luni, 13 octombrie 2025

Κοντοσούβλι χοιρινό με πατάτες, πιπεριά, ντομάτα και γραβιέρα στη λαδόκολλα-Kontosoúvli choirinó me patátes, piperiá, ntomáta kai graviéra se ladókolla-Frigărui de porc cu cartofi, ardei, roșii și brânză Gruyère pe hârtie de copt

Κοντοσούβλι χοιρινό με πατάτες
Frigărui de porc-Kontosoúvli
I. Kontosoúvli de porc cu cartofi, ardei, roșii și gravieră la hârtie de copt este un preparat rustic, foarte aromat, tipic pentru mesele de duminică în Grecia.

 


Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg. carne de porc (ceafă sau pulpă, tăiată în cuburi mari), 4 cartofi mari, tăiați felii sau cuburi, 2 ardei kapia (verde și roșu), tăiați fâșii, 2 roșii coapte, tăiate felii, 150 gr. brânză graviera (sau cașcaval maturat, gruyère ori kefalograviera), 1 ceapă tăiată julien, 3 linguri ulei de măsline, 1 linguriță muștar, 1 linguriță oregano uscat, 1 linguriță cimbru uscat, sare marină neiodată, piper, suc de la ½ lămâie, hârtie de copt și folie de aluminiu/ 

Mod de preparare: A.Marinadă pentru carneAmestecă într-un bol: 3 linguri ulei de măsline, sucul de la ½ lămâie, 1 linguriță muștar, 1 linguriță oregano, puțin piper și sare/Pune carnea în marinadă, amestecă bine și las-o la frigider cel puțin 2 ore (ideal peste noapte). B. PrepararePreîncălzește cuptorul la 190°C. Pe o tavă întinsă pune o folie de aluminiu și deasupra o bucată mare de hârtie de coptAșază în straturi:cartofii, carnea marinată, ardeii și roșiile, bucăți de gravieră (brânză). Stropește cu puțin ulei de măsline și condimentează cu sare, piper, oregano. Învelește totul în hârtie și apoi în folie de aluminiu, formând un „pachet” bine închis. Coace la 190°C. timp de 1 oră și jumătate – 2 ore, până când carnea devine fragedă și cartofii sunt moi. Deschide pachetul ultimele 10 minute ca să se rumenească ușor. C. ServireSe servește fierbinte, direct din hârtie, cu zeamă de lămâie proaspăt stoarsă și o salată verde sau tzatziki alături.


II . Mai jos găsiți Kontosoúvli de porc cu cartofi, ardei, roșii și gravieră – la tavă sau grătar este o altă varianta simplificată a rețetei de “Κοντοσούβλι χοιρινό με πατάτες, πιπεριά, ντομάτα και γραβιέρα”, adaptată pentru cuptor sau grătar, fără hârtie de copt:

 

 Ingrediente (4 porții): 1 kg. carne de porc (ceafă sau pulpă, tăiată în cuburi mari), 4 cartofi mari, tăiați cuburi, 2 ardei Kapia (verde și roșu), tăiați fâșii, 2 roșii coapte, feliate, 150 gr. brânză graviera (sau cașcaval maturat, gruyère ori kefalogravierar), 1 ceapă mare, tăiată julien, 4 linguri ulei de măsline, suc de la 1 lămâie,1 linguriță muștar, 1 linguriță oregano, 1 linguriță cimbru, sare marină meiodată, piper, puțin boia.

 

Mod de preparareA.Marinarea cărniiAmestecă uleiul de măsline, sucul de lămâie, muștarul, oregano, cimbrul, sarea și piperul. Pune carnea în marinadă, acoperă și las-o la frigider 2-3 ore (sau peste noapte, ideal). Varianta 1 – La cuptorPreîncălzește cuptorul la 200°C. Într-o tavă mare pune cartofii, carnea marinată, ardeii, roșiile și ceapa. Amestecă bine totul cu puțin ulei de măsline și condimente, apoi acoperă tava cu hârtie de copt și peste cu folie de aluminiu. Coace 1 oră și 15 minute (până carnea și cartofii sunt moi). Scoate folile, presară brânza graviera rasă sau bucăți, și mai lasă 10–15 minute neacoperit, până se topește și se rumenește frumos. Varianta 2 – La grătar:  Pune bucățile de carne marinate pe frigărui și frige-le la foc mediu 20–25 minute, întorcând des. În paralel, prăjește sau coace cartofii și legumele (ardei, roșii) într-o tavă la cuptor ori pe plită. Când totul e gata, așază într-un vas mare: cartofii și legumele dedesubt, frigăruile deasupra, și presară graviera rasă — căldura va topi brânza peste carne. B. ServireCu lămâie proaspăt stoarsă, oregano și o salată verde, tzatziki sau iaurt grecesc rece.Merge foarte bine cu un pahar de vin alb sau retsina.

Mai jos amestec de condimente și ulei aromat – ca în tavernele grecești “ca la taverna grecească”, adică acel gust autentic de insulă (cu combinația de ierburi și ulei aromat), adică secretul pentru gustul acela autentic.


I. Amestec de condimente uscate (pentru carne) mix merge perfect la: porc, pui, miel, chiar și legume la grătar.

 

Amestecă și păstrează într-un borcan:

  • 1 lingură oregano uscat
  • 1 linguriță cimbru
  • 1 linguriță rozmarin (mărunțit fin)
  • 1 linguriță piper negru proaspăt râșnit
  • ½ linguriță boia dulce (sau afumată, dacă vrei aromă de grătar)
  • ½ linguriță chimen măcinat (opțional, pentru un parfum subtil oriental)
  • 1 vârf de cuțit scorțișoară (da, grecii pun un pic — dă profunzime gustului)
  • sare de mare neiodată grunjoasă, după gust

 

 

II. Ulei aromat grecesc pentru marinadă:

 

Amestecă într-un bol mic: 

  1. 100 ml. ulei de măsline extravirgin
  2. 2 căței usturoi zdrobiți
  3. sucul de la ½ lămâie
  4. 1 linguriță muștar Dijon
  5. 1 linguriță din amestecul de condimente de mai sus
  6. 1 linguriță miere – dacă vrei un gust ușor caramelizat la cuptor

 

Amestecă bine și folosește-l pentru a marina carnea timp de 2–12 ore la frigider.

 

Trucuri de bucătar grec:

 

După ce scoți carnea din cuptor sau de pe grătar, stropește-o imediat cu puțin ulei de măsline și suc proaspăt de lămâie.

Asta îi dă luciu, aromă și gustul acela inconfundabil de „proaspăt” ca în tavernele de la malul mării.

 

Mai jos o variantă de sos sau garnitură tradițională grecească care merge perfect cu acest Kontosoúvli (de exemplu tzatziki, iaurt cu lămâie sau cartofi la cuptor în stil grecesc)?

 

Iată trei variante tradiționale grecești de sosuri și garnituri care merg perfect cu kondosouvliul de porc sau cu orice friptură grecească:

 

1. Tzatziki clasic – sosul răcoritor cu iaurt și usturoi

 

Ingrediente: 250 gr. iaurt grecesc (10% grăsime), 1 castravete (dat pe răzătoare fină, stors bine de zeamă), 2 căței usturoi zdrobiți, 2 linguri ulei de măsline extravirgin, 1 linguriță oțet de vin alb sau suc de lămâie, puțină sare marină neiodată, o lingură mărar tocat.

 

Mod de preparare: Amestecă toate ingredientele într-un bol, gustă și potrivește cu sare și lămâie. Ține-l la frigider cel puțin 30 de minute înainte de servire — aromele se combină perfect. Merge excelent cu carne la grătar sau cartofi copți.

 

 2. Sos de iaurt cu lămâie, muștar și oregano – rapid și aromat

 

Ingrediente: 200 gr. iaurt grecesc, 1 linguriță muștar, 1 linguriță ulei de măsline, sucul de la ½ lămâie, ½ linguriță oregano uscat, un cățel mic de usturoi, sare marină neodată și piper după gust

 

Mod de preparare: Amestecă toate ingredientele — obții un sos fin, ușor acrișor, perfect pentru a stropi carnea caldă. Poți adăuga și un cățel mic de usturoi, dacă vrei aromă mai intensă.

 

3. Cartofi la cuptor în stil grecesc (Πατάτες λεμονάτες)

 

Ingrediente:1 kg. cartofi, tăiați felii mari, 3 linguri ulei de măsline, sucul de la o lămâie, 2 căței usturoi tocați, 1 linguriță oregano, ½ linguriță cimbru, sare marină neiodată, piper, 200 ml. apă sau supă de legume

 

Mod de preparare: Pune cartofii într-o tavă, adaugă toate ingredientele și amestecă bine. Acoperă cu hârtue de copt și apoi cu folie de aluminiu și coace la 200°C. timp de 50–60 minute. Scoate folile, mai lasă 15 minute până devin aurii.

Sunt perfecți alături de carne, tzatziki și o felie de gravieră topită deasupra.

 

Spor la treabă și poftă bună!

 

 

 

 

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere