duminică, 26 octombrie 2025

Mehalabeya bil qishr-مهلبية بالقشر)-Budincă de lapte orientală aromată cu coajă de portocală sau lămâie

Budincă de lapte orientală
Budincă de lapte orientală
Mehalabeya bil qishr (مهلبية بالقشر) este o budincă de lapte orientală

aromată cu coajă de portocală sau lămâie, foarte fină și răcoritoare

 un desert popular în Egipt, Liban și Siria.

 

Iată rețeta tradițională de Mehalabeya bil qishr – Budincă orientală cu coajă de citrice:

 

Ingrediente (pentru 4 porții): 1 litru lapte integral, 4 linguri amidon de porumb (dizolvat în puțin lapte rece), 4 linguri zahăr (sau după gust), 1 linguriță apă de flori de portocal sau apă de trandafiri, coaja rasă de la 1 portocală sau lămâie, după preferință, dar amândouă bio, un praf de sare, 1 linguriță vanilie./ Pentru decor: Fistic mărunțit sau migdale prăjite, coajă confiată de portocală sau lămâie, sirop din miere + apă de flori.

 

Mod de  preparare:A.Încălzește laptele într-o cratiță cu fund gros, adaugă zahărul, sarea și coaja rasă de citrice. Când începe să se înfierbânte (dar fără să fiarbă), toarnă amidonul dizolvat în laptele rece, amestecând continuu cu telul. B. Fierbe la foc mic, amestecând mereu, până se îngroașă ca o cremă moale (aprox. 5–7 minute). Oprește focul și adaugă apa de flori de portocal sau de trandafiri și vanilia. Amestecă bine. C. Toarnă budinca în boluri individuale sau pahare. Lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi dă la frigider cel puțin 3 ore. Înainte de servire, presară fistic mărunțit și eventual un strop de sirop parfumat.

 

  • Sfaturi:
  • Poți adăuga 1 lingură de smântână dulce sau lapte condensat pentru o textură mai catifelată.
  • „Bil qishr” înseamnă cu coajă (de portocală) — aroma este esențială în acest desert.

 

Vă ofer și ovarianta libaneză (mai densă, cu puțină frișcă și apă de

trandafiri) dar și varianta egipteană (mai ușoară, fără ouă și cu

topping de nuci).

 

 

Mehalabeya bil qishr – Varianta libaneză (cremoasă, aromată)

La această rețetă Textura e mai bogată, ca o cremă parfumată de portocală cu note florale.

Ingrediente: 1 litru lapte integral, 4 linguri amidon de porumb, 5 linguri zahăr, 2 linguri frișcă lichidă sau smântână dulce (opțional, pentru finețe), 1 linguriță apă de trandafiri, ½ linguriță apă de flori de portocal, coaja rasă de la o portocală sau lămâie (amândouă bio), un praf de sare/ Pentru decor: Fistic mărunțit, coajă confiată de portocală, praf de scorțișoară.

 

Mod de preparare: Dizolvă amidonul în ½ cană lapte rece. Încălzește restul de lapte cu zahărul, sarea și coaja de portocală. Când e fierbinte, adaugă amestecul de amidon și amestecă constant până se îngroașă. Oprește focul, adaugă frișca, apa de trandafiri și apa de flori de portocal. Toarnă în boluri, lasă la răcit, apoi ține la frigider 3–4 ore. Servește rece, cu fistic și coajă confiată deasupra.

 


 Mehalabeya bil qishr – Varianta egipteană (ușoară, de casă) Aceasta este varianta simplă, mai puțin dulce, servită frecvent în Egipt în timpul verii sau după Ramadan.

Ingrediente: 1 litru lapte, 4 linguri amidon de porumb, 4 linguri zahăr, coaja rasă de la ½ portocalăsau lămâie ( amândouă bio), ½ linguriță apă de trandafiri sau vanilie/ Pentru decorNuci tocate sau fistic, puțin sirop de zahăr sau miere diluată.

 

Mod de preparare: Dizolvă amidonul în puțin lapte rece. Încălzește restul laptelui cu zahărul și coaja rasă. Când e fierbinte, adaugă amidonul dizolvat și amestecă până se îngroașă. Pune în boluri, lasă la răcit, apoi la frigider 2–3 ore. Servește rece, simplu sau cu nuci și un strop de sirop.

 

Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere