Tsourekia este un tip de paine dulce care face parte din traditiile grecesti de Pasti.Eu am facut o varianta cu piureu de castane dar daca nu aveti puteti adauga marmelada de citrice. Glazura de ciocolata este de asemenea opţionala dar daca va place ciocolata o adaugati.
Ingrediente:
Pentru maia:2 pachete drojdie proaspata (30 gr. pentru 1 kg de faina),½ lingurita de zahar, 1 / 2 cana de lapte caldut,2 linguri faina integrala; Pentru aluat: 1.400 de grame de faina de panificatie,1 lingurita de seminte de anason fierte intr-o ceasca de apa, 220 de grame de zahar (sau 1 cana), 220 de grame unt de oaie sau de capră unt ,4 oua,
½ lingurita de mahlebi - luat din Grecia (Mahlab-sau Mahlebi in greceste este un condiment obtinut din semintele fructelor ciresului St. Lucia . Este un soi de cires negru destul de rar, cu niste fructe mici, plantat pentru frumuseatea si mireasma imbatatoare a florilor sale si nu atat pentru fructe. Numele "mahlab" vine din limba araba si inseamna "miros dulce", desi etimologia cuvantului ne duce la cuvantul de origine semita ce definea laptele, cuvant ce a devenit in ivrit substantivul "halav" adica lapte si in araba verbul "halaba" - a lua lapte. Cum ciresul nu da lapte se presupune ca legatura ar fi culoarea alba a florilor, asemanatoare cu cea a laptelui. Samburii fructelor se sparg dand la iveala un alt sambure mai mic de doar 5-7 mm, oval,de culoare bej, cu o puternica aroma de migdale si cirese. Fiind foarte aromat, se foloseste in cantitati mici. Ciresul St.Lucia creste in zona meditearaneana, in sudul Europei si vestul Asiei desi a fost intalnit si in Europa centrala./sursa www.culinar.ro),1/2 lingurita rasina mastic - luata tot din Grecia- frecata si pisata intr-un mojar cu zahar ca sa nu se lipeasca, coaja rasa de la o lamaie+zeama,½ lingurita de sare;Pentru umplutura: 250 de grame piure de castane ,1 cana de zahar,1 ½ cani de lapte, un opicut de vanilie de gust; Pentru decorare:1 galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte pentru,½ ceasca migdale curatate si taiate;Pentru glazura de ciocolata: 200 de grame de ciocolata alba, 50 de grame de ciocolata neagra,75 ml smantana,1 lingurita de unt
Mod de preparare:
Intr-un castron mic se dizolva drojdia cu lapte si se adauga cateva linguri de faina impreuna cu zahar se amesteca cu o lingura de lemn dupa care se acopera si se lasa să creasca (aproximativ cincisprezece minute).Fierbeti semintele de anason intr-o cana de apa si pastrati zeama. Radeti si gratinati un pic coaja de lamaie. Cojiti migdaelele si taiati-le in fasii subtiri. Intr-un mixer bateti untul si zaharul pana se face spuma iar dupa cutitelor adaugati faina,( pastrand cam1 / 2 ceasca), amestecul de drojdie, adaugati ouale, sarea, coaja mastic,mahlebi zeama de lamaie si apa calduta in care a fiert anasonul. Aluatul este gata atunci cand nu se lipeste pe bol sau pe maini. Adaugati faăina ramasa, dacă este necesar. Acoperiti aluatul cu un servet si lasati-l pentru aproximativ o oră sa creasca.Framantam apoi din nou de cateva ori dupa care se imparte aluatul in patru parti egale. Fiecare parte se imparte din nou in trei parti. Indindeti fiecare bucata în foi de forma dreptunghiulara de aproximativ 12 x 9 cm si adaugati piureul de castane, pe de o parte dupa care roluiti iar atunci cand toate trei sunt gata le lipiti impreuna si le inpletiti intr-o panglica.La fel cu restul de coca.Ungeti o tava si intindeti hartie de copt puneti panglicile de aluat dar nu prea aproape una de alta, acoperiti cu un prosop si dati la odihna la loc cald sa cresac pentru aproximativ o ora. Ungeti apoi cu amestecul de ou si lapte pe partea de sus si presarati zahar si cateva migdale. Se incinge cuptorul la maxim si se coace timp de aproximativ 30 - 40 minute pana la o culoare maro la foc mediu. Cand tsourekia s-au racit, se topeste ciocolata alba intr-un cazan pe bain marie amestecand cu ciocolata neagra. Adaugati untul si smantana si amestecati.Puneti Tsoureki pe un raft de sarma cu hartie de copt dedesupt si turnati ciocolata pe partea de sus a fiecărei tsoureki. Acum sunt gata de servit.
Kali Orexi!Pofta Buna!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere