vineri, 28 noiembrie 2025

Χταποδόσουπα-Chtapodósoupa-Supă de caracatiță

Χταποδόσουπα Supă de caracatiță
Χταποδόσουπα
Supă de caracatiță
Avem mai jos o rețetă tradițională de  “χταποδόσουπα” (supă de caracatiță), aromată, ușor dulceagă datorită vinului și cepei, perfectă în zilele răcoroase.

 

Ingrediente (4–5 porții): 1–1,2 kg caracatiță (proaspătă sau congelată), 2 cepe albe mari-tocate mărunt, 2 cartofi mari-cubulețe, 2 morcovi tăiați rondele, 1 țelină mică (rădăcină + frunze), 1 ardei roșu, 200 ml. vin alb, 1 frunză de dafin, 1 linguriță boabe de piper, 2–3 linguri sos de roșii / passata, 1 linguriță oregano, suc de la ½ lămâie, ulei de măsline, sare marină neiodată după gust

 

Mod de preparare: A. Fierberea caracatiței. 1. Dacă e congelată, caracatița se dezgheață cu șoc termic și se clătește bine. 2. Pune caracatița întreagă într-o oală fără apă – își va lăsa propriul lichid. 3. Las-o să fiarbă la foc mic 40–50 minute, până devine fragedă. 4. Scoate caracatița, taie tentaculele în bucăți. Păstrează zeama lăsată în oală! B.  Legumele și baza supei. 1. Într-o altă oală, călește ceapa în ulei de măsline până devine sticloasă. 2. Adaugă morcovii, cartofii și țelina. 3. Toarnă vinul alb și lasă 2–3 minute să scadă alcoolul. 4. Adaugă bucățile de caracatiță, sosul de roșii, frunza de dafin, piperul boabe și zeama rămasă de la fierberea caracatiței. 5. Adaugă apă fierbinte cât să acopere totul. 6. Fierbe 20–25 minute, până legumele sunt fragede și supa aromată. C.  Final. 1. Condimentează cu sare, oregano și sucul de lămâie. 2. Stinge focul și lasă supa 10 minute să se „odihnească”.

 

Servire

  •  Presară pătrunjel proaspăt.
  •  Adaugă 1 lingură de ulei de măsline înainte de servire.
  •  Merge perfect cu pâine prăjită și un strop de lămâie.

 

Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere