sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Tarta Bakewell cu prune (specialitate din Marea Britanie)

Ingrediente:
Pentru aluat: 100g zahar brun, 100g unt, 250g faina de patiserie, 1 ou.
Pentru compoziție: un kg prune de diverse feluri, 100 g zahăr brun, o linguriţă de mirodenii mixte pentru prăjituri (cuişoare, ienibahar, scorţişoară -  măcinate bine sau pisate intr-o piulița), o lingurița  de amidon amestecat cu doua linguri de apă rece, zahăr pudră.
Pentru umplutura de migdale: 285 g migdale întregi opărite, 50 g făină, o păstaie de vanilie, 250 g unt nesărat  moale, 250 g zahăr tos, 3 ouă mari ( bătute uşor).
Preparare:
Aluatul este unul obisnuit facut din 100g de unt si 100 de zahar, frecate bine impreuna pana s-au facut spuma dupa care am adaugat faina si un ou. Am format un aluat elastic (daca e prea umed mai adaugati un pic de faina), l-am invelit in folie alimentara si l-am lasat jumatate de ora in frigider. Dupa care l-am scos si l-am intins pe blatul de lucru  pudrat cu făină.Am uns o formă de tartă de 28 cm cu puţin unt, am căptuşiţ-o cu aluatul întins, aşezându-l aşa încât să formeze o mică ramă. Am dat la frigider pentru inca  o oră.
Între timp, se pregăteste umplutura de migdale.Se râşnnesc migdalele întregi opărite (vezi la reteta Kalo Prama) într-un robot de bucătărie până când se obţine o pulbere fină pe care o amestecam într-un castron cu făină. Despicaţi păstaia de vanilie de-a lungul şi scoateţi seminţele, folosind dosul lamei unui cuţit. Bateţi cu mixerul untul, zahărul şi seminţele de vanilie, până când obţineţi o cremă spumoasă. Puneţi înapoi în vasul mixerului amestecul de migdale împreună cu ouăle bătute uşor şi amestecaţi până ce obţineţi o pastă omogenă. Se da la frigider pentru a se întări cel puţin o jumătate de oră.
In acest timp incingem cuptorul.Coaceţi aluatul timp de circa 10 minute sau până când se rumeneşte uşor. Scoateţi din cuptor, lăsând cuptorul să meargă. Rupeţi prunele în jumătăţi şi scoateţi sâmburii. Tocaţi fin jumătate din ele şi puneţi-le într-o cratiţă împreună cu zahărul vanilinat şi mirodeniile mixte. Fierbeţi la foc mic până când se înmoaie, căpătând consistenţa unui gem, după care încorporaţi amidonul şi fierbeţi înăbuşit până ce se îngroaşă. În timp ce se fierb prunele, tăiaţi restul jumătăţilor de prune în sferturi şi maceraţi-le timp de 5 minute stropindu-le cu  bradny si zahăr pudră - vor deveni suculente, lucioase şi delicioase. Transferaţi cu grijă gemul peste aluatul din formă, întinzându-l bine pe toată suprafaţa. Întindeţi umplutura de migdale peste gemul de prune. Aranjaţi prunele pe suprafaţa umpluturii de migdale apăsându-le uşor. 
Coaceţi tarta în cuptorul preîncălzit timp de circa 3/4 oră, punând o tavă pe raftul de sub tartă, în caz că da pe afara. După ce este bine pătrunsă şi brun-aurie deasupra, scoateţi tarta din cuptor şi lăsaţi-o să se răcorească.
Serviti cu frisca proaspat batuta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere