joi, 24 decembrie 2015

Tsouréki gemistó me sokoláta kai karýdia/Papagheorghiu- Cozonac-Tsouréki- umplut cu ciocolata si nuci a la Papagheorghiu




Ingrediente,

Pentru Aluat
  • 500 gr. faina de patiserie+ 50 gr. pentru maia, 150 gr. miere, 150 ml. apa, 1,5 linguri zahar tos, 150  gr. unt, 2 oua, coaja de portocal, 15 gr. drojdie, 10 gr. machlepi-μαχλεπι(https://en.wikipedia.org/wiki/Mahleb), ceva baton vanilie, 1.5 gr. mastic pisat bine, 1 varf de cutit sare
Pentru umplutura
Pentru sirop
  • 160 g. zaha tos, 160 ml. apa
 


 Mod de preparare:


Puneti intr-un bol, drojdie si faina 50 gr.+lapte caldut. Amestecati cu o lingura si apoi acopereti amestecul cu faina ramasa aruncata pe deasupra. Se lasa sa creasca  pentru o vreme. Este gata cam intr-o jumatate de ora. intre timp puneti zaharul si condimente (machlepi, vanilie, mastic) intr-o rasnita si  macinati bine pana devin praf. Acelasi lucru putem face si intr-un mojar. Intr-o tigaie, se incalzeste usor mierea, 100 gr. unt, coaja ede portocale si amestecul de condimente cu zaharul  pana se topeste untul, dar atentie fara a  arde, ci doar inmuia. Apoi indepartati de la caldura si  adaugati ouale.Apoi puteti rasturna impreuna cu amestecul de maia  in mixer unde amestecati la viteza redusa pana cand puteti lua amestecul de pe pereti. Aproximativ 5 minute. La sfarsitul celor cinci minute  adaugati 50 gr. unt rece in bucati in timp ce inca amestecati. Dupa ce puneti si ultima bucata de unt scoateti aluatul din  mixer asezati-l si inveliti-l cu un prosop si lasati-l sa creasca (dar nu la loc prea cald) timp de aproximativ 1-2 ore.
Impartiti aluatul apoi in doua .
Pregatiti amestecul  prin topirea ciocolatei pe bain-marie impreuna cu  voútyro gálaktos. Se amesteca bine, se adauga zahar si cacao. Impartiti amestecul in jumatate. Toacati marunt  nucile .
Luati aluatul si intideti-l de cateva ori ajutandu-va cu facaletul si faina suplimentara. Puneti bucatile una peste alta , intindeti si desfaceti din nou de cateva ori. Dupa ce faceti acest procedeu de 4-5 ori impartiti aluatul in doua si cu ajutorul unui sucitor dati forma unui dreptunghi. Cu ajutorul unei spatule intindeti amestecul de ciocolată si turnati  peste nucile tocate. Roluiti pe partea ingusta.
Apoi puneti ruloul timp de 10-15 minute în frigider pentru a se aseza umplutura. Apoi cu un cutit taiati in doua de-a lungul aluatul.  Puneti impreuna cele două piese si  faceti (atentie marginile in sus sa nu curga umplutra). Asezati in forma de cozonac. Faceti acelasi lucru cu cealalta jumatate de aluat .
Lasati in forma sa creasca timp de 30 minute la 1 ora si apoi  coaceti la 180 de grade timp de 20-30 minute. Daca vrem sa insiropam cozonacul nostru pregatiti intre timp un sirop cu zahar si apa.  Il turnati peste cozonac cand este scos din cuptor. Se lasa să se raceasca complet, apoi se taie.

Καλά Χριστούγεννα. Χρόνια Πολλά!
Craciun Fericit!La Multi Ani! 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere