vineri, 23 decembrie 2016

Câteva dulciuri de top grecesti din orice Zaharoplasteio (Ζαχαροπλαστείο)

M-am gândit să fac un clasament al primelor 5 dulciuri grecesti care îmi plac mie dar mi-au iesit 7 și mai era loc. Am zis că este ușor. Dar dacă ați fost prin Grecia și ați intrat intr-o Zaharoplasteio (Ζαχαροπλαστείο) știți ce greu este. Dar ce este o Ζαχαροπλαστείο (zaharoplasteio): este locul unde vin grecii  sa  cumpere prăjituri pentru a lua  un cadou atunci când își vizitează prietenii, sau pentru a-și  trata oaspeții atunci când sărbătorește o onomastică, sau pur și simplu pentru că te simți bine in acest loc si mai ales ca multi te si trateaza cu diverse produse.

Chiar dacă multe dintre aceste dulciuri arată complet diferit de la o zaharoplasteio la alta, toate au de fapt un gust foarte asemănător: ele sunt toate cremoase și dulci. Găsim prajiturile gen  πάστα (paste), care în greacă înseamnă "crema de tort" (niciodată nu folosim cuvântul "paste" pentru  "spaghete", cuvântul generic pentru acest lucru în limba greacă fiind ζυμαρικά - zimarika). Există prajituri  formate din straturi foarte subțiri de blat de tort (madeira) fie de ciocolată fie de vanilie și straturi groase de cremă  ( ciocolată sau vanilie), friscă (dar nu în stare proaspătă), cremă de ou -custard sau  glazură de ciocolată, fulgi de ciocolată  (și cireșe), cremă de vanilie și migdale, sau cremă de ciocolată. Mai sunt de găsit  Kourambiedakia, Kornedakia și Trigonakia -  toate realizate din foi de patiserie (in diferite forme), umplute cu frișcă (dar nu proaspată). Diferă prin formă gustul este exact la fel. Dar mai găsim si acele numite Koks . Kok este un desert popular în Grecia, și este destul de ușor de făcut. Este, de asemenea, ușor de găsit în stare proaspătă  gata făcute la orice Zaxaroplasteio . Potrivit pentru toate ocaziile, îl caracterizează desigur,  glazura de ciocolată intrun strat subțire si un strat mai gros de ganache realizat cu ciocolată . Această combinație de umplutură cu cremă de patiserie  și topping de ciocolată este ceea ce dă  echilibru de arome . O mulțime de magazine de patiserie fac și o versiune cu  căpșuni și  cremă de ouă acoperite cu glazură de ciocolată, care este însă sezonieră. Kocks sunt, de asemenea, realizate și  într-o dimensiune mai mică, care este vândută la kilogram. Acestea se numesc "Kokkakia", care se traduce prin "Kocks mici". 
Ei, dar mai găsim și multe altele in  Zaharoplasteio din toată Grecia, chiar și deserturi de înghețată. Vă las să le descoperiti singuri.
Intro ordine aleatoare eu le caut pe urmatoarele:
  1.  Loukoumades sunt niste biluțe de aluat prăjite  înmuiate în sirop de miere din belsug care sunt populare peste tot în Grecia, și pot fi savurate în orice moment al zilei. Nu veți fi dezamăgiți! 
  2. Kourabiedes sunt unul dintre cele mai gustoase deserturi grecești . Le puteti servi si lângă un coniac, sau o mastică. Principala diferență între Kourabiedes și cookie-urile- fursecurile obișnuite este faptul că aceste deserturi delicioase conțin, de obicei migdale și sunt imediat laminate în glazură de zahăr după scoaterea lor din cuptor. Și aici un sfat pentru cei care nu au mai încercat : încercați să vă țineți respirația atunci când măncati aceste delicii . 
  3. Koulourakia -Aceste cookie-uri grecești tradiționale sunt probabil cele mai populare dintre cele pe care le veți  găsi în brutării. Sunt  pe bază de unt au un gust de vanilie, sunt modelate manual și cu o glazura stralucitoare de  ou . Câteodată Koulourakia poate fi și cu semințe de susan presărate peste partea de sus a ei. 
  4.  Baklava- este un desert bogat, dulce făcut cu straturi de patiserie - phyllo, și  umplut cu nuci/fistic tocate, mult sirop și miere. S-a bucurat de-a lungul anilor de apreciere atât in Imperiul Bizantin cât si cel Otoman, iar despre originea ei sunt foarte multe teorii dar eu pot spune că  are o istorie neclară de origine asiatică, greacă, turcă. În ceea ce privește dezbaterea cu privire la cine au fost primii care revendică acest desert gustos, vă las pe voi sa căutați. 
  5. Diples (Thiples) niște rulouri prejite  cu  miere de fapt o încrucișare între o gogoașă și o prăjitură . 
  6. Galaktoboureko aveți descrierea și rețeta pe blog.
  7. Ekmek Kataifi-aveți descrierea și rețeta pe blog.
  8. .....................
  9. .....................
  10. ..................... 
Spor!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere