miercuri, 4 decembrie 2013

INAMICUL COLESTEROLULUI RĂU: STAFIDELE



Stafidele sunt cele mai populare fructe uscate, folosite atât la
  • pregătirea deserturilor tradiţionale, cât şi la prepararea salatelor
  • sau a mâncărurilor exotice. Acestea se obţin din struguri fără
  • sâmburi, cultivaţi de-a lungul ţărmului Mării Mediterane, în Grecia,
  • Cipru sau Turcia, prin uscare la soare sau în cuptoare speciale.
Nu îngraşă
  • Stafidele sunt bogate în fructoză, un zahăr natural care poate fi
  • transformat de organism, cu uşurinţă, în energie. S-a constatat că
  • datorită lipsei grăsimilor şi a sării nu îngraşă, aşa cum se credea.
  • Din acest motiv, se numără printre puţinele fructe dulci recomandate
  • în curele de slăbire, bineînţeles consumate în mod limitat.
Previn depresia
  • Stafidele conferă un important aport de energie, au rolul de a tăia
  • pofta de mâncare şi reduc riscul apariţei bolilor cardiovasculare.
  • Datorită fructozei, o excelentă sursă de energie, consumul regulat de
  • aceste fructe uscate combate oboseala şi previne depresia, fiind un
  • tonic excelent. În acest sens, în special sportivilor, persoanelor în
  • vârstă, tinerilor şi celor care depun un efort deosebit, fizic sau
  • intelectual, li se recomandă cel puţin 50 g de stafide brune pe zi.
Tratează constipaţia
  • Stafidele nu sunt bogate doar în fructoză şi nu sunt recomandate doar
  • datorită conţinutului mare de fructoză. Fibrele prezente în aceste
  • fructe uscate contribuie la reducerea colesterolului rău, îmbunătăţesc
  • funcţia intestinelor şi previn sau tratează constipaţia.
  • Problemele cu stomacul "încărcat" pot fi date uitării cu ajutorul unui
  • pumn cu stafide înmuiate într-un pahar cu apă şi lăsate peste noapte
  • la macerat. Dimineaţa, acestea trebuie consumate pe stomacul gol,
  • pentru a grăbi digestia şi pentru a elimina resturile alimentare
  • neabsorbite de intestin.
Împiedică retenţia de lichide
  • Cantitatea uriaşă de potasiu previne retenţia de lichide, fluidizează
  • sângele şi ajută la reducerea tensiunii arteriale. Stafidele sunt
  • bogate şi în antioxidanţi, denumiţi polifenoli, care au un rol
  • important în prevenirea apariţiei tumorilor maligne prin ajutarea
  • celulelor să-şi păstreze funcţia normală, şi tratează stările febrile.
Reduc aciditatea stomacală, reglează digestia
  • Magneziul din stafide reduce aciditatea stomacală, iar dacă le
  • consumaţi în loc de desert vă puteţi regla digestia.

  • Constituie un aport important de fier
  • Aceste fructe uscate reprezintă o importantă sursă de fier, fiind
  • recomandate în cazul anemiilor uşoare. Femeile însărcinate, cu grave
  • carenţe de acest mineral, riscă să nască un copil cu aceleaşi
  • probleme, care poate fi predispus la anemie. Pentru a preveni lipsa de
  • fier din organism, viitoarele mămici trebuie să adopte o alimentaţie
  • bogată în acest element. Dintre produsele nonanimale, stafidele sunt
  • cele mai indicate în acest sens.


Reglează hormonii

  • Stafidele conţin şi boron, un mineral important pentru menţinerea
  • oaselor sănătoase, care intervine în reglarea hormonilor şi în
  • metabolismul vitaminei D. Boronul este indicat şi în osteoporoză,
  • întărirea oaselor şi reducerea durerilor osoase, iar vitamina A, care
  • chiar dacă este prezentă într-o cantitate mică, este benefică pentru
  • sănătatea ochilor.


Recomandate femeilor de 50-70 de ani 

  • Specialiştii sunt de părere că dieta pe bază de stafide are şi rolul
  • de a creşte libidoul. În India există chiar un ritual în care
  • cuplurile proaspăt căsătorite consumă la nuntă lapte cu stafide,
  • pentru îmbunătăţirea libidoului. Dacă aveţi probleme de această
  • natură, trebuie să ştiţi că pot fi rezolvate foarte simplu cu doar o
  • mână cu stafide brune. Pentru început spălaţi-le bine cu apă şi apoi
  • fierbeţi-le în puţin lapte. Consumaţi acest amestec după ce s-a răcit,
  • de trei ori pe zi, până vă redobândiţi vigoarea sexuală.

  • Potrivit studiilor, consumul zilnic de stafide, însoţit de câteva
  • minute de mers pe jos, reduce considerabil riscul apariţiei bolilor
  • cardiovasculare în cazul femeilor cu vârsta între 50 şi 70 de ani.

  • Specialiştii au ajuns la concluzia că o cană cu stafide pe zi reduce
  • pofta de mâncare şi nivelul colesterolului rău şi creşte, în schimb,
  • cantitatea de colesterol bun, care previne ateroscleroza.




Reţetă gustoasă şi sănătoasă

  • Pentru a prepara această reţetă simplă de salată de varză cu stafide,
  • aveţi nevoie de o varză roşie, o linguriţă cu vârf cu pudră de
  • scorţişoară, o cană cu stafide aurii, câteva linguri cu ulei, sucul de
  • la o jumătate de lămâie, un păhărel cu vin roşu, sare, piper şi o
  • linguriţă cu miere. Primul pas constă în tăierea foarte fină a verzei
  • şi adăugarea unei linguriţe rase cu sare. Amestecaţi bine pentru ca
  • varza să se înmoaie. Apoi adăugaţi câteva linguri cu ulei, sucul de
  • lămâie şi piperul măcinat. Puneţi stafidele, mierea şi scorţişoara în
  • vin şi lăsaţi-le să stea circa 30 de minute în frigider. Turnaţi acest
  • amestec peste salata de varză, acoperiţi cu o folie de plastic şi
  • puneţi totul la rece timp de o oră înainte de a servi.

  • Pont! Stafidele brune sunt mai indicate decât cele aurii, deoarece
  • conţin mai mulţi nutrienţi, precum vitaminele A şi C, calciu şi potasiu.

  • Sfat! Consumaţi câteva grame pe zi! Acidul oleanolic din stafide
  • distruge bacteriile cauzatoare de carii şi de boli gingivale.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere