luni, 27 octombrie 2025

Τηγανιά-Tigania ( diverse variante)

Τηγανιά-Tigania ( diverse variante)
Τηγανιά-Tigania ( diverse variante)
Tigania (Τηγανιά) este o mâncare grecească tradițională — un fel de tocană rapidă făcută în tigaie — cu carne friptă (de obicei porc, uneori pui sau vită), vin alb, ierburi aromatice și uneori legume.


 

Ingrediente (pentru 4 porții): 700 gr. carne de porc (ceafă sau cotlet dezosat)-tăiată bucăți mici, 1 ceapă mare-tocată mărunt, 2 căței de usturoi-tocați, 1 ardei gras (roșu sau verde)-tăiat fâșii, 100 ml. vin alb sec, 1 lingură oțet (pentru un gust mai intens), 1 linguriță oregano uscat, ½ linguriță cimbru uscat sau proaspăt, sare marină neiodată și piper după gust, 3–4 linguri ulei de măsline extravirgin, sucul de la o jumătate de lămâie.

 

Mod de preparare: Încălzește tigaia și adaugă uleiul de măsline. Pune carnea tăiată bucăți și prăjește-o la foc mediu-mare până se rumenește ușor pe toate părțile (aprox. 7–8 minute). Adaugă ceapa și usturoiul, călește încă 2–3 minute. Pune ardeiul gras, apoi stinge cu vinul alb. Lasă să fiarbă 2–3 minute până se evaporă alcoolul. Asezonează cu oregano, cimbru, sare și piper. Acoperă parțial tigaia și lasă la foc mic încă 15–20 de minute, până carnea devine fragedă și sosul scade frumos. La final  adăugă sucul de lămâie pentru un gust proaspăt.

 

Sugestii de servire:

  • Cu cartofi prăjiți, pâine proaspătă sau pita grecească
  • Sau alături de tzatziki, salată de vară, ori pilaf simplu

 

Urmează Tigania cu ciuperci și vin roșu, Tigania picantă în stil

macedonean și Tigania de pui cu lămâie și vin alb.

 

I.Tigania cu ciuperci și vin roșu. Este o variantă mai aromată, ideală toamna sau iarna.

 

Ingrediente: 700 gr. carne de porc (sau pui, pulpe dezosate)-tăiată bucăți, 200 gr. ciuperci (champignon sau mix)-feliate, 1 ceapă mare- tocată, 2 căței usturoi-tocați, 100 ml. vin roșu sec, 1 lingură pastă de roșii (sau 2 linguri suc de roșii), 1 linguriță oregano, ½ linguriță cimbru, 1 frunză dafin, sare marină neiodată, piper, 3–4 linguri ulei de măsline.

 

Mod de preparare: Rumenește carnea în uleiul de măsline, la foc mare. Adaugă ceapa și usturoiul, călește până devin aurii. Pune ciupercile, lasă-le să-și lase zeama. Adaugă vinul roșu, pasta de roșii, condimentele și frunza de dafin. Acoperă și lasă să fiarbă 20–25 de minute, până carnea devine fragedă și sosul se leagă. Gustă, ajustează sarea și piperul.

 

  • Se servește fierbinte, cu piure de cartofi, mămăligă sau pâine rustică.

 

II. Tigania picantă în stil macedonean (Τηγανιά Μακεδονίτικη)

 

Este  o variantă din nordul Greciei, mai iute și mai condimentată.

 

Ingrediente: 700 gr. carne de porc, 1 ardei iute roșu, tocat (sau ½ linguriță fulgi de chili), 1 ardei gras roșu felii, 1 ceapă albă rondele, 2 căței de usturoi, 100 ml. vin alb sec, 1 linguriță boia dulce, ½ linguriță boia afumată, 1 linguriță oregano, sare marină neiodată, piper, 3 linguri ulei de măsline, 2 lingurițe muștar sau un strop de oțet de vin alb pentru aciditate.

 

Mod de preparare: Prăjește carnea în ulei până se rumenește. Adaugă ceapa, usturoiul și ardeiul, călește câteva minute. Pune vinul, condimentele, boiaua și  muștarul. Lasă pe foc mediu 15–20 de minute, până scade sosul și carnea e fragedă.

 

  • Se servește cu cartofi prăjiți, pita, sau salată de iaurt cu mentă.

 

Mai avem și o variantă de Tigania de pui cu lămâie și vin alb — mai ușoară, de vară?


 

III. Tigania de pui cu lămâie și vin alb (Τηγανιά κοτόπουλο με λεμόνι)

 

O mâncare simplă, rapidă și foarte gustoasă — carnea e fragedă, sosul e cremos și aromat de vin și lămâie.

 

Ingrediente (pentru 4 porții)700 gr. piept sau pulpe de pui dezosate-tăiate cuburi, 1 ceapă albă mică-tocată fin, 2 căței de usturoi tocați, 100 ml. vin alb sec, sucul de la o lămâie, 1 linguriță coajă rasă de lămâie bio, 1 linguriță oregano uscat, ½ linguriță cimbru sau rozmarin, sare marină neiodată și piper după gust, 3 linguri ulei de măsline extravirgin, 1 linguriță muștar dijon pentru un sos mai cremos.

 

Mod de preparare: Într-o tigaie mare, încinge uleiul de măsline. Adaugă bucățile de pui și prăjește-le la foc mare până se rumenesc ușor (aprox. 6–7 minute). Pune ceapa și usturoiul, călește încă 2 minute. Stinge cu vinul alb și lasă 2–3 minute ca să se evapore alcoolul. Adaugă sucul și coaja de lămâie, oregano, cimbru, sare și piper. Încorporează muștarul, pentru un sos ușor emulsionat. Lasă să fiarbă la foc mic 10–12 minute, până sosul scade și carnea e fragedă.

 

 Sugestii de servire:
  1. Cu orez simplu sau pilaf cu legume
  2. Cu cartofi copți sau pâine caldă
  3. Alături de o salată grecească sau tzatziki
Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere