![]() |
| Basbousa cu umplutură de migdale |
Basbousa cu umplutură de migdale
Iată „Povestea Basbousei cu umplutură de migdale”, o mică povestire orientală, cu parfum de mirodenii, iubire și amintiri.
Se spune că, odinioară, într-un orășel de la marginea Nilului, trăia o tânără pe nume Basbousa o fată cu ochii ca mierea topită și mâinile moi ca aluatul de griș. Era fiica unui brutar modest, dar iscusit, iar mirosul de unt și zahăr ars îi umplea casa din zori până-n noapte.
Într-o zi, la târgul de primăvară, Basbousa l-a zărit pe Karim, cofetarul tânăr care lucra la palatul sultanului. El vindea prăjituri fine, glazurate cu miere și fistic, iar lumea se aduna în jurul lui ca la spectacol.
Basbousa nu avea prăjituri sofisticate, doar o tăviță cu un dulce simplu de griș și iaurt. Dar zâmbetul ei l-a făcut pe Karim să uite pentru o clipă de palat, de sultan și de toate rețetele lui scumpe.
În serile care au urmat, fata și-a dorit să-l vadă din nou. Și-a spus că, dacă inima ei e simplă, măcar desertul să fie deosebit. Așa că a început să frământe grișul cu unt topit, să adauge iaurt cremos, apoi în tăcere a ascuns în mijlocul prăjiturii o umplutură de migdale și miere, ca o taină a inimii.
Când l-a revăzut pe Karim, i-a oferit o bucată mică, caldă, abia scoasă din cuptor.
-Nu e frumoasă ca prăjiturile tale, i-a spus ea cu sfială, dar e făcută din tot ce am mai bun.
-Cofetarul a mușcat o dată, apoi încă o dată.Migdalele se topeau, mierea curgea blând printre straturi, iar gustul era ca o poveste spusă la apus.
-Basbousa, a murmurat el, prăjitura ta e magie.
În zilele următoare, Karim a dus desertul la palat. Sultanul, curios, a cerut o felie. După ce a gustat, a întrebat: Cum se numește minunea asta? Iar Karim, fără să ezite, a răspuns: Se numește Basbousa, Măria Ta.
De atunci, prăjitura s-a răspândit în tot Egiptul și dincolo de el — din Levant până în Balcani. Oamenii o pregătesc de sărbători, cu migdale, miere și flori de portocal, fără să știe că fiecare tăviță poartă încă o poveste: povestea unei fete care a pus dragoste în aluat și a devenit nemuritoare prin gustul dulce al prăjiturii sale.
Se spune că, dacă pui o migdală în mijlocul fiecărei felii de basbousa și o oferi cu inima curată, cine o gustă va simți pentru o clipă că a fost iubit.
Așa s-a născut Basbousa cu umplutură de migdale un desert al dragostei și al răbdării.
Wikipedia spune că în Oxford Companion to Food (ediția a 3-a) se sugerează că basbousa s-ar fi putut dezvolta dintr-un fel de mâncare numit ma'mounia, creat în jurul secolului al X-lea. Ma'mounia se prepara prin fierberea orezului în grăsime și sirop. Această rețetă a fost ulterior adaptată pentru a folosi griș, aluatul fiind gătit mai întâi și apoi înmuiat în sirop.
O altă interpretare a originii sale sugerează că basbousa a fost preparată pentru prima dată în secolul al XVI-lea în Imperiul Otoman , probabil în ceea ce este Turcia de astăzi, pentru a celebra cucerirea Erevanului.
*Rețetă: Basbousa cu umplutură de migdale în arabă بسبوسة
Ingrediente: I. Pentru aluat: 2 căni griș fin, 1 cană iaurt gras, ½ cană unt topit (sau ghee), ½ cană zahăr, 1 linguriță praf de copt, un praf de sare, 1 linguriță esență de vanilie sau apă de flori de portocal, II. Pentru umplutură: 150 gr. migdale măcinate (poți adăuga și câteva bucățele pentru textură), 2 linguri miere, 1 linguriță scorțișoară, puțin unt topit-doar cât să lege compoziția, III. Pentru sirop: 1 cană apă, 1 cană zahăr, 1 lingură zeamă de lămâie, 1 lingură apă de trandafiri sau flori de portocal
Mod de preparare: A. Pregătește siropul: Fierbe apa cu
zahărul timp de 10 minute, adaugă lămâia și apa de trandafiri, apoi lasă să se
răcească complet. B. Fă umplutura: Amestecă migdalele măcinate cu mierea,
scorțișoara și untul. Trebuie să obții o pastă densă, aromată. C. Prepară
aluatul: Într-un bol, amestecă grișul, zahărul, praful de copt și sarea. Adaugă
iaurtul, untul topit și vanilia. Amestecă ușor, fără să frămânți excesiv. D.
Asamblează: Unge o tavă cu unt. Pune jumătate din compoziția de griș și
nivelează. Adaugă stratul de umplutură de migdale. Acoperă cu restul de griș și
netezește suprafața. Taie în romburi și pune câte o migdală întreagă deasupra
fiecărei porții. E. Coace: Dă la cuptor la 180°C. pentru 35–40 de minute, până
se rumenește frumos. F. Finalul dulce: Scoate Basbousa fierbinte și toarnă
siropul rece deasupra, în mai multe etape, până când prăjitura îl absoarbe
complet. Las-o să se odihnească o oră — timp în care grișul își trage aromele,
iar stratul de migdale devine catifelat.
De servit:
- Taie felii aurii, servește-le cu ceai de mentă sau cafea arabică.
- E un desert care nu se mănâncă pe fugă, ci se savurează — încet, ca o amintire frumoasă.
- Poți adăuga deasupra puțină nucă de cocos rasă sau fistic mărunțit pentru un efect oriental.
- Merge de minune cu ceai de mentă sau cafea arabică.
*Iată și varianta libaneză de Basbousa cu cremă de migdale și lapte este una dintre cele mai delicate și luxoase versiuni ale desertului.
Are două straturi de griș moale și o umplutură cremoasă,
ușor aromată cu migdale și apă de flori de portocal.
Ingrediente (pentru o tavă de 25×25 cm): I. Pentru aluatul de basbousa: 250 gr. griș fin,
100 gr. iaurt grecesc sau lapte bătut, 100 gr. zahăr, 100 gr. unt topit (sau
ghee), 1 linguriță praf de copt, 1 linguriță esență de vanilie, un praf de
sare/ II. Pentru crema de migdale: 400
ml. lapte integral, 2 linguri amidon de porumb (făină de porumb), 2 linguri
zahăr, 100 gr. migdale măcinate fin (sau pastă de migdale), 1 linguriță apă de
flori de portocal (sau apă de trandafiri), 1 linguriță unt/ III. Pentru sirop: 200 gr.zahăr, 200 ml. apă, 1
lingură zeamă de lămâie, 1 linguriță apă de flori de portocal/ IV. Decor: migdale întregi sau fistic mărunțit,
puțină nucă de cocos (opțional)
Mod de preparare: A. Prepară siropul: Fierbe zahărul și apa 8–10 minute, adaugă zeama de lămâie, apoi aroma florală. Lasă-l să se răcească complet. B. Crema de migdale: Într-o cratiță, amestecă amidonul cu puțin lapte rece până se dizolvă. Adaugă restul de lapte, zahărul și pune pe foc mic, amestecând continuu până se îngroașă. Când crema devine densă, adaugă migdalele măcinate, untul și apa de flori de portocal. Las-o să se răcească ușor — trebuie să fie cremoasă, nu lichidă. C. Aluatul de basbousa: Amestecă grișul, zahărul, praful de copt și sarea. Adaugă untul topit și iaurtul, amestecând până obții o compoziție moale. Las-o să se odihnească 10 minute ca grișul să se umfle puțin. D. Asamblarea: Unge tava cu unt. Toarnă jumătate din compoziția de basbousa și nivelează. Întinde crema de migdale deasupra, uniform. Adaugă restul compoziției de basbousa și nivelează cu o spatulă umedă. Taie în pătrate sau romburi și pune câte o migdală sau puțin fistic pe fiecare. E. Coacerea: Coace la 180°C. timp de 35–40 minute, până devine frumos aurie. F. Siropul: Toarnă siropul rece peste basbousa fierbinte, imediat ce o scoți din cuptor. Las-o cel puțin 1–2 ore să absoarbă siropul și să se frăgezească.
Sugestii de servire
- Se servește ușor rece sau la temperatura camerei.
- Decorează cu fistic mărunțit, fulgi de migdale sau nucă de cocos.
- Merge minunat cu cafea arabică, ceai de cardamom sau lapte rece.
*Mai jos și varianta siriană (mai bogată, cu cremă Ashta și sirop de trandafiri) “Basbousa bil Ashta” (بسبوسة بالقشطة), care este una dintre cele mai rafinate forme ale prăjiturii cu griș din tot Orientul Mijlociu.
Are o textură moale, o umplutură cremoasă Ashta (un fel de
cremă de lapte) și este îmbibată într-un sirop parfumat cu apă de trandafiri.
Ingrediente (pentru o tavă de 25×25 cm):I. Pentru aluatul de
basbousa: 250 gr. griș fin (semolina), 100 gr. iaurt gras (sau lapte bătut),
100 gr. zahăr, 100 gr. unt topit (sau ghee), 1 linguriță praf de copt, un praf
de sare, 1 linguriță apă de trandafiri sau esență de vanilie/ II. Pentru crema Ashta: 500 ml. lapte integral, 2
linguri amidon de porumb (făină de porumb), 2 linguri făină albă, 2 linguri
zahăr, 1 linguriță apă de trandafiri (sau flori de portocal), 1 lingură
smântână sau frișcă lichidă ( pentru extra finețe)/ III. Pentru siropul parfumat: 200 ml. apă, 200 gr.
zahăr, 1 lingură zeamă de lămâie, 1 linguriță apă de trandafiri (sau apă de
flori de portocal) IV. Pentru
decor:fistic mărunțit (tradițional sirian), petale de trandafir.
Mod de preparare: A. Prepară siropul: Fierbe zahărul cu apa 8–10 minute până se leagă ușor. Adaugă zeama de lămâie și apa de trandafiri. Lasă-l să se răcească complet — se toarnă doar rece peste prăjitura fierbinte. B. Crema Ashta (umplutura): Într-o cratiță, amestecă amidonul, făina și zahărul cu puțin lapte rece până se dizolvă complet. Adaugă restul de lapte și pune pe foc mediu, amestecând continuu până se îngroașă. Când e densă ca o cremă de vanilie, adaugă apa de trandafiri și smântâna. Las-o să se răcească trebuie să fie moale, dar fermă, ușor de întins. C. Aluatul de basbousa: Într-un bol, amestecă grișul, zahărul, praful de copt și sarea. Adaugă untul topit, apoi iaurtul și aroma. Amestecă până obții o compoziție moale. Las-o 10–15 minute să se hidrateze grișul. D. Asamblarea: Unge tava cu unt. Întinde jumătate din compoziția de basbousa. Adaugă stratul de cremă Ashta (răcită, dar moale). Pune restul de compoziție deasupra și nivelează ușor cu o spatulă umedă. Taie în pătrate sau romburi (tradițional) și lasă o migdală sau puțin fistic în mijloc. E. Coacerea: Coace la 180°C., timp de 35–40 de minute, până devine auriu deschis. F. Siropul: Imediat ce o scoți din cuptor, toarnă siropul rece peste basbousa fierbinte. Las-o să absoarbă siropul cel puțin 1 oră. G. Decorare și servire: Presară fistic mărunțit și, opțional, petale de trandafir. Servește ușor rece textura va fi fragedă, cremoasă și delicat parfumată.
Note tradiționale siriene:
- Unele variante folosesc și un strat subțire de smântână Kaymak peste cremă pentru mai multă bogăție.
- În Damasc, se servește adesea cu sirop de trandafiri și miere pentru un plus de aromă.
Spor la treabă și
poftă bună!

0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere