vineri, 28 ianuarie 2011

Kakavia - supa pescarului elen

Kakavia  este un fel de mancare clasic grecesc.  Adesea comparata cu bouillabaisse-ul frantuzesc, orice grec insa va va spune  ca este mai gustoasa şi mai usor de facut! Se face in mod tradiţional cu captura din acea zi, tipurile  de peşte si de fructe de mare pot fi schimbate dupa  anotimp, atata timp cat pestii sunt destul de mici buni pentru fierbere.


Ingrediente:

Pt.Supa baza: 8  cani de apa ,1 ceasca  ulei de masline extravirgin, o frunza de dafin, 2-3 rosii coapte , o ceapa maricica, 2-3 catei de usturoi, 2 morcovi medii, tăiai in sferturi,3-4 tulpini de telina feliate, 5-6 cartofi mijlocii, curatati si  taiati in sferturi, 3 dovlecei mici, taiati in sferturi pe lungime,sucul de la  2 lamai , sare de mare dupa gust, 1/4 ceasca orez. Pt. sosul Latholemono (ulei si lamaie): 2 / 3 ceasca de ulei  masline extravirgin ,sucul de la 2 lamai

. .
Fructe de mare : ce gasiti prin magazine (un mic homar daca se poate, caracatite baby, mai multe feluri de scoici,calamari taiati,sepiii mici
. .
Peste: un cap si o coada de peste,1 bucata mare de cod sau merluciu si niste pestisori mai mici

Mod de preparare:

Curatati bine pestele pentru a elimina solzii si branhile.  Taiati şi aruncati aripioarele. Spalati bine pentru a elimina orice resturi. Intr-o oala mare, se adauga toate ingredientele de bază, cu excepţia  dovlecelului si sucului de lamaie si se aduc la fierbere. Se fierbe la foc mediu-ridicat timp de 15 minute, apoi se adauga dovlecelul  si mai tineti inca  5 minute. Se adauga pestele mic curatat. Dupa cateva minute adaugati si fructele de mare si bucatiile de peste mare dar pentru a preveni pierderea de oase in zeama le  inveliti intr-un tifon.Fierbeti pt. inca 20-25 minute.cand a  dat in clocot adaugati si orezul.  Cu 5 minute inainte de terminare adaugati sucul de lamaie. In mod traditional, pestele intreg (scos din tifonul in care a fiert),  fructele de mare, legumele  sunt puse pe un platou mare si se stropesc cu sosul Latholemono (Intr-un blender amestecati uleiul de masline extra virgin si zeama de lamaie  pana se ingroasa binisor), iar supa se serveste separat intr-un castron de supa sau boluri individuale. Alaturi un vin de masa grecesc, eu prefer Retsina sau vinurile din Creta. Ies cam 6 portii.

Kali epithia! Succes! /Kali Orexi! pofta Buna!

2 comentarii:

  1. Niciodata nu ma stiut cum sa aleg uleiul de masline. Am cumparat pana acum vreo 8 feluri si toate au gusturi diferite.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu imi iau de obicei cam in fiecare vara din Grecia de pe la particulari nu de la magazine, cam 15-20 l si-mi ajung un an.Ies la bani cam la fel cu cel luat din magazine.Prefer uleiul grecesc celui spaniol sau italian Asta vara de exemplu am cumparat litrul cu 4 euro Il gust sa-mi placa sa fie frumos la culoare. daca este un mic piscacios inseamna ca este proaspat presat. deasemenea daca este vascos si la culoare ca uleiul de motor este proaspat.Cel mai bun ulei dupa mine si ce am mai citit este uleiul de Creta si cel din masline de Kalamata. e bine sa fie presat la rece. Il evit pe cel industrial deoarece mai are si tot felul de alti ingredienti. Puteti sa va prepatrati ulei cu arome in casa punand intr-o sticla o legatura de busuioc sau cat intra, cativa catei de usturoi, 1-2 ardei iuti, ii puneti dopul si dupa vreo 20 de zile il puteti folosi

    RăspundețiȘtergere

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere