marți, 23 noiembrie 2010

Chirino me Selino Avgolemono ( carne de porc cu telina tulpini,frunze si sos de ou cu lamaie)

Ingrediente:

2 kg de carne de porc (de preferinţă cu oase),2 tulpini de  telina inclusiv frunzele, 3 cepe rosii mari taiate marunt, ulei de masline extravirgin, 1 lingurita oregano uscat, sare si piper dupa gust
Pentru sosul de ou cu lamaie ( avagolemono):  2 oua batute energic sucul de la 2 lamai,1 lingura de faina  (opţional dacă este necesar)

Mod de preparare:

Se spală şi se taie carnea în bucăţi mici şi  se usuca in prosoape de hartie.  Se clateste in mai multe ape tulpina de telina si frunzele dupa care se taie in bucati medii. Se pune telina in apa fierbinte si cu putina sare si se fierbe 5 minute duppa care se scurge si se pune pe o farfurie. Incalziti uleiul de masline intr-o cratiţă mare şi sotati carnea de porc pentru 10 minute sau până când se rumeneste pe toate partile.  Se scoate si se pune pe o alta farfurie. Adaugati ceapa taiata in sosul ramas de la prajirea carnii si sotati pentru 2-3 minute amestecand continuu pana cand se inmoaie. Trei cani de apa fiarta se adauga peste ceapa prajita, dupa care se adauga si carnea de porc,  oregano, sare si piper si se lasa la foc mic pentru 45-50 minute sau pana carnea s-a inmuiat.Se adauga apoi telina si se mai fierbe inca 10 minute pana cand se inmoaie telina. Se lasa sa se raceasca un pic inainte de a adauga sosul Avgolemono (Preparare sos: bateti energic ouale,amestecati-le cu sucul de lămâie şi 2-3 polonice din zeama de la tocana amestecand tot timpul). Se pune inapoi pe foc pt. cateva minute. Daca sosul este prea subtire se poate adauga o lingura de faina amestecata cu apa rece.
Mancarea se serveste cu cartofi prajiti sau piure si cu muraturi sau salata verde. Este un fel de mancare foarte apreciat in timpul iernii in Grecia.

Kali Orexi !

2 comentarii:

  1. cea mai buna mancare cu telina mancata vreodata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca v-a placut aceasta reteta traditionala greaca. puteti sa mai incercati si altele ca sunt la fel de bune!

    RăspundețiȘtergere

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere