luni, 10 noiembrie 2025

Ελληνικό Ρολό κιμά με αποξηραμένα φρούτα και φέτα-Ellinikó Roló kimá me apoxiraména froúta kai féta-Rulou grecesc cu carne tocată, fructe uscate și brânză feta


Rulou grecesc cu carne tocată, fructe uscate și brânză feta
Iată o variantă grecească rafinată și aromată a rețetei  Meatloaf cu fructe uscate și brânză feta, inspirat de bucătăria mediteraneană, care combină aromele a două mâncăruri grecești preferate. Una este μπιφτέκια (chiftele grecești la cuptor), iar cealaltă este aroma ardeilor roșii umpluți cu brânză feta (un aperitiv tradițional grecesc). Dacă ați încercat cumva aceste mâncăruri, atunci puteți înțelege cât de gustoasă este această chiftea.

 Ingrediente (pentru 4–6 porții): I. Pentru chiftele: 600 gr. carne tocată (de vită sau amestec vită-porc), 1 ou, 1 ceapă mică, tocată fin, 2 căței de usturoi, zdrobiți, 2 linguri ulei de măsline extravirgin, 2 linguri pesmet (sau 2 felii de pâine înmuiate în lapte), 1 lingură muștar dijon, 1 linguriță oregano uscat, 1 linguriță cimbru sau mentă uscată, sare marină neiodată și piper proaspăt măcinat, după gust, 50 gr. smochine uscate-tocate mărunt, 40 gr. caise uscate-tocate, 30 gr. stafide aurii, 100 g brânză feta-sfărâmată1 lingură miere  pentru un contrast subtil dulce-sărat), un pic de ouzo de bună calitate/ II. Pentru glazură: 2 linguri pastă de roșii, 1 lingură  sos de roșii, 1 linguriță oțet balsamic sau miere.

 

Mod de preparare: A. Călește baza: Într-o tigaie, încinge uleiul de măsline și sotează ceapa până devine translucidă. Adaugă usturoiul, amestecă 30 secunde, apoi lasă să se răcească puțin. B.  Amestecă ingredientele: Într-un bol mare, pune carnea tocată, oul, pesmetul (sau pâinea stoarsă), muștarul, oregano, cimbrul, sarea și piperul. Adaugă ceapa călită, fructele uscate și feta. Amestecă totul ușor, fără să zdrobești brânza complet. C. Formează rulada: Modelează un sul lung și neted și așază-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. D. Glazura: Amestecă pasta de roșii,  oțetul balsamic și mierea. Unge rulada cu acest amestec. E. Coacere: Pune tava în cuptorul preîncălzit la 180°C și coace timp de 45–55 minute, până când carnea e frumos rumenită și glazura lucioasă. F. Odihnă: Lasă rulada să se odihnească 10 minute înainte de a o tăia felii.

 

Sugestii de servire

  • cu un piure de cartofi sau de năut,
  • sau cu salată grecească clasică (roșii, castraveți, măsline, feta),
  • stropită cu puțin ulei de măsline crud și zeamă de lămâie la final.
Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere