miercuri, 14 martie 2018

Cușma lui Guguță


Cum acum cateva postari am vorbit despre clatite am zis ca astazi sa postez si ceva care se poate face din ceva asemanataor cu clatitele. Este vorba de celebra Cusma a lui Guguta o prajitura care-si are originile cred ca prin Basarabia. O avea legatura cu cartea Ispravile lui Guguta, a marelui scriitor basarabean, Spiridon Vangheli? La acesta, Guguţă are o caciula foarte mare. Cusma  semnifica sufletul lui Guguta, dupa cum ne spune autorul. O fi in legatura cu ciobanul moldovean care isi dorea o cusma mai mare? Habar nu am. Eu doar va dau reteta si va spun ca este facuta din niste clatite mai groase si mai pufoase decat le facem in normal, umplute cu visine glazurate/cofiate sau mai simplu cu visine congelate/proaspete (dar fara samburi) , montate sub forma de piramida sustinuta cu o crema. Dar sa trecem la ingrediente si mod de preparare.







Ingrediente:







Pentru clatite: 5 oua, 500 ml. lapte, 250 gr.  faina sau cat cuprinde, 100 ml. apa minerala, 75 gr. zahar, 50 ml. coniac,1 lingurita bicarbonat de sodiu,1 lingura ulei de floarea soarelui, praf de esenta de vanilie,un praf sare, coaja rasa de la o lamaie bio; Pentru decor:   Ciocolata neagra de calitate rasa; Pentru Crema de decor si montare: 500 gr. mascarpone,1 kg smantana pentru frisca (din cea mai grasa de 30% grasime-tinuta la congelator inainte de batere cel putin 1/2 ora), 400 gr. zahar, un plic zahar vanilat, miezul de la 1 pastaie vanilie, coaja rasa si sucul de la o portocala bio; Pentru umplutura: 750-1000 gr. fructe confiate/glasate sau proaspete /congelate fara samburi (atentie fructele trebuie scurse fff bine). Pentru prajit: ceva ulei cat este necesar in functie de tigaie





Mod de preparare:





Exista doua variante de a face clatitele: prima (varianta traditionala)  este sa facem un aluat fraged cu unt, smantana,zahar,bicarbonat faina cat cuprinde pe care dupa racire il dividem in cate parti dorim si-l intindem pe fiecare cu sucitorul, dupa care fiecare fasie se va umple cu visine, se vor lipi la capete si se vor coace pana cand aluatul este facut. Dupa care se va monta tortul la fel.



Eu am ales o varianta mai usoara dar la fel de buna in care sa fac clatite separat, dintr-un aluat mai gros si mai pufos decat cel normal pe care sa le coc in tigaie . Deci vom sparge si bate energic ouale vom adauga esenta de vanilie, uleiul de floarea soarelui, praful de sare, bicarbonatul de sodiu, coniacul, coaja de lamaie zaharul continuand baterea. Dupa aceasta vom adauga  si 1/3 din cantitatea de faina. Mixam totul cu  telul, fara sa lasam cocoloase .dupa care adaugam laptele, amestecand in continuare pana  se incorporeaza si adaugand apoi restul cantitatii de faina, continuand amestecarea dupa care apa minerala si completand cu faina sa ingrosam daca este necesar. dam la rece cel putin 1/2 ora dupa care prajim clatitele mai grosute. Cand le facem pe toate le dam la o parte la odihna sa se raceasca. Ne apucam acum sa facem crema cu care vom decora alaturi de frisca. Eu am facut o crema de mascarpone dar puteti foarte bine sa faceti si o crema de branza proaspata de vaci cu adaus de zahar sau doar o crema de smantana groasa (caimac). Intr-un bol amestecam mascarpone, coaja si zeama de la o portocala,1/2 din zaharul pudra si 1/2  din  miezul de la pastaia de vanilie,  pana  zaharul este incorporat bine si nu se mai simte. Separat, batem o frisca tare din smantana de frisca adaugandu-i restul de zahar si de vanilie si plicul de zahar vanilat. Adaugam 3/4 din frisca peste amestecul de  mascarpone amestecand foarte usor. Acum putem incepe montarea tortului lui Guguta astfel: Luati fiecare clatita in parte , puneti la mijlocul un strat de visine bine scurse (daca sunt din cele proaspete sau congelate presarati-le cu zahar) dupa care le rulati pe fiecare in parte strans bine. Pe un platou cuprinzator asezati un strat din crema. Apoi in functie de cate clatite v-au iesit incepeti sa formati piramida pornind de la baza cu cele mai multe pe care le ungeti cu crema facuta pe partea superioara si continuand deasupra cu minus cate una la straturile urmatoare ungandu-le la fel cu crema. In varf trebuie sa aveti doar o clatita. Acum cu restul de crema ungeti bine toata piramida pe toate partile, iar pe deasupra decorati cu frisca ramasa. Pe deasupra acum razuiti ciocolata neagra si dati la frigider peste noapte (sau macar 6-7-8 ore). Pentru servire taiati in felii.





 Pofta buna!













 












0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere