duminică, 27 februarie 2011

Kreatos Stifado a la Papas Gheorghiu-Tocanita de vitel a la Papa Gheorghiu

Este o reteta  pe care am mancat-o in portul Pireu de langa Athena. Eu i-am adaugat  niste ierburi in plus si niste pasta de ardei iuti.Sper sa va placa!


Ingrediente


750 gr. carne de pe gat de vitel , 1/2 kg. cepe albe micute, o capatana de usturoi,4-5 morcovi, o radacina patrunjel, 2 teline micute,3 ardei diferiti colorati,1 praz, 4-5 cartofi albi,o cana fasole uscata semifiarta, 4-5 rosii taiate cubulete,1 lingurita pasta de tomate,1 legatura marar si una de patrunjel taiete mai maricel, cateva cuisoare,o bucatica baton scortisoara, 2 frunze de dafin, 1/2 lingurita mix piper (rosu, verde si negru),1 lingurita rasa seminte de chimen zdrobite un pic, 1/4 lingurita pasta ardei iuti,1/4 lingurita praf de ardei iuti afumati-un fel de boia  iute de pe la noi (am gasit-o intr-o piata din Thesaloniki , se gaseste si prin pietele din Spania unde este chiar o specialitate si cred ca peste tot in zona mediteraniana unde se mananca mai iute)-daca nu va place iute mai reduceti aceste cantitati-puteti folosi si boia de-a noastra ca este foarte buna, 1.3/4 cana vin rosu,1/4 ceasca ulei de masline extravirgin,250 gr Fetta taiata cubulete, ceva iaurt grecesc gros pentru ornare.


Mod de preparare: 

Se spala bine carnea se taie in bucati mici cat sa intre in gura o data. Se toarna 1 cana de vin si uleiul intr-o cratita mai maricica, se incalzeste bine dupa care  se pun legumele (cepele intregi, ardeii taiati grosolan,patrunjelul taiat rondele, morcovii la fel, telina in sferturi, prazul rondele,cateii de  usturoi intregi) si se inabusesc la foc mic cam 7-8 minute. Dupa aceasta se toarna si restul de vin precum si  o cana de apa clocotita (sau de bulion de carne si mai bine),se adauga carnea si se lasa sa fiarba la foc mic invartind din cand in cand sa nu se lipeasca. Punem si foile de dafin, cuisoarele, chimenul ,scortisoara si piperul. Cam la vreo 40 minute adaugam si cartofii taiati in sferturi si continuam fierberea. Cand s-au mai inmuiat cartofii  adaugam fasolea, rosiile, pasta de tomate,praful afumat de ardei iuti si pasta de ardei iuti si continuam fierberea pana cand toate ingredientele sunt moi. Saram dupa gust si mai dam intr-un clocot.Completam lichidul pe timpul fierberii daca a scazut cu vin indoit cu apa calda.Cand mancarea este gata adaugam Fetta taiata cubulete invartim un pic si presaram  patrunjelul si mararul tocate mai maricel. In farfurie putem adauga peste dupa gust cateva lingurite de iaurt gros grecesc.Alaturi merge un vinisor rosu grecesc sau cipriot ( se gasesc in marile magazine de pe la noi) si niste paine neagra proaspata.





Kali Orexi ! Pofta Buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere