Kreatotourta este o placinta traditionala din Creta pentru cina de Pasti.
Ingrediente
Pentru aluat :150 gr. unt, 250 gr. iaurt, 2 pachete drojdie, 2 oua,1 lingurita de sare marina neiodata, ½ lingurita. boia dulce, ½ lingurita scortisoara, 2 linguri de bulion de carne, ½ kg pentru faina patiserie. Pentru topping: 1 ou, susan. Pentru umplutura : 250 gr carne de miel, 250 gr staka (Se colecteaza mai multe zile caimacul de la laptele de oaie sau capra. Cand aveti suficient se pune intr-o cratita se incalzeste si se amesteca continuu cu o lingura de lemn adaugand in ploaie faina.Pe masura ce se adauga faina untul clarificat se ridica la suprafata si-l vom scoate pentru alte intrebuintari. Ce ramane este Staka), 1-1 ½ kg. branza Malaka si Mizithra dar foarte bine putem utiliza crema de branza proaspata dulce, ½ - ¾ kg Tyromalama (branza proaspata din lapte de oaie sau capra)-se poate inlocui cu cas proaspat de oaie, 2 linguri menta uscata, sare si piper dupa gust, 1 lingurita scortisoara, 2 linguri bulion de carne.
Mod de preparare:
Trebuie inceputa pregatirea cu o zi inainte prin fierberea carnii de miel. După racire, se scot oasele si grasimea si se taie in bucati mici. Adaugati sare, piper si scortisoara, după cum ne-o dorim si lasam la odihna in frigider. Pastram putin bulion de carne deoarece ne va trebui atat la aluat cat si la umplutura. Pregatim stika ca mai sus.Intr-un castron mic se dizolva in apa calda drojdia si se adauga putina faina cat sa se faca un terci si se lasa peste noapte pentru a creste. Aluatul se poate face si fara drojdie dar daceasta ii confera un gust deosebit. In ziua următoare pregatim aluatul. Se dizolva putina apa calda in compozitia cu drojdie se adauga untul fierbinte, iaurt, bulion de carne, sare, piper şi scortisoara. Se bat ouale spuma si se adauga la ameste dupa care se pune faina ,framantand continuu,pana cand rezulta un aluat flexibil. Impartiti aluatul in doua parti, una puţin mai mult decat cealalta. Pregatim si amestecul de branza.Intindem o foaie in tava unsa cu unt dupa care rasturnam jumatate din cantitatea de branza, stika, adaugam menta , piper si scortisoara, dupa care rasturnam si restul de branza si carne, punand si menta, scortisoara si piper, 2-3 linguri de bulion de carne de vită la umplutura ca sa nu devina prea uscata. Deasupra punem a doua foaie de aluat ridicam peste marginile celei de jos sigilind astfel placinta. Ungem pe deasupra cu ou batut si adaugam susan. Dam la cuptorul bine incins intai in partea de sus a cuptorului iar dupa 1/2 ora cat mai aproape de foc pentru inca o ora dar atentie sa nu ardeti asa ca in adoua repriza focul trebuie sa fie mai domolit.Atentie, in functie de cuptor cand se aureste la suprafata este bine sa invelim cu o folie de aluminiu pentru a preveni arderea. Nu este o placinta usor de facut dar merita efortul pentru o cina reusita in noaptea de Pasti dupa slujba de Anastassi.
Kali tychi!Mult noroc!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere