sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Tarta Tatin (specialitate din Franta)


Ingrediente:

Aluat: 100 g unt, 1 galbenus, 200 g faina de patiserie, 1 varf de sare (vezi comentariul de la Pastisada)
70 ml apa rece.
Umplutura: 7-8 mere, 200 g zahar,100 g unt, 1 lamaie stoarsa



Preparare:
Se pun intr-un faina, galbenusul, un praf de sare si cele 100 g unt. Se paseaza cu o spatula.
Se framanta putin aluatul pana ce se uniformizeaza si inglobeaza toate ingredientele (daca este prea lipicios se mai poate adauga faina) dupa care se inveleste intr-o folie de plastic alimentar si se lasa la frigider cel putin o ora.
Se curata merele de miezul cu seminte, apoi se taie in felii potrivite si se toarna peste ele zeama de lamaie.
Se ia o tava rotunda pentru tarte se pune cateva minute sa se incinga la flacara mica dupa care se pune zaharul lasandu-se sa se caramelizeze usor amestecandu-se din cand in cand iar la sfarsit se ia tava de pe foc si se adauga 50 g unt.
Dupa ce s-a topit si untul, se aseaza in tava primul strat de felii de mere, se presara scortisoara apoi se mai pune inca un rand de mere astfel incat sa nu ramana spatii goale intre ele. Se adauga bucatele mici de unt (restul de 50 g) si 2 lingurite de zahar deasupra merelor.


Aluatul gata racit se intinde ca o foaie rotunda groasa dupa care se intinde peste mere apasand bine la marginile tavii cu o furculita dupa care se inteapa din loc in loc


Introducem tava in cuptorul incalzit la foc mediu si lasam aprox. o ora sau pana ce se rumeneste usor aluatul. Atentie daca merele sunt prea zemoase si lasa lichid indepartati-l cu o lingura din cand in cand. Cu o spatula desprindem usor marginea tartei in cazul in care s-a lipit de margini, punem un platou (un pic mai mare decat tava in care am copt si putin adanc) deasupra si rasturnam in el printr-o miscare brusca (atentie sa nu va stropiti cu zeama fierbinte care mai poate ramane in tava ). 


Se serveste rece adaugand putina frisca naturala batuta proaspat.
Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Foarte buna si usor de facut!
    Data viitoare incerc si cu mandarine sau cu caise!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ne bucuram ca v-a placut. putei sa mai incercati si alte delicioase dulciuri grecesti de Craciun de pe blog. La Multi Ani si Craciun Fericit!

    RăspundețiȘtergere

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere