duminică, 14 decembrie 2025

Sultan Orange Revani

 

Sultan Orange Revani
Sultan Orange Revani
Iată rețeta pentru Sultan Orange Revani – un revani fin, foarte parfumat, cu portocale, specific patiseriei otomane moderne.

 



* Sultan Orange Revani – Rețetă tradițională

 

Ingrediente: I. Pentru blat. 4 ouă, 150 gr. zahăr, 120 ml. ulei, 150 ml. iaurt gras, 200 gr. griș fin, 80 gr. făină, 1 plic praf de copt, coaja rasă de la 2 portocale bio mari, 1 linguriță extract de vanilie, opțional: 1 linguriță apă de flori de portocal./ II. Pentru sirop. 500 ml.apă, 300 gr. zahăr, sucul de la 2 portocale, coaja de la 1 portocală bio (bucăți mari, pentru aromă), 1 lingură suc de lămâie, 1 baton mic de scorțișoară (opțional, stil “sultanesc”)./ III. Pentru decor. Fistic mărunțit, felii subțiri de portocală confiată sau proaspătă.

Mod de preparare: 1. Siropul (se face primul). Pune apa, zahărul, sucul de portocale și coaja în crăticioară. Fierbe 7–8 minute la foc mediu, apoi adaugă lămâia. Scoate coaja de portocală și lasă siropul să se răcească complet. Pentru revani, regula de aur: blat cald + sirop rece. 2. Blatul. Bate ouăle cu zahărul până devin spumoase. Încorporează uleiul, iaurtul, vanilia și coaja de portocală. Adaugă grisul, făina și praful de copt. Amestecă lejer – compoziția trebuie să rămână aerată. Toarnă într-o tavă unsă (aprox. 25×35 cm). Coace la 170°C, 30–35 min, până devine auriu. 3. Asamblare. Taie prăjitura fierbinte în romburi sau pătrate. Toarnă siropul rece uniform peste ea. Las-o să absoarbă 2–3 ore (ideal peste noapte pentru textura perfectă).

Servire

  1.  Presară fistic măcinat.
  2.  Adaugă câteva bucăți de portocală confiată pentru aspect "sultan".
  3.  Se servește la temperatura camerei.

 

** Varianta Sultan Orange Revani cu cremă de[ bio mascarpone,versiune mai modernă, fină, foarte populară în patiseriile din Istanbul. Textură ușoară, aromă intensă de portocale și un contrast superb între revaniul însiropat și crema rece, catifelată.

 

 Ingrediente: 1) Blatul. 4 ouă, 150 gr. zahăr, 120 ml. ulei, 150 ml. iaurt gras, 200 gr. griș fin, 80 gr. făină, 1 plic praf de copt, coaja rasă de la 2 portocale bio, 1 linguriță extract vanilie, 1 linguriță apă de flori de portocal (opțional)./ 2) Siropul. 500 ml. apă, 250–300 gr. zahăr, sucul de la 2 portocale, coaja de la o portocală bio(bucăți mari), 1 lingură suc lămâie, 1 baton mic de scorțișoară, 3) Crema de Mascarpone. 250 gr. mascarpone, 200 ml. frișcă lichidă (neîndulcită), 3–4 linguri zahăr pudră, coaja rasă de la 1 portocală bio, 1 linguriță vanilie, Opțional: 1 linguriță apă de flori de portocal. 4) Decor. Fistic mărunțit+Feliuțe de portocală confiată+ Puțină coajă rasă proaspătă de la o portocala bio.

Mod de preparare: 1. Siropul (întotdeauna primul). Fierbe apa cu zahărul 6–8 min. Adaugă sucul, coaja și, dacă vrei, scorțișoara. Mai lasă 2 minute. Scoate coaja, adaugă lămâia și lasă la răcit complet. 2. Blatul (Revani). Bate ouăle cu zahărul până se albesc. Adaugă uleiul, iaurtul, vanilia și coaja de portocală. Încorporează grisul, făina și praful de copt. Toarnă într-o tavă 25×35 cm.Coace la 170°C, 30–35 min, până devine auriu. 3. Însiroparea. Taie prăjitura fierbinte în romburi. Toarnă siropul rece în 3 etape, la intervale de 5 minute. Lasă minim 2–3 ore să se așeze complet. 4. Crema de mascarpone. Bate frișca până se întărește ușor.Adaugă mascarponele, zahărul, coaja de portocală și vanilia. Bate scurt, doar cât să se omogenizeze (dacă bați mult, se taie). Gustă – crema trebuie să fie lejer parfumată și aerată. 5. Asamblare. După ce revaniul e complet rece și siropul absorbit, întinde crema uniform într-un strat gros. Presară fistic. Decorează cu bucăți subțiri de portocală confiată.

Servire

  1. Ține la frigider minim 3 ore pentru textură perfectă.
  2. La servire, presară puțină coajă proaspătă de portocală — face diferența.

 

*** Revani cu crem[ de portocale,varianta mai rafinată, fină ca o patiserie franceză, dar cu arome orientale.

 

Ingrediente: I. Pentru blat. 4 ouă, 150 gr. zahăr, 120 ml. ulei, 150 ml. iaurt gras, 200 gr. griș, 80 gr. făină, 1 plic praf de copt, coaja de la 2 portocale bio, vanilie./ II. Pentru Sirop. 500 ml. apă, 250–300 gr. zahăr, sucul de la 2 portocale, 1 lingură suc lămâie, coaja de portocală bioîn bucăți./ III. Crema diplomat portocală.

  • Pentru crema de bază (cremă de patiserie): 
    • 400 ml lapte
    • 4 gălbenușuri
    • 80 gr. zahăr
    • 35 gr. amidon
    • Coaja de la o portocală bio
    • Vanilie
  •  Pentru diplomat

    •  200 ml. frișcă lichidă
    •  1 linguriță apă de flori de portocal (opțional)

IV. Preparare cremă: Fierbe laptele cu coaja de portocală. Amestecă gălbenușurile cu zahărul și amidonul. Toarnă laptele fierbinte peste ele, apoi pune pe foc și fierbe 2–3 min până se îngroașă. Răcește complet. Bate frișca și încorporeaz-o ușor în crema răcită: ai obținut diplomat. V. Asamblare. După ce revaniul s-a răcit și s-a însiroptat complet, întinde crema diplomat într-un strat gros. Decorează cu fistic, portocală confiată sau coajă rasă.

 

**** Revani anatolian cu gri; brun ;i miere, o versiune mai rustică, densă, cu aromă profundă; foarte apropiată de tradițiile anatoliene rurale.

 

Ingrediente: I. Pentru blat. 3 ouă, 120 gr. zahăr, 120 ml. ulei sau unt topit, 150 ml. iaurt, 220 gr. griș brun (închis, integral), 60 gr. făină, 1 plic praf de copt, coaja de la 1 portocală bio, 1 linguriță scorțișoară (opțional)./ II. Pentru Siropul cu miere. 400 ml. apă, 200 gr. zahăr, 100 gr. miere, sucul de la 1 portocală, 1 linguriță suc lămâie./ III. Preparare sirop. Apa + zahăr ≈ 5–6 minute. Adaugă mierea la final, ca să nu fiarbă prea tare. Pune sucul de portocală și lămâia. Lasă la răcit.

Note

  1.  Grișul brun dă un gust de nucă, aproape “halva-like”.
  2. Însiropată foarte bine, devine mai dens decât revaniul clasic.

 

***** Revani cu bergamotă, versiunea premium, cu aromă floral-citrice intensă; foarte prezentă în patiseriile fine din Izmir și Istanbul.

 

Ingrediente: I. Pentru blat. 4 ouă, 150 gr. zahăr, 120 ml. ulei, 150 ml. iaurt, 200 gr. griș, 80 gr. făină, 1 plic praf de copt, coaja de la 1 bergamotă bio (sau ½ dacă e foarte intensă), vanilie,Aroma de bergamotă e mult mai parfumată decât portocala. Folosește cu grijă – iese magnific./ II. Sirop de bergamotă. 500 ml. apă, 250 gr. zahăr, sucul de la 1 bergamotă, coaja de la un fruct bio în bucăți, 1 linguriță suc lămâie, Opțional: 1 linguriță apă de trandafiri (în Istanbul se folosește uneori)./ IV. Decor.Fistic. Felii subțiri de bergamotă confiată. Puțină coajă rasă foarte fin (atenție, bergamota e intensă!).


******Revani cretan cu lămâie și ulei de măsline,“Lemon Olive Oil Revani”, ușor, aerat, parfumat, fără unt; aromă curată de lămâie și ulei de măsline.

🍊 Revani pontic (Ρεβανί Ποντιακό) — două stiluri complet diferite, dar ambele foarte autentice.


Ingrediente: I. Pentru blat. 4 ouă, 150 gr. zahăr, 120 ml. ulei de măsline extravirgin, cât mai fructat, 150 ml. iaurt gros (tip grecesc), 200 gr. griș, 60–80 gr. făină, 1 plic praf de copt,coaja rasă de la 2 lămâi bio, 1 linguriță extract de vanilie, 1 praf de sare./ II. Sirop cu lămâie și miere (stil cretan). 400 ml. apă, 200 gr. zahăr, 50 gr. miere de cimbru (specific cretană), sucul de la 1 lămâie, coaja de la 1 lămâie bio(fâșii). III. Decor. Fistic, migdale sau chiar nuci prăjite. Felii subțiri de lămâie confiată

 

Mod de preparare: 1. Siropul (întâi). Fierbe apa + zahărul 6 min. Oprește focul, adaugă mierea, sucul și coaja. Răcește complet. Mierea se adaugă mereu la final pentru aromă. 2. Blatul. Bate ouăle cu zahărul până se albesc bine. Adaugă uleiul de măsline (în fir subțire). Pune iaurtul, coaja de lămâie, vanilia și sarea. Încorporează grișul, făina și praful de copt. Toarnă în tavă (25×35 cm). Coace la 170°C., 25–30 min. 3. Însiroparea. Blatul fierbinte + sirop rece. Absoarbe repede datorită uleiului de măsline.

Servire

  1. Decorează cu nuci sau migdale, stil cretan.
  2.  Aroma e proaspătă, mediteraneană, foarte simplă și elegantă.

 

*******Ρεβανί Ποντιακό-Revani pontic stil complet diferit, dar  foarte autentic, generos, mai apropiat de variantele anatoliene; aromă puternică de portocale. Ponticii preferă revaniul mai înalt, mai umed și mai parfumat decât standardul grecesc.

 

Ingrediente:I. Pentru blat. (Stil Pontic). 5 ouă (nu 4 – pentru volum mare), 180 gr. zahăr, 150 ml. ulei, 200 ml. iaurt gros, 230 gr. griș (puțin mai mult decât în varianta grecească), 80–100 gr. făină, 1 plic praf de copt, coaja rasă de la 2 portocale mari bio, 1 linguriță extract vanilie, 1 praf de sare. II. Pentru sirop (foarte aromat). 600 ml. apă, 300 gr. zahăr, sucul de la 2 portocale, coaja de la 1 portocală bio-bucăți mari, 1 lingură suc lămâie, Opțional dar stil  pontic autentic: ½ linguriță scorțișoară sau 1 cuișoară. III. Decor tradițional. Fistic sau nucă sau uneori se presară și puțină scorțișoară.

Mod de preparare: 1. Siropul. Fierbe apa + zahărul 7–8 min. Adaugă sucul de portocale și coaja. Mai lasă 1–2 minute. Adaugă lămâia. Răcește complet. 2. Blatul. Bate ouăle cu zahărul 5–6 minute, până devin ca spuma. Adaugă uleiul și iaurtul. Pune coaja de portocale, sarea și vanilia. Încorporează grișul, făina și praful de copt. Toarnă într-o tavă mai înaltă (ponticii preferă prăjitură de ~5 cm grosime). Coace la 170°C, 35–40 min, până devine auriu intens. 3. Însiroparea. Ca la toate revani: blat fierbinte + sirop rece. 

Ponticul absoarbe mai mult, dar rămâne mai umed și mai greu.

Servire

  1.  Se presară fistic sau nucă.
  2.  Foarte bun cu ceai negru sau cafea orientală.

 

******** Revani Gemisto-Ρεβανί Γεμιστό, varianta pontică și grecească  clasică cu cremă de vanilie (specifică pentru patiserie grecească)/ Strat de revani → cremă → revani → glazură ușoară: un revani tăiat pe jumătate și umplut cu cremă fină. Este unul dintre cele mai elegante și apreciate deserturi „siropate”.


 Ingrediente: I. Blatul (revani). 5 ouă, 180 gr. zahăr, 120 ml. ulei, 200 ml. iaurt gros, 200 gr. griș fin, 80 gr. făină, 1 plic praf de copt, coaja de la 1 portocală bio, vanilie, 1 praf de sare./ Pentru „gemisto - umplutură” se folosește blat mai aerat și mai înalt ca să poată fi tăiat. II. Siropul. 600 ml. apă, 300 gr. zahăr, coaja de la 1 portocală bio(bucăți), sucul de la 1 portocală, 1 lingură suc lămâie, III. Crema de umplutură (cremă patiserie). 500 ml. lapte, 5 gălbenușuri, 100 gr. zahăr, 40 gr. amidon de porumb, 30 gr. unt, vanilie, coaja rasă de la 1 portocală bio (opțional), IV. Glazură ușoară (opțional, stil modern). 150 ml. frișcă lichidă, 80 gr. ciocolată albă sau 2 linguri miere.

Mod de peparare: A. Siropul – mereu primul. Fierbe apa + zahărul 7–8 minute. Adaugă sucul și coaja de portocală. Oprește focul, pune lămâia. Lasă siropul să se răcească complet. B. Blatul. Bate ouăle cu zahărul 5–6 minute, până devin aerate. Adaugă uleiul în fir subțire. Pune iaurtul, vanilia, sarea și coaja. Încorporează grisul + făina + praful de copt. Toarnă în tavă (25×35 cm, mai înaltă). Coace la 170°C, 35–40 min, până prinde culoare frumoasă. C. Însiroparea. Taie prăjitura în două pe grosime doar după ce se răcește complet. Însiroparea se face doar pe cele două bucăți tăiate, NU înainte. Toarnă sirop rece peste ambele straturi. Lasă 1 oră să absoarbă perfect. D. Crema de umplutură. Fierbe laptele cu coaja de portocală. Gălbenușuri + zahăr + amidon → amestec omogen. Toarnă laptele fierbinte peste ele, apoi pune pe foc. Fierbe 1–2 minute până se îngroașă. Adaugă untul, amestecă și lasă la răcit acoperită. E. Asamblarea. Pune primul strat de revani însiropat pe platou. Întinde toată crema. Acoperă cu al doilea strat de revani.  Apasă ușor cu palma. F. Glazura (opțional, dar recomandată). Încălzește frișca + ciocolata albă → glazură lucioasă. Toarnă peste prăjitură și nivelează. Alternativ: unge cu 2 linguri de miere încălzită (stil mai tradițional). G. Repaus. Lasă 3–4 ore la frigider. Ideal: peste noapte, textura devine magnifică.

 

*********Varianta Pontică (Ρεβανί Ποντιακό Γεμιστό), mai aromată, cu cremă de griș și portocală.

Diferențe față de cea grecească:

  1. Se folosește mai mult griș în blat
  2. Crema este de tip „samali crème” → griș + lapte
  3. Siropul e puternic aromat cu portocale

 

Crema pontică de griș: 600 ml. lapte, 80 gr. griș, 100 gr. zahăr,coaja de la 2 portocale bio, 20 gr. unt, vanilie

 

Mod de preparare: Fierbe laptele cu coaja de portocală. Adaugă grișul „în ploaie” și amestecă 4–5 min până se îngroașă. Pune zahărul, untul și vanilia. Răcește complet înainte de a umple.

 

Rezultatul este o cremă densă, foarte aromată, cu gust autentic pontic.


Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere