joi, 14 aprilie 2011

Magiritsa (Mageritsa) -Supa greceasca traditionala de miel pentru Pasti

In traditia Bisericii Ortodoxe Grecesti, Magiritsa (sau Mageritsa) este servita noaptea tarziu dupa serviciul de  Anastassi (Invierea). Serviciui ncepe in jurul orei 11:30 in Sambăta Sfanta celebrand invierea lui Isus la miezul noptii, si se termina in jurul 2am  Pasha (Duminica Paştelui). Deci deoarece supa este servita in jurul orei 02:30 AM in Duminica Pastelui, cand familia se intoarce de la biserica trebuie sa ne apucam de ea in  dupa amiaza  zilei de sambata ca sa fie proaspata. Magiritsa contine, de obicei organe, intestine, cap, etc  produse secundare. Daca nu gasiti puteti folosi picioare de miel si cap de  miel. 
 


Ingrediente:

Traditional aceasta supa includea toate organele de miel disponibile plus capul si gatul mielului care ofera cea mai mare parte a gustului  plus intestinele,plus burta, astazi se foloseste mai mult doar  inima , si plamanii mai mult plus gatul capul si gambele ,  1 ceapa tocata marunt, o capatana de fenicul,  5 catei de usturoi zdrobiti sau de preferat 5 fire de usturoi de primavara, 30 ml. coniac,12 cesti zeama de carne sau legume sau 2 cuburi de bulion de legume diluate in 1500 ml de apa, 2 legaturi de ceapa de primavara (10-12 fire)  tocate fin, 2 fire de praz, o legatura marar tocata fin, o salata din aceia cu frunze lungi tocata, o cana orez de ciorba, sare marina neiodata si piper negru boabe, un picut de zahar, 2 morcovi, o radacina patrunjel si o capatana telina.

Pentru sosul de lamaie si ou:    4 oua batute energic,  coaja rasa si sucul de la 2-3 lamai bio, sare marina neiodata si un picut de piper dupa gust
    
Pentru servire:  piper proaspat macinat, marar tocat fin


Mod de preparare:

Tineti de cu seara organele mielului, (matele, eventual si burta daca o  da macelarul si nu o opreste pentru el ca delicatesa -dar trebuie spalata si curatata chiar daca mielul nu a supt decat lapte si nu a fost intarcat), gambele de miel ( astea dau gust bun ciorbei) gatul si capul in apa cu otet ca sa iasa sangele. Fiebeti intr- o oala apa adaugand un picut de suc de la 1 lamaie si dati in clocot toate organele si inclusiv capul gatul si gambele. timp de aproximativ 10 minute. Scurgeti-le ti lasati-le sa se raceasca. Apoi intr-o tigaie mare puneti organele taiate in bucati, matele si  picioarele de miel cu 4-5 linguri ulei de masline extravirgin. Maroniti-le un pic. Dupa aceasta turnati intr-o oala 12 cesti de zeama de legume, 2 lingurite sare marina neiodata, cateva boabe de piper si 1 / 4 lingurita cu zahar. Pentru pasul urmator, aveti nevoie de 1 ceapa mare, doua legaturi ceapa verde, o legatura de usturoi verde, si 2 fire de praz tocate fin. Rumeniti-le in tigaia in care s-a facut mielul adaugati coniacul si lasati-l sa se evapore , dupa care le adaugati impreuna cu bucatile de miel inclusiv capul,gatul si gambele mielului in oala. Fierbeti continutul cam 2 ore completand cu apa fierbinte cand scade. Dupa fierbere daca ati folosit si picioare de miel scoteti-le din zeama lasati-le sa se raceasca si scoateti carnea de pe ele, taiati-o in bucati mici dupa care o puneti la loc in oala. Daca ati folosit doar organe acestea raman in oala deoarece sunt gata taiate. Curatati si taiati doi morcovi, o radacina patrunjel si o capatana telina,1 bulb de fenicul inclusiv frunzele, o legatura marar tocat fin. Foile de salata le taiati in fasii lungi. Le adaugati in oala cu supa impreuna cu 1 ceasca de orez si mai fierbeti inca cel putin o 1/2 ora. Condimentati cu  piper proaspat macinat dupa gust. Supa este gata de servit dar inainte de a o pune in farfurii pregatiti sosul Avgolemono din 4 oua batute energic amestecate cu zeama si coaja rasa de la 2-3- lamai bio (depinde cat de acru va place). Peste acest amestec turnati cateva polonice de supa calda dupa care turnati totul usurel in oala mare. La servire sa aveti marar proaspat taiat si piper pentru completare. 
Alaturi sa aveti o bucata de paine neagra si un paharut de Tzipouro. 
Comesenii isi adreseaza traditionalul Hristos Anesti! Christos a inviat si raspunsul Alithinos Anesti! Adevarat a inviat!






Kali Orexi!Pofta Buna!

3 comentarii:

  1. Buna ziua!Am descoperit din întâmplare blogul dvs si ma bucur mult.
    As vrea sa va întreb, legat de această rețetă. ..daca ouale din avgolemono se pun întregi ,sau doar gălbenușurile. Se poate adăuga si smântână acră ca la ciorba de burtă?
    Voi reveni cu siguranță pe blogul dvs si probabil si cu întrebări. Sunt o mare admiratoare a Greciei si implicit a bucătăriei sale.O zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere