Ψάρι με μελιτζάνες στο φούρνο adică pește cu vinete la cuptor este un preparat grecesc tradițional. Merge perfect cu orez simplu, cu pâine grecească, sau o salată horiatiki (cu brânză feta).Imaginează-ți o tavă de cuptor adâncă,în care se află fileuri de pește
alb, suculente, așezate pe un pat de vinete (vânătă) feliate, roșii și
ardei gras. Deasupra, totul este acoperit cu un sos roșu deschis, aromat
de busuioc și oregano, cu bulgări de brânză feta care s-au rumenit ușor
la cuptor. Totul arată rustic, aromat și foarte apetisant.Pește la cuptor cu vinete
Ingrediente: 1 kg. pește alb (de preferat doradă, biban de mare sau cod), tăiat în bucăți mari, 3 vinete medii, tăiate în felii subțiri, 3 roșii coapte (sau 1 cutie mică de roșii cuburi),1 ceapă albă mare, tocată, 2 ardei kapia tăiați grosoșan.2 căței de usturoi pisați, ½ pahar ulei de măsline extravirgin, ½ pahar vin alb sec și o lingură ouzo, pentru aromă, sare de mare neiodată și piper proaspăt măcinat, 1 linguriță oregano uscat (sau cimbru), frunze de busuioc proaspăt, puțin zahăr (pentru a echilibra aciditatea roșiilor),suc de la o lămâie, 100 gr. brânză feta, fărâmată
Mod de preparare: A. Pregătirea vinetelor: Se taie vinetele în felii subțiri, se sărează și se lasă 20–30 minute să iasă sucul amar. Se clătesc, se șterg și se rumenesc ușor într-o tigaie cu puțin ulei de măsline sau la grill. B. Sosul de roșii: Într-o cratiță, se călește ceapa în ulei de măsline până devine translucidă. Se adaugă usturoiul, roșiile, sarea, piperul, zahărul, ardeiul kapia, oregano și vinul alb și ouzo. Se fierbe 10–15 minute la foc mic până se obține un sos gros și aromat. C. Asamblarea:Într-o tavă de cuptor, se pune un strat de vinete, apoi bucățile de pește. Se toarnă peste ele sosul de roșii, sucul de lămâie și uleiul rămas. Se poate adăuga deasupra puțin busuioc sau oregano. D. Coacerea: Se acoperă tava cu hârtie de copt și apoi cu folie de aluminiu și se coace la 180°C. timp de 35–40 minute. Se îndepărtează folile și se mai lasă 10 minute să se rumenească ușor. E. Servirea: Se servește cald, stropit cu puțin ulei de măsline crud și presărat cu busuioc sau pătrunjel și brânză feta, fărâmată.
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere