luni, 10 noiembrie 2025

Prăjitură cu coacăze roșii și rodie


Prăjitura cu coacăze roșii (red currants) și rodie
Prăjitura cu coacăze roșii și rodie
Prăjitura cu coacăze roșii  și rodie este un desert fin, fructat și ușor acrișor — perfect pentru sezonul rece sau pentru o masă elegantă.

Ingrediente (pentru o formă rotundă de 22–24 cm): I. Pentru blat: 200 gr. făină albă, 1 linguriță praf de copt, ½ linguriță bicarbonat de sodiu, un praf de sare, 120 gr. unt moale, 150 gr. zahăr brun, 3 ouă mari, 1 linguriță extract de vanilie, 120 gr. iaurt grecesc (sau smântână lichidă), coaja rasă de la 1 lămâie bio, 100 gr. coacăze roșii proaspete (sau congelate, scurse bine), 100 gr. boabe de rodie proaspete/ II. Pentru topping/glazură (opțional): 100 ml. suc de rodie, 2 linguri miere sau zahăr, 1 linguriță zeamă de lămâie, boabe proaspete de rodie și coacăze pentru decor.

 

Mod de preparare: A. Preîncălzește cuptorul la 175°C și tapetează o formă rotundă cu hârtie de copt. B. Amestecă ingredientele umede: Bate untul cu zahărul până devine pufos. Adaugă ouăle pe rând, apoi vanilia, coaja de lămâie și iaurtul. C. Amestecă ingredientele uscate: Într-un alt bol, combină făina, praful de copt, bicarbonatul și sarea. D. Combină cele două amestecuri: Încorporează treptat ingredientele uscate în cele umede, amestecând ușor. E. Adaugă fructele: Încorporează delicat coacăzele și boabele de rodie (păstrează câteva pentru decor). Sfat: dacă folosești coacăze congelate, nu le dezgheța complet — altfel colorează prea mult aluatul. F. Coacere: Toarnă compoziția în formă și netezește suprafața. Coace 40–45 minute, până trece testul scobitorii. G. (opțional) Sirop/glazură: Fierbe sucul de rodie cu mierea și zeama de lămâie 5 minute, până se îngroașă ușor. Toarnă peste prăjitura călduță pentru un plus de luciu și aromă. H. Decor: Presară boabe de rodie și coacăze proaspete. Poți adăuga zahăr pudră sau frunze de mentă pentru contrast.

 

Sugestii de servire

 

  • Cu o lingură de iaurt grecesc rece, frișcă bătută sau înghețată de vanilie.
  • Poate fi servită și ca tartă rustică, dacă pui compoziția într-o tavă mai lată și presari fructele deasupra.
Spor la treabă și poftă bună!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Perfect 😋

Iată o variantă grecească rafinată și aromată a rețetei — un Meatloaf cu fructe uscate și brânză feta, inspirat de bucătăria mediteraneană:

 

🇬🇷 Ruladă grecească de carne (Meatloaf) cu fructe uscate și feta

 

🧺 Ingrediente (pentru 4–6 porții)

 

600 g carne tocată (de vită sau amestec vită-porc)

 

1 ou

 

1 ceapă mică, tocată fin

 

2 căței de usturoi, zdrobiți

 

2 linguri ulei de măsline extravirgin

 

2 linguri pesmet (sau 2 felii de pâine înmuiate în lapte)

 

1 lingură muștar dijon

 

1 linguriță oregano uscat

 

1 linguriță cimbru sau mentă uscată

 

sare și piper proaspăt măcinat, după gust

 

50 g smochine uscate, tocate mărunt

 

40 g caise uscate, tocate

 

30 g stafide aurii

 

100 g brânză feta, sfărâmată

 

1 lingură miere (opțional, pentru un contrast subtil dulce-sărat)

 

Pentru glazură:

 

2 linguri pastă de roșii

 

1 lingură ketchup sau sos de roșii

 

1 linguriță oțet balsamic sau miere

 

🔪 Mod de preparare

 

Călește baza: Într-o tigaie, încinge uleiul de măsline și sotează ceapa până devine translucidă. Adaugă usturoiul, amestecă 30 secunde, apoi lasă să se răcească puțin.

 

Amestecă ingredientele: Într-un bol mare, pune carnea tocată, oul, pesmetul (sau pâinea stoarsă), muștarul, oregano, cimbrul, sarea și piperul.

Adaugă ceapa călită, fructele uscate și feta. Amestecă totul ușor, fără să zdrobești brânza complet.

 

Formează rulada: Modelează un sul lung și neted și așază-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

 

Glazura: Amestecă pasta de roșii, ketchupul și oțetul balsamic (sau mierea). Unge rulada cu acest amestec.

 

Coacere: Pune tava în cuptorul preîncălzit la 180°C și coace timp de 45–55 minute, până când carnea e frumos rumenită și glazura lucioasă.

 

Odihnă: Lasă rulada să se odihnească 10 minute înainte de a o tăia felii.

 

🍽️ Sugestii de servire

 

cu un piure de cartofi sau de năut,

 

sau cu salată grecească clasică (roșii, castraveți, măsline, feta),

 

stropită cu puțin ulei de măsline crud și zeamă de lămâie la final.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere