duminică, 5 decembrie 2010

Rigo Iancsi (prajitura din Imperiul Austro Ungar)

Este o celebra prajitura traditionala din Imperiul Austro Ungar ce-si datoreaza numele unui foarte cunoscut violonist tigan-lautar ungur care a sedus-o si a luat-o in casatorie pe Printesa de Chimay.Tortul a fost facut de un patiser din Pesta pentru celebrarea casatoriei celor doi si ca povestea lor de dragoste sa dainuie peste timp.

 
Ingrediente: 

100 g unt ,100 g zahar brun,4 oua, 800 g faina de patiserie,20 g cacao , 350 g ciocolata menaj ,600 g frisca + 50 g zahar ,150 g gem de caise,150 g glazura de ciocolata ,un picut dintr-un baton de vanilie,100 ml. rom


Mod de preparare:

Se amesteca untul (mai molicel tinut la temeperatura casei nu scos din frigider) cu 1/2 din zaharul prevazut si cu galbenusurile de oua. Se bat albusurile de oua cu restul de  zahar pana se face o spuma  tare, dupa care se amesteca cu galbenusurile, cu faina si cu cacaoa. Toate acestea vor fi intinse uniform pe 1,5 cm inaltime intr-o tava captusita cu hartie de copt si se coace in cuptorul incalzit si dat apoi la mediu. Acet blat copt se presara cu putina faina, se rastoarna din tava, se scoate hartia, si se lasa sa se raceasca. Intre timp se topeste ciocolata pe bain-marie, se bate frisca cu zaharul si cu vanilia, si se amesteca atent cu ciocolata calda amestecandu-se pana cand devine crema, la inceput adaugam putina frisca dupa care atunci  cand compozitia a devenit crema  adaugam restul de frisca ramasa. Blatul copt se taie la mijloc in doua cu un cutit bine ascutit.O parte pe care am stropit-o cu romul  se unge cu gem de caise peste care se toarna glazura de ciocolata(Glazura 75 g zahar,50 gr cacao se fierb cu un pahar cu apa. Cand toate s-au topit si au dat cateva clocote si s-a mai ingrosat, se adauga 50 gr. unt. Puteti face si altfel glazura din 150g ciocolata menaj si o lingura ulei care se topesc pe bain-marie pana cand sosul este fin)  acesta se lasa la frigider peste noapte.Pe celalalta bucata de blat  se intinde compozitia din frisca si ciocolata topita (se lasa 2 ore la rece) iar peste se aseaza usor blatul cu glazura, si se lasa iarasi la racit.Se taie cu un cutit inmuiat in apa calda.

Pofta Buna!