sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Sarbatoarea de Vasilopita la Uniunea Elena din Romania

Astazi la sediul Uniunii Elene din Romania Noi membrii Comunitatii Elene din Bucuresti am serbat Vasilopita. Au participat ES Ambasadorii Greciei si ai Ciprului la Bucuresti, Presedintele Uniunii Elene din Romania precum si multi colegi din Comunitate.Printre multele traditii ale grecilor, o mare semnificatie o are sarbatoarea  taierii cozonacului Sfantului Vasile cel Mare - numita Vasilopita. Obiceiul provine din Saturnaliile (Kronia) Romane, serbare agricola, in timpul careia erau oferite zeilor primele roade ale pamintului si concomitent, se alegea prin tragere la sorti “regale Saturnaliilor”, care era considerat personajul norocos al zilei si i se acordau onoruri. Obiceiuri asemanatoare intilnim la serbarile agricole antice grecesti:Thalisia (dedicate zeitei Ceres a agriculturii ) si Tharghilia (dedicate zilei de nastere a lui Apolo- zeul soarelui si lui  Diana, zeita vanatorii). Mult mai tarziu la fel ca multe sarbatori crestine care s-au mulat pe serbari pagane traditia populara  a asociat obiceiul cu  Sf. Vasile cel Mare .Legenda spune ca pe vremea cand Sf.Vasile era Episcop in Cezareea, Prefectul de Capadocia a vrut sa jefuiasac orasul. Ca sa salveze orasul  de la jafuri el, Episcopul, a adunat de la locuitori orasului tot aurul care il aveau in bijuterii si monezi spre a-l oferi atacatorului. Acesta spune tot legenda ca s-a rusinat in fata gestului Sf. Vasile si a plecat fara sa ia nimic. Atunci Sf. Vasile care nu mai stia care cui sa dea inapoi, a hotarat sa se pregateasca mici placintele in care a pus cate ceva  din ce luase de la localnici, fiecare primind inapoi  ce a gasit astfel. De atunci grecii au credinta ca cel care gaseste moneda de aur va fi norocos tot anul.Obiceiul este asemanator cu Gateaux de Rois in tarile francofone sau sarbatoarea de Mardi Gras in regiunile de Sud ale Americii.Tortul are un mic obiect (de multe ori un copil mic de plastic) in interior si persoana care primeste bucata de tort cu acest mic obiect are privilegii si obligatii diferite.


Si, cum grecii erau marinari si nu se intorceau din calatorii toti pana la 1 ianuarie, Vasilopita continua sa se pregateasca in fiecare oras-port pana in ziua in care se intoarece si ultima corabie.

Kenourios Chronos! La Multi Ani !

2 comentarii:

  1. dar poze nu ai facut, kir Gheorghiu?!
    sau te credem pe cuvant......

    RăspundețiȘtergere
  2. Aveti putintica rabdare va rog , probleme cu tehnica!

    RăspundețiȘtergere

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere