vineri, 7 septembrie 2018

Χταπόδι ψητό, Χταπόδι κεφτεδάκια και χταπόδι σαλάτα-Chtapódi psitó, Chtapódi keftedákia kai chtapódi saláta-Caracatiță prăjită, chiftele de caracatiță și salată de caracatiță


κεφτέδες xταποδο και  Χταπόδι σαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού μαγιονέζα με ψιλοκομμένο σκόρδο, μέντα, αγγούρια,βασιλικο και άνηθο

(keftédes xtapodo kai Chtapódi saláta me sáltsa giaourtioú magionéza me psilokomméno skórdo, ménta, angoúria,vasiliko kai ánitho)

 Ingrediente pentru chiftele de caracatiță:

o jumătate de caracatiță mică sau 2-3 capete mici de caracatițe (cam 300 gr.total+300 pentru cea în sos), 2 frunze de dafin,1 lingură de piper, 2 linguri de oțet balsamic, ierbotenii:marar, mentă, busuioc,1 ceapă mare felii subtiri,   coaja rasă de la 2 lmâi sau lime și sucul de la una, 2-3 linguri de ulei de măsline, 50 gr. pesmet, 1 ou bătut ușor,  2 linguri de faină,  piper și sare după gust

Ingrediente pentru preparat caracatița care se va folosi cu sosul de iaurt dar și pentru chiftele:

o caracatita  de 500-600 gr. sau câteva tentacule, dar și bucata cu capul. Pentru fierbere:diverse ierburi :rozmarin, cimbru, busuioc , mirodenii:piper, cuișoare. Pentru a fi ținută la maturare o noapte : sos de lămâie bătut cu ulei de măsline, foi de dafin, piper boabe, mentă ,rozmarin, cimbru și busuioc toate verzi și un pic de oțet balsamic.
     
 Ingrediente pentru sosul de maioneză cu iaurt:

2 cutii de iaurt grecesc, 2 gălbenușuri de ou fierte tare, 1 linguriță suc de lamaie și coaja de la o lămâie, 1 linguriță cremă de oțet balsamic, 1/2 linguriță muștar, 1/2 (opțional linguriță zahăr, sare și piper după gust, o legatură mare de mărar, 2 lingurițe pesto verde, ceva mentă și ceva busuioc proaspat marunțite bine, 3 castraveți mici dați pe răzatoare, 2 căței de usturoi striviți și tocați fin.




Metoda pentru prepararea caracatiței:

Caracatița bine curațată și spălată sa lasă la maturat peste noapte la rece într-o zeamă  de sos de lămâie batut cu ulei de măsline, foi de dafin, piper boabe și frunze  verzi de mentă, rozmarin, cimbru și busuioc. A doua zi se pune la fiert în apă destulă cu foi de dafin, piper, cuișoare și diverse ierbotenii. Se fierbe între 45 minute și 1 ora 45 în funcție de cât de mare dar și in funcție de cât de delicată vă place caracatița având grijă să nu-i depașim timpul de fiebere. Este bine ca pe masură ce se fierbe să mai tăiem din capetele mai subțiri ca să nu se fiarbă prea mult. Când este gata se dă la o parte și se lasă la răcit. Eu folosesc însă varianta la cuptor. Caracatița maturată se pune imtr-un ambalaj de hârtie de copt si folie de aluminiu pe afară și se dă cu toată zeama la cuptor.

  • Pregătire chiftele. Din bucata de cap am facut chiftele în felul următor: Am tăiat în bucați foarte mici. Am transferat într-un castron și am adaugat ierburile (mărar, mentă, busuioc toate marunțite bine), ceapa taiată fin, coaja de la 2lămâi/lime și sucul de la una. Adaugați pesmetul, oul și fșina, piperul, sarea și 1 lingură de ulei de măsline. Amestecați bine. Dați la rece pentru o oră. Așezati apoi o tigaie pe foc  mare cu ulei cât să fie de ajuns și lasați-o să se încalzească bine. În acest timp faceți chifteluțele, tavaliți-le prin faină și prajiți-le bine când uleiul este încins.  Când sunt gata transferați-le într-o tavă curată pe care ați pus un șervet de hârtie ca să absoarbă uleiul în exces.
  • Pregatire sos de maioneza cu iaurt . Într-un castron cuprinzător răsturnați cutiile cu iaurt grecesc, adaugați cele 2 gălbenușuri de ou fierte tare, 1 linguriță suc de lămăâie și coaja de la o lămâie, 1 linguriță cremă de oțet balsamic, 1/2 linguriță muștar, opțional 1/2  linguriță zahăr, sare și piper după gust, o legatură mare de mărar, ceva mentă și ceva busuioc proaspăt marunțite bine, 3 castraveți mici dați pe răzatoare ținuți în prealabil la scurs (presărați cu puțină sare) și storși bine de zeamă la sfârșit, 2 căței de usturoi striviți și tocați fin. Amestecați totul bine. La sfârșit adăugați și 2 lingurițe pesto verde. 
  • Imbinare sos cu caracatița. Bucațile de caracatiță le taiați în bucățele portrivite și le amestecați cu sosul pregătit mai sus. Acoperiți cu folie de plastic alimentar și dați la rece.


Spor la treabă și poftă bună!






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere