Se crede ca Lachmatzoun este o specialitate din orient in special din lumea araba.Dar este de fapt un preparat din Armenia pe care grecii de acolo l-au adus cu ei cand s-au intors in Elada.Lachmatzoun se face insa si in Liban cu schimbarea insa a ingredientelor deoarece se foloseste coriandru si seminte de rodie in loc de ardei iute. Putem insa concluziona si spune ca este un fel de mancare care isi are radacinile in antichitatea greaca,
unde le gaseam ca feluri de mancare obisnuite ale grecilor antici şi bizantini, dar nu consumate in cantitati excesive ca astazi.Este considerat stromoasa Pizzei italienesti preluata de romani de la greci.
Ingrediente pentru 2 Lachmatzoun mari:
Pentru aluat: 350 gr. faina de panificatie sau se mai gaseste si un sortiment de pizza,1 lingurita drojdie uscata,150 ml apa calda,1/2 lingurita zahar, 0 lingura doua de ulei de masline extravirgin,sare dupa gust; Pentru umplutura: 250 gr. carne de miel tocata,1 ceapa mare taiata fin,4 catei de usturoi frecati cu sare,1 ardei iute verde taiat fin,1 legatura maricica de patrunjel fin taiat, 4-5 linguri de pasta de tomate,1 lingura de unt,1 lingura suc de lamaie, 1/2 lingura zahar, sare si piper proaspat macinat dupa gust.
Mod de preparare:
Amestecati drojdia cu apa si zahar si lasati-o pana face bulburuce, langa foc apoi ca sa se umfle.Cerneti faina si amestecati-o cu sare intr-un castron mai maricel.Faceti o gaura in mijloc si turnati drojdia si restul de apa mestecand bine cu mainile si adaugand inca putina apa daca este necesar.Framantati bine.Cand este gata stropiti aluatul cu ulei,acoperiti-l cu un servet umed si lasati-l la caldura sa creasca. In acest timp preparati umplutura.Sotati in unt ceapa, adaugati usturoiul zdrobit si frecat cu sare si lasati-le cateva minute sa devina translucide dar nu sa se arda.Intr-un castron puneti carnea si restul de ingrediente fara pasta de tomate , adaugati ceapa si usturoiul sotate si amestecati bine.Impartititi aluatul in doua parti pe care le subtiati cu mana la nivelul tigaii in care veti coace.Incalziti cuptorul la maxim si incazliti tavile de copt.Apoi tapetati cu hartie de copt si plasati aluatul pe care-l ungeti cu pasta de rosii iar deasupra umplutura intr-un strat subtire. Dati la cuptor pentru 15-20 minute.Stropiti preparatul proaspat scos din cuptor cu lamaie si garnisiti-l cu patrunjel prospat taiat. Serviti cat este cald. Alaturi este bine sa aveti niste iaurt grecesc.
Kali Orexi!Pofta Buna!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere