 |
| Supă de carne cu orez, multă lămâie și piper proaspăt |
Ingrediente (pentru 4 porții): 600 gr. carne de vită (de preferat cu os, rasol sau pulpă), 1 ceapă albă mare, 1 morcov, 1 bucată
mică de țelină (sau o tulpină de apio), 1 cartof
( pentru consistență), 100 gr. orez
(de tip Carolina sau orez pentru supă), sucul de
la 1–2 lămâi (după gust), 2–3
linguri ulei de măsline extravirgin, sare marină neiodată după
gust, piper
negru proaspăt măcinat.
Mod de preparare: A. Fierberea
cărnii. Pune
carnea într-o oală mare cu apă rece și un praf de sare. Fierbe la foc mic,
spumând din când în când, timp de aproximativ 1–1,5 ore, până când carnea
devine fragedă. B. Adăugarea
legumelor. Când
carnea e aproape fiartă, adaugă ceapa, morcovul, țelina (și cartoful, dacă
vrei). Continuă fierberea încă 30 de minute. C. Adăugarea
orezului. Scoate
carnea și legumele (le poți tăia mărunt și adăuga înapoi, sau le poți pasa). Adaugă
orezul spălat în supă și fierbe-l 15–20 minute, până se înmoaie. D. Finalizarea. Pune
carnea tăiată bucăți înapoi în oală. Adaugă
sucul de lămâie (după gust) și uleiul de măsline. Potrivește
de sare și adaugă piper negru proaspăt măcinat din belșug. E. Servire. Se servește
fierbinte, cu puțină coajă rasă de lămâie și verdeață (pătrunjel sau mărar).
Este o
supă aromată, hrănitoare și foarte populară în Grecia iarna.
Mai jos o varianta
tradițională grecească a supei — Κρεατόσουπα αυγολέμονο, adică supă de carne cu
orez, ou și lămâie (avgolemono).
Ingrediente (pentru 4–6 porții): 600–700 gr. carne de vită (rasol, pulpă sau cu os pentru gust mai bogat), 1 ceapă albă întreagă, 1 morcov, 1 bucată
de țelină (sau o tulpină de apio), 1 frunză
de dafin, 100 gr. orez
alb (tip Carolina sau pentru supă), 2 ouă, sucul de
la 1–2 lămâi (după gust), sare marină neiodată și piper
negru proaspăt măcinat, puțin ulei
de măsline extravirgin
Mod de preparare: A. Fierberea
cărnii. Pune
carnea într-o oală cu 2–2,5 litri de apă rece și sare. Adu la fierbere și
îndepărtează spuma formată. Adaugă
ceapa, morcovul, țelina și, dacă vrei, frunza de dafin. Fierbe la foc mic 1–1,5
ore, până când carnea devine fragedă. B. Pregătirea
bazei supei. Scoate
carnea și legumele. Taie carnea bucățele. Strecoară
supa pentru un lichid limpede, apoi pune-o din nou pe foc mic. C. Adăugarea
orezului. Adaugă
orezul în supa limpede și fierbe 15–20 de minute, până e fiert. D. Pregătirea
sosului avgolemono. Într-un
bol, bate ouăle cu un tel până devin spumoase. Adaugă
treptat sucul de lămâie, amestecând continuu. Ia apoi
câte un polonic de supă fierbinte și toarnă-l încet peste amestecul de ou și
lămâie, amestecând mereu (ca să nu se coaguleze). E. Finalizarea
supei. Oprește
focul la oală și toarnă amestecul de avgolemono în supă, amestecând ușor. Nu mai
fierbe după ce adaugi sosul, doar încălzește ușor 1–2 minute. Pune
carnea înapoi și condimentează cu piper proaspăt și puțin ulei de măsline. F. Servire. Se
servește caldă, cremoasă, cu arome fine de lămâie. Poți
presăra deasupra puțin pătrunjel sau mărar tocat.
Iată varianta de tavernă grecească a supei de carne cu orez și lămâie mai densă, (aproape ca o ciorbă-cremă) mai catifelată și cu un gust intens de lămâie, exact cum o găsești în Grecia iarna sau după o noapte lungă de petrecere.
Ingrediente (pentru 4–5 porții): 800 gr. carne de vită (rasol, pulpă sau cu os), 1 morcov
mare, 1 ceapă albă, 1 bucățică
de țelină (sau apio), 120–150 g
orez alb (de tip Carolina), 2 ouă mari, sucul de
la 2 lămâi (sau după gust), 2 linguri
ulei de măsline extravirgin, sare marină neiodată și piper
negru proaspăt măcinat, puțin unt pentru un gust mai bogat.
Mod de preparare: A. Fierberea
cărnii. Pune
carnea în oală cu 2,5 litri de apă rece și sare. Fierbe încet, spumând la
nevoie. Adaugă
morcovul, ceapa și țelina. Lasă să fiarbă 1–1,5 ore, până carnea devine moale
și zeama e concentrată. B. Pregătirea
bazei. Scoate
carnea și legumele. Taie
carnea bucăți potrivite și strecoară supa ca să fie limpede. Pune
lichidul din nou la foc mic. C. Orezul. Adaugă
orezul și fierbe-l 18–20 de minute, până ce devine moale și eliberează
amidonul. Supa
trebuie să înceapă să se îngroașe ușor — acesta e secretul texturii „de
tavernă”. D. Pregătirea
sosului avgolemono (ou-lămâie). Într-un
bol mare, bate ouăle cu un tel până sunt spumoase. Adaugă
sucul de lămâie și amestecă bine. Ia 2–3
polonice de supă fierbinte și toarnă-le foarte lent în amestecul de ou,
amestecând continuu (pentru a tempera ouăle). E. Finalizarea
supei. Oprește
focul la oală. Toarnă
încet amestecul de avgolemono peste supa cu orez, amestecând mereu. Adaugă
carnea înapoi. Dacă vrei
o consistență mai bogată, pune o linguriță de unt și o picătură de ulei de
măsline la final. Nu mai
fierbe după adăugarea oului! F. Servire. Servește
imediat, cu piper proaspăt măcinat și, opțional, puțin pătrunjel tocat. Unii greci
pun și un strop de ulei de măsline la suprafață pentru aromă.Merg
perfect alături: pâine albă prăjită și măsline Kalamata.
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere