luni, 21 noiembrie 2016

Bekri Meze-Tocana de carne beata sau Aperitivul betivilor varianta Papagheorghiu

Originile acestui fel de mancare se pare ca sunt venite o data cu grecii care au parasit orasul  Constantinopole (Istanbul) si au adus traditiile gastronomice cu ei in Grecia. Altii spun ca se trage din bucataria zonei Politiki. Eu cred ca este un produs grecesc care se face si in Trikala -Peloponez dar si in insula Kos de pe vremea batranei YiaYia (bunicii).Teoretic este mai mult un aperitiv gatit  iarna cand trebuie ceva mai consistent . In mod sigur prepararea pentru acest fel de mancare nu ia  prea mult timp. Este un aperitiv extraordinar pentru Ouzo, Tsipouro,bere sau vin.

Ingrediente:

1/2 kg. carne de porc/vaca  taiata in cuburi (utilizati  alternativ 3 bucati piept de pui)+o bucata carnat greces taiat bucati medii care ii da un gust bun, 1/2 lingurita faina mixata intr-un strop de apa calduta,1/2 lingurita boia afumata de ardei dulce, 1/4 cana ulei de masline de samburi pentru rumenire, 1 ceapa medie feliata, 3 catei de usturoi maruntiti felii, 1 ardei rosu feliat,1 ardei verde feliat, 4-6 rosii-prunisoare tocate
(sau o cutie), 1-2 frunze de dafin, 6 boabe de ienibahar întregi, 1 ardei mic  iute rosu,1 cana de supa de pui,

branza 250 gr. Graviera greceasca (sau Fetta), 2 morcovi, 1 pahar vin alb/rosu sec, sare marina neiodata si piper dupa gust, 1/2 lingurita oregano uscat, 1/2 lingurita cimbru uscat putin praf de chimen, o lingurita zahar,15 boabe de piper. 

Mod de preparare: 


Taiati bucata de carne in cuburi iar carnatul in bucati medii. Intr-un castron, se amesteca un picut de faina, boia de ardei, sarea si piperul. Restul de faina  se pune deoparte.Intr-o tigaie mare, se toarna putin ulei si se încalzeste la foc mediu. Perpeliti usor cuburile de carne de porc/vita si carnatul scotandu-le apoi intrun alt castron. Aruncati uleiul si puneti tigaia din nou pe foc. Adaugati iarasi uleiul de masline si inabusiti ceapa, ardeiul, usturoiul adaugand putina sare si piper boabe pe foc mediu . Fierbeti morcovii taiati in rondele pana sunt semiinmuiati dupa care ii adaugati in tigaie. Adaugati acum si amestecul cu boia si restul si  amestecati pentru a acoperi toate legumele pentru un minut. Adaugati zeama de carne, vinul, frunzele de dafin, ienibaharul, ardeiul iute, rosiile tocate, chimenul, o lingurita de pasta de tomate si o lingurita de zahar precum si cuburile de carne de porc/vita si carnatul si aduceti la fierbere. Reduceti la un foc mic,  acoperit cu un capac si fierbeti timp de 20 minute, amestecând din cand in cand.
Ajustati cu sare si piper. Fierbeti la foc mic neacoperit timp de încă 10 minute, astfel încât sosul poate ingroasa.
Adaugati o jumatate de ceasca de apa daca este nevoie si lasati sa fiarba inca 10 minute Spre sfarsit adaugati cimbrul si oregano. Se serveste fierbinte cu garnitura de cartofi prajiti si salata Politiki. Inainte de servire sa nu uitati sa adaugati  branza Graviera taiata cubulete (se poate folosi si Fetta).

Spor la treaba si Kali Orexi! 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere