat, ca sa se faca un sos caramel gros de culoarea cuprului.Se amesteca constant  adaugandu-se la nevoie zahar. Cand s-a format sosul se adauga amidon de porumb si apa . se continua amestecarea. Cand caramelul se inglobeaza cu amidonul si lichidul se ingroasa si s-a format un jeleu de caramel transparenta se adauga migdalele prajite impreuna cu untul topit topit (in reprize scurte) in timp ce se amesteca.
De indata ce untul a fost absorbit si halvaua nu mai ramane pe margini, este aproape gata si se inchide focul. Halva este lasata in oala pentru cateva momente pentru a permite sa se formeze o crusta pe fund. Apoi, halvaua este rasturnata pe un platou, astfel încât partea de jos-cruste caramel este pe partea de sus si se lasa să se raceasca. Cand este inca calduta presaram ceva scortisoara.Se consuma la temperatura camerei sau refrigerata.
Halva in Grecia este in general, consumata pe tot parcursul anului, dar mai ales in timpul Postului Mare.
10.                    Καρυδοπιτα -Karydopita, - prajitura cu nuca ,insiropata bine
11.                    Κουλουράκια –Koulourakia-prajiturele cu unt sau ulei de masline.
12.                    Κουραμπιεδες-Kourampiedes- prajiturele de craciun foarte fragede si pudrate generos cu zahar pudra.
13.                    λαζαράκια -Lazarakia- Micul lazar sunt mici painisoae dulci facute de crestinii greci in sambata lui Lazar dinainte de Saptamana Mare. Sunt mancate pentru a sarbatori miracolul lui Isus, care l-a ridicat pe Lazar din morti. Acestea contin mai multe mirodenii dulci nu contin produse lactate sau oua. Din acest motiv, spre deosebire de tsourekia, ele sunt periate cu ulei de masline in loc de oua sau unt pentru un finisaj lucios.
14.                    λουκουμάδες -Loukoumades, - niste gogosele mici care dupa frigere sunt inmuiate in miere si tavalite prin scortisoara si seminte de susan.
15.                    Λουκούμι-Loukoumi – Acel dulce cunoscut in romana Rahat
16.                    μαντολατο –mandolato- un fel de nuga
17.                    Μηλοπιτα- Milopita-Placinta cu mere
18.                    Μουσταλευριά -Moustalevria- este un fel de budinca traditionala greceasca facuta din must de struguri amestecat cu faina si fiarta pana la ingrosare. Originea este in  Grecia antica, unde era cunoscută sub numele de oinouta (greacă: οινούτα). În timpul erei bizantine se numea mustopita (greaca: ουσδοπιτα) sau pastellos (grecesc: παστελλος).O gasim sub denumiri diferite in grecia: kefteria in Creta, kourkouta in Samos, palouzes in Cipru sau mustopita in multe alte regiuni.
19.                    Μουστοκούλουρα -Moustokouloura, - prajiturele cu must
20.                    Πάστα Φλώρα -Pasta flora- o tarta umpluta cu gem de fructe
21.                    Ρυζογαλο - Rizogalo – orez cu lapte.
22.                    γλυκά του κουταλιού - glyká tou koutalioú- dulceata. In grecia ca semn de ospitalitate ( φιλοξενια-filoxenia) se serveste o dulceata (2 lingurite din care una plina si cealalta in farfurie) alaturi de un pahar de apa rece.
23.                    Τρίγωνα του Πανοράματος-Trigona tou Panoramatos- acele trigoane de Salonik umplute cu crema dulce
24.                    Τσουρέκι –Tsoureki- Traditionalul cozonac de Craciun sau Pasti in Grecia. Cel de Pasti se mai numeste si Lambropsomo- λαμπρόψωμο . si unul si altul se parfumeaza cu  mahlep ( gasiti pe blog ce inseamna) si mastiha (Μαστίχα).
25.                    Βασιλόπιτα –Vasilopita- Prajitura traditionala de Anul Nou in Grecia. Atat poveste cat si reteta le gasiti pe blogul meu.
Va urma..........
Urmariti retele pe blogul meu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere