Iată povestea cretană a desertului Kataifi Portokalopita, așa
cum este spusă în satele de la poalele munților Lefka Ori (Λευκά Όρη - Munții
Alb), acolo unde portocalii parfumează aerul și dulciurile se nasc din răbdare
și generozitate:
Kataḯfi Kritikí Portokalópita
În sudul însorit al insulei Creta, acolo unde marea întâlnește livezile de portocali, s-a născut o prăjitură care poartă mirosul și căldura pământului mediteranean: Kataifi Portokalopita — prăjitura cu portocală și aluat de kataifi.
Se spune că desertul a apărut în regiunea Chania, în secolul al XIX-lea, într-o perioadă în care Creta era sub influență otomană. Cofetarii greci au preluat de la maeștrii orientali aluatul fin, tras în fire subțiri ca mătasea — kataifi, folosit în baclavale și alte dulciuri turcești — dar au adăugat în el sufletul cretan: portocala.
Pe atunci, în satele din vestul insulei, femeile făceau deserturi cu ce aveau din belșug — lapte, griș, iaurt, miere și portocale. Din dorința de a îmbina tradiția orientală cu gusturile locale, au înlocuit siropul de trandafiri cu sirop de portocală parfumată cu scorțișoară și au adăugat iaurt în cremă pentru a o face mai răcoritoare.
Legenda spune că prima Kataifi Portokalopita a fost servită
la o nuntă dintr-un sat de lângă Kissamos, unde mireasa provenea dintr-o
familie de comercianți de portocale, iar mirele era fiul unui cofetar. El a
vrut să-i dăruiască un desert „cu aroma livezilor ei”, iar dulcele a devenit simbolul
iubirii dintre soare și pământ — între dulceața siropului și prospețimea
fructului.
De atunci, desertul a rămas un dulce al sărbătorilor și al bucuriei, preparat iarna, când portocalele sunt la apogeu. În casele din Creta, Kataifi Portokalopita se servește după mesele de duminică, stropită cu miere și presărată cu fistic — o prăjitură care poartă parfumul soarelui mediteranean și blândețea ospitalității grecești.
Așa cum spun bătrânii din Creta: „Ο ήλιος της Κρήτης δεν λάμπει μόνο στον ουρανό, λάμπει και στο γλυκό” -„Soarele Cretei nu strălucește doar pe cer, ci și în prăjitura noastr.”
Acum mai jos varianta cretană tradițională a desertului
Kataifi Portokalopita, care combină textura crocantă a kataifi-ului cu o cremă
densă de griș, iaurt și portocale. Această versiune este mai rustică, mai
consistentă și cu un parfum intens de portocală — așa cum se face în satele din
Creta sau Rethymno.
Ingrediente (pentru o tavă de 25×35 cm): I. Pentru stratul de kataifi: 300 gr. aluat kataifi, 150 gr. unt topit (sau ghee), opțional 100 gr. nuci mărunțite (migdale, fistic) pe care dacă dorești, le presari mărunțite între straturi./ II. Pentru crema de portocale: 500 ml. lapte integral, 100 gr. griș fin, 120 gr. zahăr, 2 ouă mari, 150 gr. iaurt grecesc scurs (cel puțin 5% grăsime), coaja rasă de la 2 portocale bio, 1 linguriță extract de vanilie, 1 lingură unt, 1 lingură lichior de portocale (Grand Marnier, Cointreau etc.)/ III. Pentru sirop: 250 gr. zahăr, 250 ml. apă, sucul și coaja de la 1 portocală bio, 1 bețișor scorțișoară, 1 linguriță zeamă de lămâie/ IV. Pentru decor: Opțional- fistic mărunțit sau migdale prăjite feliate, felii subțiri de portocală confiată.
Mod de preparare: A. Pregătește aluatul kataifi: Desfă aluatul kataifi cu degetele, pentru a-l aerisi și separa firele. Toarnă untul topit peste el și amestecă ușor până când tot aluatul este acoperit uniform. Pune jumătate din kataifi în tavă și presează ușor. Păstrează restul pentru stratul final. B. Prepară crema de griș și iaurt: Într-o cratiță, adaugă laptele, zahărul și coaja de portocală. Când laptele începe să se încălzească, adaugă treptat grișul în ploaie, amestecând continuu. Fierbe 3–5 minute, până se îngroașă ușor. Ia de pe foc și adaugă untul, vanilia și lichiorul (dacă folosești). După ce se răcește ușor, adaugă ouăle bătute și iaurtul — amestecă bine până devine o cremă densă și lucioasă. C. Asamblare: Toarnă crema peste primul strat de kataifi. Acoperă cu restul de kataifi și presează ușor. D. Coace la 180°C. timp de 35–40 de minute, până devine frumos auriu. E. Siropul de portocale: Fierbe zahărul, apa, sucul și coaja de portocală împreună cu scorțișoara timp de 8–10 minute. Adaugă zeama de lămâie și lasă siropul să se răcească complet. F. Finalizarea: Toarnă siropul rece peste prăjitura fierbinte, imediat după ce o scoți din cuptor. Las-o cel puțin 3 ore (ideal peste noapte) ca să absoarbă siropul complet.
Sugestii tradiționale cretane
- Se servește rece, sau la temperatura camerei, cu fistic mărunțit și o lingură de iaurt rece sau frișcă naturală.
- În unele sate, se adaugă și puțin ulei de măsline extravirgin în aluatul kataifi — pentru o aromă locală autentică.
- Este un desert perfect după mese cu carne sau pește, pentru că răcorește și revigorează.
- Decorează cu coajă de portocală confiată, fistic mărunțit sau frișcă ușoară.
- Se potrivește perfect cu un espresso grecesc sau un ceai parfumat.
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere