In traditia Bisericii Ortodoxe Grecesti, Magiritsa (sau Mageritsa) este servita noaptea tarziu dupa serviciul de Anastassi (Invierea). Serviciui ncepe in jurul orei 11:30 in Sambăta Sfanta celebrand invierea lui Isus la miezul noptii, si se termina in jurul 2am Pasha (Duminica Paştelui). Deci deoarece supa este servita in jurul orei 02:30 AM in Duminica Pastelui, cand familia se intoarce de la biserica trebuie sa ne apucam de ea in dupa amiaza zilei de sambata ca sa fie proaspata. Magiritsa contine, de obicei organe, intestine, cap, etc produse secundare. Daca nu gasiti puteti folosi picioare de miel si cap de miel.
Kali Orexi!Pofta Buna!
Ingrediente:
Traditional aceasta supa includea toate organele de miel
disponibile plus capul si gatul mielului care ofera cea mai mare parte a
gustului plus intestinele,plus burta,
astazi se foloseste mai mult doar inima ,
si plamanii mai mult plus gatul capul si gambele , 1 ceapa tocata marunt, o capatana de fenicul, 5 catei de usturoi zdrobiti sau de preferat 5
fire de usturoi de primavara, 30 ml. coniac,12 cesti zeama de carne sau legume sau 2 cuburi de bulion de legume
diluate in 1500 ml de apa, 2 legaturi de
ceapa de primavara (10-12 fire) tocate
fin, 2 fire de praz, o legatura marar tocata fin, o salata din aceia cu frunze
lungi tocata, o cana orez de ciorba,
sare marina neiodata si piper negru boabe, un picut de zahar, 2 morcovi, o radacina patrunjel si o capatana telina.
Pentru sosul de lamaie si ou: 4 oua batute energic, coaja rasa si sucul de la 2-3 lamai bio, sare
marina neiodata si un picut de piper dupa gust
Pentru servire: piper
proaspat macinat, marar tocat fin
Mod de
preparare:
Tineti de cu
seara organele mielului, (matele, eventual si burta daca o da macelarul si nu o opreste pentru el ca
delicatesa -dar trebuie spalata si curatata chiar daca mielul nu a supt decat
lapte si nu a fost intarcat), gambele de miel ( astea dau gust bun ciorbei) gatul
si capul in apa cu otet ca sa iasa sangele. Fiebeti intr- o oala apa adaugand
un picut de suc de la 1 lamaie si dati in clocot toate organele si inclusiv capul
gatul si gambele. timp de aproximativ 10 minute. Scurgeti-le ti lasati-le sa se
raceasca. Apoi intr-o tigaie
mare puneti organele taiate in bucati, matele si picioarele de miel cu 4-5
linguri ulei de masline extravirgin. Maroniti-le un pic. Dupa aceasta turnati
intr-o oala 12 cesti de zeama de legume, 2 lingurite sare marina neiodata,
cateva boabe de piper si 1 / 4 lingurita cu zahar. Pentru pasul urmator, aveti
nevoie de 1 ceapa mare, doua legaturi ceapa verde, o legatura de usturoi verde,
si 2 fire de praz tocate fin. Rumeniti-le in tigaia in care s-a facut mielul adaugati
coniacul si lasati-l sa se evapore , dupa care le adaugati impreuna cu bucatile
de miel inclusiv capul,gatul si gambele mielului in oala. Fierbeti continutul
cam 2 ore completand cu apa fierbinte cand scade. Dupa fierbere daca ati
folosit si picioare de miel scoteti-le din zeama lasati-le sa se raceasca si
scoateti carnea de pe ele, taiati-o in bucati mici dupa care o puneti la loc in
oala. Daca ati folosit doar organe acestea raman in oala deoarece sunt gata taiate.
Curatati si taiati doi morcovi, o radacina patrunjel si o capatana telina,1 bulb de fenicul inclusiv frunzele, o legatura
marar tocat fin. Foile de salata le taiati in fasii lungi. Le adaugati in oala
cu supa impreuna cu 1 ceasca de orez si mai fierbeti inca cel putin o
1/2 ora. Condimentati cu piper proaspat macinat dupa gust. Supa este gata de
servit dar inainte de a o pune in farfurii pregatiti sosul Avgolemono din 4 oua
batute energic amestecate cu zeama si coaja rasa de la 2-3- lamai bio (depinde
cat de acru va place). Peste acest amestec turnati cateva polonice de supa
calda dupa care turnati totul usurel in oala mare. La servire sa aveti marar
proaspat taiat si piper pentru completare.
Alaturi sa aveti o bucata de paine
neagra si un paharut de Tzipouro.
Comesenii isi adreseaza traditionalul Hristos
Anesti! Christos a inviat si raspunsul Alithinos Anesti! Adevarat a inviat!
Kali Orexi!Pofta Buna!
Buna ziua!Am descoperit din întâmplare blogul dvs si ma bucur mult.
RăspundețiȘtergereAs vrea sa va întreb, legat de această rețetă. ..daca ouale din avgolemono se pun întregi ,sau doar gălbenușurile. Se poate adăuga si smântână acră ca la ciorba de burtă?
Voi reveni cu siguranță pe blogul dvs si probabil si cu întrebări. Sunt o mare admiratoare a Greciei si implicit a bucătăriei sale.O zi frumoasă!
E mai bine sa folositi doar galbenusul.
ȘtergereFara smantana.
Ștergere