Cighirii moldovenești sunt un preparat tradițional din zona Moldovei, asemănător cu chiftelele, dar mult mai bogat — se fac din organe de porc, condimente, ceapă și mirodenii, fiind de obicei pregătite după tăierea porcului. Iată o rețetă rară și frumoasă: cighiri
mănăstirești moldovenești, așa cum se pregătea în mănăstirile din zona
Neamț–Botoșani după obiceiurile vechi, atunci când era dezlegare la carne (de
Crăciun, Paști sau la hramuri). Este o variantă mai fină, uneori făcută din miel sau vițel,
fără prăjeli, cu gust blând, potrivită pentru mesele de obște.
Cighirii moldovenești 
Ingrediente (pentru 6–8 persoane): 500 gr. ficat de miel sau vițel, 300 gr. inimă și plămâni (de la același animal), 200 gr. carne slabă fiartă (pulpă sau mușchi), 2 cepe albe mari, 3 ouă, 2 linguri orez fiert (sau pesmet fin), 1 legătură mare de mărar și una de pătrunjel, 2 căței de usturoi, 1 linguriță cimbru, sare neiodat[, piper negru, puțină nucșoară, prapur (de miel sau vițel) - pentru învelit, unt sau ulei pentru uns tava
Mod de preparare
Cighirii mănăstirești nu se prăjeau — se coceau „cu blândețe”, pentru a rămâne fragezi și sănătoși.
În unele sate din nordul Moldovei, se adăuga și un cartof fiert ras sau o lingură de orez fiert în compoziție, pentru a o mai „lega”. Unii puneau și un pic de praf de boia dulce, pentru culoare.
Servire
- Se servesc calzi sau reci, cu:
- mămăliguță,
- sos de hrean cu smântână,
- sau o salată de sfeclă roșie cu oțet și usturoi.
- murături (varză, castraveți, gogoșari) 
- sau pur și simplu cu pâine de casă și un pahar de vin roșu ori rachiu. 
La mănăstiri, se puneau adesea pe masă alături de piftie,
plăcinte cu brânză și un pahar de vin sfințit.
Tradiție:
Se spune că aceste cighiri se făceau „cu gândul curat”, iar
la unele mănăstiri din Neamț se adăuga în compoziție și puțin busuioc uscat —
„ca să miroasă a pace și să nu se certe frații la masă”.
Spor la treabă și poftă bună!
 
 
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere