luni, 10 noiembrie 2025

Γλυκά Ψητά Κυδώνια με Μαυροδάφνη- Glyká Psitá Kydónia me Mavrodáfni- Gutui coapte cu vin Mavrodaphne

Glyká Psitá Kydónia me Mavrodáfni- Gutui coapte cu vin Mavrodaphne
Glyká Psitá Kydónia me Mavrodáfni-
 Gutui coapte cu vin Mavrodaphne
Iată rețeta  „Γλυκά Ψητά Κυδώνια με Μαυροδάφνη”, adică Gutui coapte cu vin Mavrodaphne (un desert aromat tradițional grecesc)

 Ingrediente: 3 gutui mari, 250 ml. vin roșu dulce Mavrodaphne (sau alt vin roșu licoros, tip Porto), 150 gr. zahăr brun, 1 baton de scorțișoară, 2 cuișoare, 1 anason stelat. 1 linguriță extract de vanilie sau 1 plic zahăr vanilat, coajă de la o portocală bio, 1 lingură miere (pentru final), un praf de sare neiodată, puțin unt (pentru uns vasul).

 

Mod de preparare: A.Pregătirea gutuilor: Spală bine gutuile, taie-le în jumătăți și scoate cotorul (cu grijă, sunt tari). Nu le curăța de coajă. B. Așezarea în vas: Unge o tavă adâncă de cuptor cu puțin unt și așează gutuile cu partea tăiată în sus. C. Pregătire sirop: Într-un bol, amestecă vinul Mavrodaphne cu zahărul, scorțișoara, anasonul stelat, cuișoarele, vanilia și coaja de portocală. Toarnă amestecul peste gutui. D. 

Gutui coapte cu vin Mavrodaphne
Gutui coapte cu vin Mavrodaphne
Coacerea: Acoperă tava cu folie de copt și peste de aluminiu și coace în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de aproximativ 1 oră și 15 minute. Apoi îndepărtează foliile și mai lasă 20-30 minute până când gutuile devin moi și capătă o culoare roșu-rubinie. E. Finalul: Lasă-le să se răcească în siropul format. Poți turna puțină miere deasupra înainte de servire.


Servire:

  • Se servesc calde sau reci, simple sau cu:
      • înghețată de vanilie,
      • iaurt grecesc gros,
      • sau frișcă bătută ușor.
Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere