vineri, 31 iulie 2020

Χυλοπίτες με χταπόδι-Chylopítes me chtapód-Caracatiță cu paste rețetă grecească








În mod tradițional,  caracatița trebuie lăsată să  fierbă încet,în suc propriu, într-o oală goală timp de aproximativ o oră, pentru a-și elibera sucurile aromate. Nu adăugați apă, deoarece va deveni dură și gumoasă. Lasați să fiarbă pe cont propriu, deoarece astfel  nu va exista nici o șansă ca acesta să se ardă la temperatură scăzută. Rețeta prezentată acum combină aromele bogate ale caracatiței, cu pastele  scurte, denumite în mod tradițional „kofto” (κοφτό) sau paste hilopite . Dacă nu aveți caracatiță proaspătă, puteți folosi și congelată, dar atenție la decongelare ( în șoc termic). Unii bucătari greci chiar îngheța caracatița, întrucât se jură că o frăgezește un pic mai mult.

Ingrediente: 1 caracatiță, aprox. 1,5 kilograme (curățată de cioc și ochi), 120 ml. ulei de măsline extravirgin, 30 ml. ouzo, 2 cepe albe feliate fin, 2 căței de usturoi feliați fin, 1 ardei gras tăiat fâșii,1 linguriță zahăr granulat,  1 linguriță de cimbru proaspăt tocat fin,1 frunză de dafin, 3 boabe de ienibahar, 1/2 lingură scorțișoară măcinată, sare marină neiodată și piper verde măcinat, 350 gr. paste scurte ( dacă luați din magazine grecești ditali sau „kofto”) sau hilopite, 1/2 linguriță fulgi de chili, 500 gr. roșii, 50 ml. oțet balsamic, 100-150 ml. apă, 1 linguriță de busuioc proaspăt tocat fin și coajă rasă de lămâie pentru servire.

Mod de preparare: Puneți caracatița întreagă într-o oală, acoperiți-o și puneți-o la foc mic pentru  aproximativ 1/2 oră sau până devine moale. Fierbeți pastele în apă sărată jumătate din timpul de gătire recomandat și scurgeți. Spălați vasul pentru paste, uscați-l și puneți-l la foc mediu. Se toacă caracatița când s- răcit un pic în bucăți mari.Adăugați 2 linguri de ulei de măsline înntr-o tigaie.    Adăugați caracatița și ouzo. Imediat ce ouzo-ul se evaporă, scoateți tigaia de la foc. Pregătiți legumele și adăugați-le înntr-o cratiță.    Adăugați puțin ulei de măsline, zahăr, cimbru, foi de dafin, usturoi, sare și piper, boabele de ienibahar pisate, scorțișoara. Se amestecă și se adaugă chili. Puteți adăuga puțin ulei de măsline, dacă mai este necesar. Se adaugă caracatița, roșiile tocate, oțetul balsamic și apa. Se amestecă și se fierbe timp de 10  minute.
Pentru tăiței:Puneți un vas umplut cu apă sărată la foc mare și dați la fiert.  Adăugați pastele și gătiți la 3/4 din timpul menționat pe ambalaj. Când sunt gata, scurgeți-le și adăugați-le într-o tigaie împreună cu 2-3 linguri de ulei de măsline. Se lasă la foc mediu și se amestecă continuu, astfel încât să nu se lipească de fundul tăvii.   Când tăiței se transformă într-un auriu ușor, adăugați amestecul de caracatiță și amestecați să se combine. Condimentați, amestecați bine și lăsați la foc ușor timp de 5 ′ 10 ′ până când pastele sunt fierte. Mențineți apă caldă la îndemână pentru a adăuga puțin câte puțin, dacă este nevoie, pentru ca pastele să se gătească complet. Se servește cu puțin busuioc proaspăt și coajă de lămâie rasă.

Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere