luni, 8 decembrie 2025

Πρασοσέλινο με μοσχαρίσιες μπριζόλες-Prasosélino me moscharísies brizóles-Praz și țelină cu cotlete de vită.


Πρασοσέλινο με μοσχαρίσιες μπριζόλες-
Prasosélino me moscharísies brizóles-
Praz și țelină cu cotlete de vită.

Mai jos ai o rețetă completă pentru πρασοσέλινο με μπριζόλες μοσχαρίσιες- praz cu țelină în stil grecesc, gătit cu cotlete (sau felii) de vită. Rețetă tradițională grecească.

 

Ingrediente (4 porții): 4 bucăți de cotlete / felii de vită (aprox. 1–1.5 cm grosime), 4–5 fire praz, tăiate rondele groase, 1 țelină medie (rădăcină)-tăiată cuburi, 3–4 tulpini de țelină apio, tocate (opțional, dar foarte folosite în Grecia), 500 gr. morcovi- feliați1 ceapă mare, tocată, 2–3 căni de supă (de vită sau apă), 1 linguriță pastă de roșii (opțional), 1/2 pahar de vin alb, 2 frunze de dafin, sare, piper, ulei de măsline,/ Pentru avgolemono (opțional, dar autentic grecesc): 1–2 ouă, sucul de la 1 lămâie.

Mod de preparare: 1. Rumenește carnea.

    1. Încălzește ulei de măsline într-o cratiță largă.

    2. Asezonează cotletele cu sare și piper.

    3. Rumenește-le bine pe ambele părți (3–4 min per parte).

    4. Scoate carnea și pune-o deoparte.

2. Călește legumele. 

    1. În aceeași cratiță, adaugă ceapa și călește 2–3 minute.

    2. Adaugă prazul, țelina (rădăcina), morcovii și apio.

    3. Gătește-le 5–7 minute, până se înmoaie ușor.

3. Stingere & fierbere.

    1. Pune pasta de roșii (dacă folosești).

    2. Stinge cu vinul alb și lasă 1–2 minute să se evapore alcoolul.

    3. Pune înapoi carnea peste legume.

    4. Adaugă supa, cât să acopere ingredientele pe 3/4.

    5. Adaugă frunzele de dafin.

    6. Fierbe la foc mic 60–90 minute, până când carnea este fragedă și legumele moi.

4. Pregătește avgolemono (opțional).

    1. Bate ouăle într-un bol.

    2. Adaugă treptat sucul de lămâie.

    3. Încorporează lent 1-2 polonice de lichid fierbinte din cratiță, amestecând continuu.

    4. Toarnă compoziția în mâncare, oprind focul, fără să mai fiarbă.

5. Finalizează.

    1. Asezonează cu sare, piper și, dacă îți place, puțin ulei de măsline crud.

    2. Lasă mâncarea să se odihnească 10 minute înainte de servire.

 

Servire 

  • Se servește fierbinte, ideal alături de:

  1.  pâine proaspătă,
  2. orez simplu,
  3.  sau cartofi fierți.

 

Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere