duminică, 7 noiembrie 2010

Kalo Prama (specialiatate cipriota)

Ingrediente
1 cană de zahăr, 1 / 2 cana ulei de măsline extravirgin , 1 cană iaurt simplu gras , 3 cesti de gris (sau semolina daca gasiti prin excursiile in Grecia ori aiurea ) , 1 lingura praf de copt , 1 lingurita esenta de vanilie  (sau un baton de vanilie) , 2 lingurite cu apă de flori de portocale cu apă (se gaseste prin magazinele arabesti sau tot asa prin excursiile in Grecia, Cipru ori Turcia) , 1 linguriţă scorţişoară macinata , 1 / 4 ceasca migdale curatate

Sirop:  1 cană de zahăr , 1 cană de apă , sucul de la 2 portocale medii

* Pentru a decoji migdalele: puneti nişte apă la fiert într-o cratiţă mică, cand da in clocot puneti si migdalele în apă timp de un minut.. Scurgeti cratiţă într-o strecurătoare şi turnati apă rece peste migdale. Lasati migdalele sa se scurga bine înainte de a utiliza.

Mod de preparare
Incalziti cuptorul. Într-un castron mare de lucru, se amestecă gris şi ulei până când sunt bine combinate. Uleiul trebuie să fie cât mai uniform distribuit in compozitie. Adăugaţi 1 cană de zahăr, iaurt, apa de flori de portocale, vanilie, scorţişoară, şi praful de copt. Se amestecă bine până la un aluat de de consistenta buna.Turnați  aluatul intr-o tava de copt unsa Asiguraţi-vă că aluatul este presat bine în colţuri si ca are o grosime convenabila. Se presara migdale uniform pe partea de sus a aluatului. Dati la cuptor timp de 40 minute sau până se maroneste pe partea de sus. Scoateţi tava din cuptor si puneti-o deoparte să se răcească. În timp ce se răceste, într-o cratiţă mic combinati apă, 1 cană de zahăr şi suc de portocale . Se aduce la fierbere şi se fierbe uşor până când lichidul devine uşor siropos şi scade la aproximativ 1 ceasca în volum (aproximativ 10 minute). Trebuie luata spuma de portocale care se ridica la partea de sus a siropului în timpul fierberii. Se taie în pătrate în timp ce este încă în forma se toarna siropul peste si se lasa sa se patrunda . Se lasă să se răcească complet înainte de servire.

3 comentarii:

  1. Am vazut la Discovery travel&living aceasta prajitura, dar reteta era cu inca 8 OUA, deci aici nu e completa....sorry

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca sunteti spectator de travel7living. daca va place aceea reteta de ce nu o faceti pe aceea. a mea este asa cum am postat-o si asa ramane. fiecare cu reteta lui, nu este obligatoriu sa semene intre ele, asa este frumusetea in bucatarie. spor la treaba oricare reteta ati alege

    RăspundețiȘtergere
  3. Ha, ha, ce caraghios!!! Nu era ca in Tonia's Kitchen...
    Ma intreb, daca ar da TL o reteta de cozonac din RO, ce ar insemna? Ca alte mii de retete (secrete de familie) nu sunt bune? Ca si in RO, si bucataria greceasca are mii de variante, asa ca bucurati-va de experienta lui PapaG si daca aveti ceva de adaugat, din experienta proprie, cu atat mai bine. Dar critici asa sterpe, mai bine lipsa! sorry :-)

    RăspundețiȘtergere

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere