Zupa Grzybowa-Supă de ciuperci – este o supă de
legume sau cu legume și ciuperci (inclusiv cele uscate, în cantități care dau
preparatului o aromă asemănătoare ciupercilor proaspete) și uneori preparată și cu carne. Supa de ciuperci poate fi
preparată cu diferite tipuri de ciuperci sau cu o singură specie ( ciuperci
champignon , hribi , gălbiori ). În bucătăria poloneză, se servește cel mai
adesea cu găluște sau paste făinoase, adesea cu smântână.
Supă poloneză de ciuperci uscate
Supa de ciuperci uscate este unul dintre preparatele tipice de Ajunul Crăciunului în Polonia .
Wikipedia menționează că în cartea sa de bucate „365 Dinners” (publicată pentru prima dată în 1860), Lucyna Ćwierczakiewiczowa împarte supele de ciuperci uscate în acre (cu oțet) și dulci (fără oțet). De asemenea, ea oferă o rețetă de supă cu ciuperci champignon proaspete sau pălării cu șofran , asezonate cu un roux de făină și unt . Ea recomandă servirea acestor supe cu găluște. Wincenta Zawadzka , în Cartea sa de bucate lituaniană (publicată pentru prima dată în 1854), oferă o rețetă pentru o supă fără carne, făcută cu hribi uscați. Ea recomandă servirea acesteia cu paste, găluște fierte la abur sau terci gros și fin , cu mărar sau pătrunjel. Există și o variantă, de supă cu adaos de bulion de sfeclă roșie și o cantitate mare de smântână, dar servită cu ciuperci tocate sau găluște cu ciuperci prăjite.
Iată o rețetă tradițională poloneză de Zupa Grzybowa (ciorbă de ciuperci uscate):
Ingrediente (4-6 porții): 30–40 gr. ciuperci uscate (hribi, gălbiori sau amestec), 1,5 l. apă, 1 ceapă albă mare, 1 morcov, 1 păstârnac mic, 1 felie de țelină rădăcină, 2–3 cartofi medii, 2 linguri ulei sau unt, 2 linguri smântână de gătit (pentru cremozitate), 1-2 linguri făină ( pentru îngroșare), sare neiodată și piper după gust, pătrunjel proaspăt pentru decor.
Mod de preparare: A. Pregătește ciupercile: Spală ciupercile uscate și pune-le la înmuiat în apă caldă timp de 30–60 minute. Păstrează apa în care s-au hidratat pentru a o folosi în supă. B. Fierbe legumele: Curăță și taie ceapa, morcovul, păstârnacul și țelina în cubulețe sau bastonașe. Pune-le la fiert în apă împreună cu apa în care s-au hidratat ciupercile. C. Adaugă ciupercile: După ce legumele s-au înmuiat puțin, adaugă ciupercile tăiate mărunt. Fierbe totul încă 15–20 minute. D. Îngroșarea și aroma): Pentru o supă mai cremoasă, poți amesteca smântâna cu făină și puțin din supa fierbinte, apoi o încorporezi treptat în supă. E. Condimentează și servește: Potrivește supa de sare și piper. Presară pătrunjel proaspăt deasupra înainte de servire.
Aceasta supă este perfectă pentru post, Crăciun sau mese
festive, fiind gustoasă și aromată datorită ciupercilor uscate.
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere