luni, 6 decembrie 2010

Sarmale in dovleac (Reteta dupa Pastorel Teodoreanu)

Reteta e din vremea lui Pastorel  cand nu existau peste tot scari rulante , automobile ,  si calculatoare iar oamenii ieseau la plimbare la aer liber si mancau mai sanatos.




Ingrediente:

500 de grame de carne de porc grasă,500 de grame de carne de vită,200 de grame de slăninuţă afumată (tăiată felii) ,2 verze murate ,2 linguri zdravene de untură de porc,1 cană de orez ,3 cepe rosii,2 ardei graşi
1 ou,1 lingură boia de ardei dulce,1 linguriţă de pudra de chimen,2 linguri cimbru  uscat ,3 roşii mari si carnoase,5 linguri pastă de tomate,sare si piper dupa gust,1 pahar vin rosu




Mod de preparare:

Este recomandat sa folositi o oala de lut care inainte de folosire se scufundă pentru o jumătate de oră în apă rece.

Umplutura :

Tăiaţi carnea de porc şi cea de vită în bucăți mari şi tocaţi-o (este de preferat decat sa luati carnea gata tocata,  puteti daca vreti insa sa va tocati carnea la macelarie). Spălaţi orezul în câteva ape reci. Scurgeţi-l.
Curăţaţi cepele si ardeii, îndepărtaţi cotorul cu seminţe al ardeiilor. Tocaţi ceapa şi ardeii mărunt. Topiţi untura într-o cratiţă adâncă (să încapă toată umplutura). Adăugaţi ceapa şi ardeiul tocat şi sotaţi-le până se înmoaie.
Adăugaţi orezul şi amestecaţi-l bine până devine translucid. Adăugaţi pudra de chimen, boiaua de ardei şi rumeniţi-le uşor cu ceapa, orezul şi ardeii. Luaţi craţiţa de pe foc şi adăugaţi carnea tocată. Amestecaţi bine compoziţia, încorporaţi o lingură de cimbru, asezonaţi cu sare şi piper. După ce amestecul s-a răcit, încorporaţi oul.

Realizarea sarmalelor:

Tocaţi o farfurie de varză din frunzele mai groase. Decojiti (se oparesc un pic dupa care se pun in apa cu gheata si se desface imediat pielita)şi tocaţi roşiile. Aşezaţi un pat de varză fin tocata pe fundul dovleacului.
Adăugaţi şi câteva feliuţe de slăninuţă. Aşezaţi câte o foaie de varză în palma deschisă, puneţi câte o lingură de umplutură şi rulaţi- răsuciţi pentru a obţine nişte rulouri, pe care le închideţi la capete ulterior, introducând capetele dinspre exterior spre interior. “Clădiţi” sarmalele în oală, în straturi succesive, intercalate pe alocuri cu roşii tocate şi felii de slăninuţă pe margine. După ce aţi terminat, acoperiţi sarmalele cu restul de varză tocată, roşii tocate, bucăţele de slănină şi o lingură de cimbru uscat (ideal ar fi o crenguţă). diluati pasta de tomate in vin si turnati amestecul pe deasupra sarmalelor.

Fierberea :

Porniţi cuptorul si incalziti-l .Introduceţi dovleacul in oala de lut si pe aceasta  la cuptor. Fierbeţi sarmalele timp de vreo 4 ore. Opriţi focul şi lăsaţi oala să se răcească câteva ore in cuptoor. Scoateţi oala şi lasati-o la rece, într-o cămară sau pivniţă săpată în pământ şi lăsaţi-o să se odihnească până a doua zi. Cele mai bune sarmale sunt cele de a doua zi (consumate la o zi după fierbere), reîncălzite. Sarmalele se servesc fierbinţi, cu pâine sau mămăligă, smântână grasă şi ardei iute.





ODA SARMALEI

(Pastorel Teodoreanu)


Cum s-ar defini sarmaua?


Vis inaripat al verzei ce-l avu cat a durat

somnul lung metamorfozic in butoiul de murat...

Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii,

imn de lauda mancarii, inaltat in cerul gurii.

O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana

si se-nfasoara in varza ca in valuri de cadana.

O abila diplomata ce-a-ncheiat o stransa liga

c-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga.

Oponenta din principiu si un strasnic adversar

pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.

Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata

ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata.

Locatara principala tine-n spatiu tolerate,

perle de piper picante, boabe de orez umflate.

O prozaica'nnascuta, cum s-o prinzi in prozodie

ca de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie.

Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua.

Iata-n cateva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere