joi, 28 mai 2015

Sofrito Kerkyraiko a la PAPAGHEORGHIU-Sofrito corfiot a la Papagheorghiu

In bucataria greceasca si in special in cea din Corfu, sofrito se refera la un fel de mancare specifica facuta din carne de vitel friptură lent fiarta lent la foc mic intr-un sos de vin alb sec cu mult  usturoi si ierburi servit de obicei cu orez. Sofrito impreuna cu Pastitsada (Παστιτσάδα) si Bourdeto (Μπουρδέτο) sunt trei feluri de mancare clasice in  Corfu evident cu influente din  timpul perioadei venetiene.  Sofrito grecesc se realizeaza cu carne de vitel data prin faina si prajita in ulei si apoi  gătit cu 4 componente: oțet, usturoi si patrunjel și vin alb sec.  Rezultatul este un fel de mancare delicios cu un sos gros, alb si catifelat. Cantitatile de oțet si usturoi variaza de la bucatar la bucatar in functie de imaginatia fiecaruia.

Dar iata varianta mea de Sofrito (σοφρίτο):

Ingrediente :


1 kg de de carne de vitel (chiar muschiulet sau pulpa) taiata in felii subtiri, 250 ml. vin alb sec (eu folosesc Retzina), otet balsamic 90 ml. , 150 gr. faina, 300 ml. supa de carne de vita , 200 ml. ulei de masline extravirgin, 10 catei de usturoi tocat (de preferat 10-12 fire de usturoi verde), o legatura mare de patrunjel tocat fin, sare marina neiodata  si piper alb proaspat macinat.

Mod de preparare:

Se scoate carnea de la rece cu cel putin o ora inainte de a ne apuca de gatit si se sterge bine cu servete de hartie. In acest timp intr-o tigaie se pune faina si se adauga 1 lingurita de sare si de piper si se amesteca bine. Prin aceasta compozitie treceti una cate una feliile de carne. Puneti ulei din belsug intr-o cratita mare cu fund gros si incalziti un pic. Adaugati apoi feliile de carne si perpelitile usor pe toate partile. Atentie sa nu puneti prea multa carne deodata deoarece scadeti temperatura uleiului. Le scoateti  intr-un bol . intre transele de carne lasati uleiul sa se refaca  20 secunde (in greceste se spune ξανακάψει ). Daca în timpul prajirii este nevoie de ulei suplimentar puteti completa. Reduceti focul si  adaugati usturoiul tocat, doar 30 secunde. Adaugati cu atentie otetul balsamic si apoi imediat  vinul. Atentie la vapori sa aveti hota deschisa.Lasati 30 secunde sa se evapore vaporii de alcool si puneti la loc feliile de carne in straturi. Adaugati imediat supa de carne cat sa acopere  stratul superior de carne si daca este necesar, adaugat si apa  calduta. Lasati la fiert la foc foarte mic timp de 1 ora amestecand un pic la fiecare 20 de minute. Dupa o ora se adauga sarea si piperul si  patrunjelul. Mai lasati la fiert timp de inca 10-12 minute, pana cand sosul se ingroasa si carnea este moale. Lasati preparatul la odihna înainte de servire pentru cel putin 20 de minute, timp in care preparati garnitura de orez grecesc (aveti pe site si aceasta reteta). Inainte de servire mai presarati pe deasupra patrunjel proaspat tocat.

Spor la treaba si Pofta buna! Kali Orexi!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere