luni, 19 septembrie 2022

Σουφικό από την Ικαρία-Soufikó apó tin Ikaría-Sufiko din Ikaria

Sufiko din Ikaria

În Ikaria, este normal să mănânci direct din ce produci în  grădină. Multe, dacă nu majoritatea, restaurantelor au grădini în apropiere, iar meniul lor include tot ce au adus în acea dimineață devreme. Dacă discuți cu
bătrânele din insulă care încă gătesc ca în 1856,  primele lor răspunsuri vor fi:1. legume proaspete/2. ulei de masline. Aș menționa că putem face trei observații despre care cred că ați dori să știți: 1. Ikarienii, nu mănâncă cantități moderate de ulei de măsline. Ei mănâncă în  el. Nu o simplă stropire cu ulei, ci o jumătate de cană. Pe o salată horiatiki, pe o horta etc. Nici o masă nu vine fără o sticlă mare de ulei alături. Este pe deplin acceptat ca fiind sănătos  să faci acest lucru.2. Este complet de înțeles ca tradiție alimentară că legumele  trebuie să fie întotdeauna consumate cu grăsimi. Nu mănânci legumele simple deoarece „Nu are rost”, se spune pe insulă. Cele mai importante vitamine din legume – A, E, D și K – sunt solubile în grăsimi. Adică, fără grăsime, nu sunt absorbite. În Grecia, acest stil de gătit legume se numește „lathera”, care înseamnă „uns”, iar aceste feluri de mâncare sunt adesea consumate în perioadele de post.3. De asemenea, se înțelege că uleiul de măsline este cel mai bine să nu fie încălzit. Sigur, mâncarea este prăjită aici. Dar…la grătar sau înăbușit la foc mic este  norma acceptată.  

Mâncărurile de legume gătite Ikarian, de exemplu, sunt gătite lent în ulei de măsline – foarte rar fierte, sau fierte la abur la foc mare sau prăjite. Avantajul suplimentar al acestui lucru, desigur, este că mai multe enzime sunt păstrate intacte. Mai multe enzime în alimente înseamnă că mai puține enzime ale corpului tău sunt folosite pentru a digera alimentele, ceea ce înseamnă mai puțină îmbătrânire.

Soufiko amintește de ratatouille franțuzesc, cu excepția faptului că include cartofi și unele dintre ierburile preferate din Ikaria (oregano și salvie). Constă de obicei din cartofi, vinete, dovlecei, roșii, ardei, ceapă și usturoi, care sunt tocate, stratificate și aromate cu ierburi aromatice proaspete sau uscate. Se consumă ca garnitură sau ca masă vegetariană. Este adesea îmbogățit cu vin roșu și poate include câțiva ardei iuți pentru un plus de picant.Secretul îmbinării aromelor este menținerea acestuia la o fierbere lungă și lent, în timp ce legumele se gătesc în uleiul de măsline și sucul lor. Aromele se intensifică chiar și în a doua zi, așa că îl puteți găti, îl puteți păstra la frigider pentru o zi sau două și îl puteți reâncălzi după bunul plac. Apropo, soufiko poate fi servit cald sau rece. Soufiko este un fel de mâncare clasic ikarian la care sunt folosite legumele culese în acea dimineață, fierte încet în ulei. Este cel mai simplu și mai sănătos fel de mâncare pe care îl poți găti.  Și, desigur, mai mult ulei.La servire mai adăugăm  un strop de ulei de masline și adesea insoțim cu un pahar de iaurt sau cu brânza locală kathoura.

 

Ingrediente:  2 vinete tăiate cuburi, 2 dovlecei tăiați cubulețe, 2 ardei verzi tăiați fâșii,  2 căței de usturoi mărunțiți,  2 cepe roșii tăiate rondele, 2 cartofi tăiați cubulețe, 2 morcovi tăiați cubulețe, 150 gr. fasole verde,  2 roșii mare tăiate cubulețe,  150 ml. vin roșu, 1/2 cană ulei de măsline,  sare marină și piper după gust, 2 linguri de oregano grecesc, 2 linguri salvie mărunțită. Opțional 1*2 ardei iuți. Opțional pentru servire oțet balsamic cu miere.

 

Mod de preparare: Puneți vinetele tăiate cubulețe într-o strecuratoare și presărați  o cantitate generoasă de sare, după care lăsați deoparte pentru a-și scurge sucul amar (aproximativ 30-60 de minute). Clătiți cu multă apă rece și uscați cu prosoape de hârtie. Turnați ulei de măsline pe fundul unei oale mari. Adăugați ceapa și gătiți până se înmoaie și devină aurie fără a se arde.  Adăugați usturoiul și gătiți până devine parfumat. Pregătiți toate legumele  în bucăți de mărime medie și adăugați-le în oală, împreună cu vinetele zvântate. Asezonați cu sare și piper. Amestecați și acoperiți oala. Gatiti 10 minute, amestecand din când în când pentru a nu se arde legumele. Adăugați ardeii iuți dacă atți ales să folosiți. Adăugați vinul. Reduceți focul la mediu-mic. Gatiti acum fără acoperire până când legumele sunt fragede - aproximativ 30 de minute. Gustați și ajustați condimentele dacă este necesar. Spre sfârșit adăgați ți oregano și salvia mărunțite. Se servește cu o linguriță de ulei de măsline sau cu dressingul balsamic. Se mai adaugă oregano dacă se dorește.

 

 Spor la treabă și Kali Orexi!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere